Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar béreket terhelő adók továbbra is irdatlan magasak

Minden második forint az államé

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 18. hétfő, 17:34

A magyar béreket terhelő adók a munkavállalók tömege szempontjából továbbra is irdatlan magasak, a kontinens keleti és délkeleti országai között a legmagasabbak – derül ki a Mazars adótanácsadó összeállításából – ismertette a Népszabadság.

  A gyermektelen munkavállalók bére után fizetendő összes terhelés a bér összegétől függetlenül kimagasló. Hiába van egykulcsos és viszonylag alacsony szintű jövedelemadó, az egyéni járulékokkal és a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóval együtt száz forint nettó bér kifizetéséhez 196 forint kell. Ezzel előzzük a progresszív adózású államok terhelését is.
 
  Ezen egy és két gyerek mellett nem változtat sokat a családi adókedvezmény sem, vagyis a munkavállalók döntő többsége, így a gyermektelenek, egy- és kétgyerekesek, valamint akik már felnevelték gyerekeiket nettó bérét brutális adó terheli. Kivételt csak a legalább három kiskorú gyereket nevelők jelentenek, esetükben a terhelés drámaian csökken.
 
  Annyira, hogy 150 ezer forint bruttó bér mellett nálunk a második legkisebb az adóterhelés, száz forint nettó bérre 30 forint adót kell fizetni mindösszesen, ennél csak a csehek fizetnek kevesebbet, 20 százalékot. Magasabb, 600 ezer forint bér mellett a három gyerek után járó adókedvezménnyel a középmezőnyben vagyunk, száz forint nettó bérre 57 forint adó rakódik.
 
   Fontos, hogy ez az eltérés kizárólag a munkavállalók esetében jelentkezik, vagyis a munkaadó ugyanazt a terhet fizeti be a költségvetésbe a munkavállalói után. Ez azt jelenti, hogy a munkaadók 28,5 százalék adót és járulékot fizetnek. A vizsgált államok közül hat szed be többet, míg 12 kevesebbet. Ezt valamelyest kompenzálja a munkaadó szempontjából, hogy Magyarországon az átlagbér nem túl magas. Kevesebbe kerül itt a munkaerő, mint például Lengyelországban: itthon az átlagbér 830 euró, míg Lengyelországban 907.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minden második forint az államé.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector