Startlaphoz Csatlakozz!

Hiányszakmák: női szabó, szociális gondozó vájár

Pénzkereseti lehetőség akár a tanulóévek alatt is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 09. hétfő, 10:53

A női szabó is felkerült idén a Baranya megyei a régió hiányszakmáinak listájára, de újra a lajstromon van a vájár munkakör is – írja a bama.hu.

   Az öt esztendővel ezelőtt indult gyakorlat szerint aki a munkaerőpiacon hiányszakmát jelentő szakirányt választ, az tanulmányi eredményétől függően extra ösztöndíjban részesülhet. Ennek mértéke havi 10 és 30 ezer forint között mozoghat. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is, azokkal tehát tovább növelhető a diákévek alatt elérhető havi juttatás. Így egy jól tanuló és jó tanulószerződéssel rendelkező diák akár havi 60-70 ezer forintot is hazavihet tanulóévei idején.
 
  A pályaválasztóknak segítenek a megyei kamarák honlapján elérhető listák, melyek alapján egyre többen választanak szakmát maguknak. A kedvezményezettek köre évről évre változik, a régióban viszonylag tartós a gépipari és az építőipari szakmák jelenléte a listán. A szakképzési szakemberek tapasztalatai szerint egyre több továbbtanuló, illetőleg szüleik is figyelnek a választott szakmák keresettségére, későbbi lehetőségeikre.
 
Már a női szabó is a listán
 
  Női szabó:ez a munkakör manapság már nemcsak a konfekcióipari tömegtermelésben keresett, hanem azokban a kisebb vállalkozásokban is, amelyek egyedi ruhamodelleket készítenek. Ezért a szakmai hozzáértés mellett a kreativitás is előny a szakmát választóknál
 
  Gépi forgácsoló: a szakma folyamatos fejlődési lehetőséget kínál a szakmunkások számára. A szakma birtokában lehetőség van CNC-gépkezelő bizonyítvány megszerzésére is. A gépeket vezérlő programok különbözőek, ezért a szakma folytonos kihívást jelent.
 
  Vájár:a szakmunkás feladata a mélyművelésű szén-, érc-, ásványbányák jövesztő, szállító, rakodó és kiszolgáló gépeinek üzemeltetése, az üzemeltetéshez kapcsolódó ellenőrzési, gépkezelési, karbantartási, technológiai, munkaszervezési feladatok elvégzése.
 
  Hegesztő:feladata fémből, többségében acélból készült szerkezetek, csövek, hidak, kazánok alkatrészeinek összeállítása, összekötése oldhatatlan kötéssel. Speciális igénybevételű gépek, szerkezetek hegesztéséhez úgynevezett minősítést kell szereznie.
 
   Szociális gondozó és ápoló:aki ezt a tevékenységet végzi, a napi munkája során közreműködik a fogyatékos és az idős, beteg emberek sajátos szükségleteinek megtervezésében, ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs (utógondozási) ellátásában.
 
  Autótechnikus:az, aki érti az autószerelő szakmát, de nem szívesen koszolja össze magát. Nem érdeklik a mechanikus dolgok, fék, kormány stb. Inkább a számítógép segítségével hibafeltárás. Működési rendellenességeket, hibákat keres, logikával kutat.
 
   Ipari gépész:lakatosfémekkel dolgozik, acélból és más fémekből készít különböző szerkezeteket. Nagyon változatos és érdekes szakma az ipar sok területén. Már a lakatosok is dolgoznak CNC-lemezvágó és -hajlító berendezésekkel, hegesztőrobotokkal is.
 
  Eladó:a kiskereskedelemben nélkülözhetetlen, keresett munkakör. Folyamatos keresletet jelentenek a boltok, a bevásárlóközpontok, a plázák. Vonzó a fiatalok számára, mert tiszta, gyakran reprezentatív környezetben, akár részmunkaidőben dolgozhatnak.
 
   Idegenvezető:a külföldi turistákat, magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar, illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról.
 
   Szárazépítés:azoknak a belsőépítési technológiáknak a gyűjtőfogalma, melyek során nem viszünk fölösleges vizet az építési rendszerbe. Ide tartoznak a szerelt válaszfalrendszerek, falburkolatok, álmennyezetek, álpadlók, üreges padlók, szárazaljzatok.
 
Forrás: bama.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pénzkereseti lehetőség akár a tanulóévek alatt is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector