Startlaphoz Csatlakozz!

A munkanélküliek közel fele nem talál munkát

Torzított foglalkoztatás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 30. csütörtök, 08:21

A munkanélküliek közel fele nem talál magának munkát, az állás nélkül töltött idő már meghaladja a 19 hónapot - ez derül ki a KSH tegnap közzé tett legfrissebb, az április-júniusi időszakról szóló jelentéséből. A kormányzat azonban, amely rövid távon már a teljes foglalkoztatottságot vizionálja, azt kürtölte világgá, hogy 1992 óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint jelenleg – írja a Népszava.

 Összesen 4 millió 201 ezren dolgoztak Magyarországon április-júniusban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 63,8 százalékra emelkedett - erről adott számot tegnap a KSH. A mérések kezdete, vagyis 1992 óta nem dolgoztak annyian, mint most. A munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony, az állástalanok száma az egy évvel korábbihoz képest 49 ezer fővel, 310 ezerre mérséklődött, a munkanélküliségi ráta pedig 1,2 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent - erről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján beszélt.
 
  Eldicsekedett azzal is, hogy a közfoglalkoztatás nagyjából 45 ezerrel járult hozzá a foglalkoztatottság éves szinten 126 ezret meghaladó bővüléséhez április-júniusban, míg a migrációs mozgás következtében mintegy 13 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ha az éves növekményből kivonjuk a közfoglalkoztatás és a migráció miatti bővülést, akkor is elmondható, hogy közel 70 ezren a versenyszférában találtak új munkalehetőséget, ami fontos eredmény – emelte ki az államtitkár.
 
  Ezzel szemben Katona Tamás egyetemi tanár lapunknak elmondta, hogy a kormány által állandó jelleggel propagált közfoglalkoztatás nem alkalmas arra, hogy az embereket visszavezesse a versenyszférába, pedig már jelenleg is 200 ezer a közmunkások száma, és 2016-ban még tovább növekszik. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a közmunka nem értékteremtő, a költségvetés finanszírozza, és csak arra alkalmas, hogy ne kelljen segélyt fizetni. Ezt támasztja alá a Fidesz tegnapi nyilatkozata is: a párt célja a teljes foglalkoztatás, a kormánypárt politikájában ezért a munkahelyteremtés továbbra is az első, mert a munka működik, de a segély nem.
 
  Az azonban tény - mondta Katona Tamás, hogy jelenleg - a közmunkások és a külföldön munkavállalóktól eltekintve - többen dolgoznak, mint egy esztendeje. Ennek nyilvánvaló oka, hogy az előző uniós gazdasági ciklus véghajrájában nagyon sok projekt valósult meg a támogatásokból, és ennek a lendülete még tart. Abban azonban minden elemző megegyezik, hogy 2015. második felében megtörik a munkanélküliség csökkenését eredményező tendencia. Ugyanakkor a munkanélküli állományban töltött átlagos idő már meghaladta 19 hónapot, vagyis emelkedő tendenciájú, az állástalanok közel fele több, mint egy éve keres munkát.
 
  Elgondolkodtató - mint azt Czomba Sándor is elismerte -, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája 18 százalék körüli, bár az kétségtelen tény, hogy javuló tendenciát mutat.
 
  A 7 százalék alatti munkanélküliségről szóló sikerkommunikáció a Fidesz-kormány legnagyobb átverése - mondta Gúr Nándor, a szocialisták foglalkoztatáspolitikusa. Ha a foglalkoztatottak számából levonjuk a közmunkások százezreit, a külföldön dolgozók százezreit, valamint a diákmunkások százezreit, a munkanélküliekhez pedig hozzáadjuk azokat, akik a kormány trükkös statisztikájában ma már nem szerepelnek, kiábrándító adatot kapunk: a valódi munkahelyek száma a mai napig nem éri el a válság előtti szintet sem. Ha a fideszes reformok működnének, akkor nem menekülne tömegesen nyugatra a Balaton melletti vendéglátóegységekből a jól képzett magyar munkaerő, és nem kellene tombolával kisorsolni, hogy ki lehet közmunkás Nyíregyházán - érvelt Gúr Nándor.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Torzított foglalkoztatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector