Startlaphoz Csatlakozz!

„Mi lesz? 22 500 forint lesz”

Lezajlott a választás, elküldik a közmunkásokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 01. csütörtök, 13:17
 
Április 30-ával mindenhol kifutottak a „téli közmunkaprogramok”. Annak a legalább 50 ezer embernek, aki balszerencséjére ebben a programban volt közfoglalkoztatott, most, a munka ünnepe előtt egy nappal véget ért a 70 ezer forintos fizetés paradicsomi időszaka. Fokozza az elkeseredettséget, hogy nem is látszik a folytatás lehetősége. Videóriport az atlatszo.hu oldalán.

   Sem foglalkoztatási programok nincsenek számukra kiírva, sem olyan egyéni fejlesztési tervekre épülő további képzések, amelyek értelmet adnának például a téli négy hónapos alapkompetencia-képzésnek. „Mi lesz? 22 500 forint lesz” – mondják filmünk interjúalanyai. Persze konkrétan, személyre szólóan senki nem ígérte nekik, hogy lesz folytatás, de – nem meglepő- ezt a többség magától értetődőnek vette.
 
   Tény, hogy még soha ennyi közfoglalkoztatott nem volt, mint idén márciusban: a választás előtti utolsó héten 230 ezer főről számolt be a Belügyminisztérium. Véleményes, hogy a közfoglalkoztatás ilyen mértékű felpörgetése valóban a választási kampány része volt, vagy csak véletlen egybeesésről vanszó. Az viszont kétségtelen, hogy a programból tömegesen kikerültek csalódottak, sőt, kifejezetten becsapottnak érzik magukat.
 
   Az észak-kelet magyarországi régió kistelepülésein élő romák például – ők teszik ki a téli közfoglalkoztatásba bevontak nagy részét – többségében a kormánypártra szavaztak, leginkább épp a közmunkaprogramok miatt. Ezek az emberek most dühösek és elkeseredettek. És félnek, beszélni sem nagyon mernek, mert nagy a tülekedés a kevés megmaradt közmunkáért. (Miskolcon például rendőrt hívtak a megrémült hivatalnokok a hét elején a közmunkás-felvételen kialakult tömegjelenetek miatt.)
 
   Az általunk megkérdezett kistelepülési polgármesterek sincsenek könnyű helyzetben – többségük nem is vállalta névvel a véleményét – hiszen nekik kell szembenézni azzal a helyzettel, hogy a faluban máról-holnapra megint 50-100 emberrel többnek nincs munkája.
 
   Ugyanakkor több polgármester arról számolt be az Átlátszónak, hogy kedden telefonon, illetve e-mailben kereste meg őket a helyi munkaügyi központ, illetve a Belügyminisztérium, azzal, hogy 24 órán belül adják meg, milyen közfoglalkoztatotti létszámra van igényük a május 18. – októberi 31. közötti időszakra. A megkeresésben nem a megkezdett képzésekhez illeszkedő programokról, hanem az úgynevezett hagyományos (árokgereblyézős, söprögetős) közfoglalkoztatásról van szó.
 
   A kapkodás mindenestre arra utal, hogy megint politikai válasz született egy foglalkoztatási, szociális válságtünetre. Az emberek persze hálásak lesznek, hogy nem kell visszamenniük segélyre, és ez a hála – a program időzítése alapján valószínűsíthető – kitart a következő, őszi választásig.  A probléma politikailag releváns része ezzel meg is van oldva. Az egyszeri közmunkás foglalkoztathatóságának tényleges javítását, elsődleges munkapiacra való belépésének segítését meg eddig sem nagyon vette komolyan senki.

Forrás: atlatszo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lezajlott a választás, elküldik a közmunkásokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector