Startlaphoz Csatlakozz!

Szehő-dolgozók a munkaügyi központban

Minden negyedik dolgozóját elbocsátja a Szegedi Hőszolgáltató

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 18. vasárnap, 11:33

 A Szegedi Hőszolgáltató Kft. menesztett dolgozói pénteken a munkaügyi központtal ismerkedtek. A 25 százalékos létszámleépítésről a kisebbségi magántulajdonost képviselő ügyvezetőt kérdezte a delmagyar.hu munkatársa.
 
   – Március vagy április közepéig tart a felmondási időnk, ha letelik, másnap már fogadnak bennünket, és segítenek. Korrekt volt a cég, mert a személyzetis a munkaügyi központ tájékoztatójára is elkísért bennünket. Szívügyének érzi a helyzetünket, de hát mindig annak fáj jobban, akit elküldenek. Nekem legjobban a csapat fog hiányozni – mondta egy fiatalember, akitől szerdán többéves munka után vált meg a Szegedi Hőszolgáltató Kft. Egy idősebb férfi indulatosan kérte, azt is írjuk meg, hogy legtöbbjük 60-hoz közeli ember, és 10 százalékuknak sincs esélye elhelyezkedni.

   Nem fut messzire a cég az ő havi nettó 100 ezres fizetésével. 27-en mentek el a pénteki megbeszélésre a munkaügyi központba, ahol Csányiné Bozsó Barbara, a járási hivatal helyettes vezetője volt jelen, és Borbélyné Nagy Mária kirendeltségvezető beszélt nekik arról, ki milyen ellátásra jogosult. Felsorolta röviden, hogy a nyugdíj előtt állók kérhetnek álláskeresési támogatást, vannak képzéseik, ha valaki 100 kilométerre költözik, lakhatási támogatással segítik. 


   Kérhetik ezen felül jogász és pszichológus támogatását, és önéletrajzíráshoz is adnak tanácsot. Azt hangsúlyozta a részben megilletődött, részben viccelődő hőszolgáltatósoknak, hogy a lényeg, hogy igyekezzenek gyorsan felfogni és elfogadni helyzetet, hogy állás nélkül maradnak, mert így segítenek magukon. A dolgozók ezután a kirendeltség tanácsadóival és szakembereivel váltottak szót. Megírtuk: január 15-étől dolgozói negyedének mondott fel a Szegedi Hőszolgáltató Kft. A várost képviselő új ügyvezető igazgató, Kóbor Balázs akkor azt nyilatkozta, nem ért egyet sem a létszámleépítés nagyságával, sem a módjával. Ennek ellenére tehetetlen, mert a munkáltatói jogokat a kisebbségi magántulajdonos által delegált ügyvezető gyakorolja. Básthy Gábor betegszabadságáról visszatérve csütörtökön válaszolt kérdéseinkre. Pontosította: a csoportos létszámcsökkentés 34 munkavállalót érintett január 15-étől. Az évben még 5 fő munkaviszonya szűnik meg, mert nyugdíjba megy. További 7 ember állása a gázmotoros energiatermelő egységek gazdaságossá tételétől függ, erről döntés még nincs. Megismételte, amit korábban megírtunk, vagyis hogy a törvény és az üzemi megállapodás szerint számolnak el a dolgozókkal, és együttműködnek a munkaügyi központtal. 
 
   A Szehő helyzetéről azt írta, a cég az új távhő-támogatási rendszer bevezetésétől kezdődően alultámogatott, veszteséges, azaz a távhőtámogatás és a fogyasztók felé érvényesített, több alkalommal központilag csökkentett díjak nem fedezik az indokolt és igazolt működési költségeket. A tartósan veszteséges gazdálkodás következtében a társaság először felhalmozott eredménytartalékát, majd már a jegyzett tőkéjét is felemésztette. Számításaik szerint a kormányzati intézkedések hatására 2011–2014-ben összesen 1,4 milliárd forint veszteséget halmoztak fel. 

  A KPMG Tanácsadó Kft. tavaly tavasszal áttekintette a cég gazdálkodását és az átszervezés lehetőségeit. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy a társaságnak rövidesen szüksége lesz a tulajdonosok részéről tőkepótlásra, és hogy elkerülhetetlen a működési költségek csökkentése. Még akkor is, ha az – betartva a jogszabályokat – esetleg a szolgáltatás színvonalának csökkenését eredményezi. Így elkerülhetetlenné vált a létszám csökkentése is, amellyel az ügyvezetés csak utolsó lehetőségként számolt.

  Básthy Gábor azt is megírta, hogy a cég 2011 óta egyre szigorúbb költséggazdálkodást folytat, de a központi díj- és támogatásmegállapítás, a szabadpiaci földgázárak és a forint–dollár árfolyam alakulása alapvetően meghatározza, ezekre ráhatása nincs. A létszámcsökkentés az egyik eleme annak az intézkedéssorozatnak, amely 2014-ben mintegy 46 millió, 2015-ben 211 millió, utána évente mintegy 260–300 millió forint megtakarítást eredményez. Ezekkel a lépésekkel a Szehő belső tartalékai kimerülnek, de a külső körülmények miatt – jelenlegi ismereteik szerint – még így sem garantálható rövid távon az eredményes működés.
 
Forrás: delmagyar.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minden negyedik dolgozóját elbocsátja a Szegedi Hőszolgáltató.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector