Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy Viktória: A fiatalok felelőssége is, hogy a szakszervezetek visszanyerjék társadalmi megbecsültségüket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. december 07. szombat, 10:51
Nagy Viktória, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ifjúsági tagozata (SZEFIT) elnökének beszéde a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) alakuló kongresszusán:
 
    Mint legfiatalabb elnökségi tag jelölt, nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy az ifjúság nevében szóljak Önökhöz. Nagy öröm ez számomra, hiszen ez nemcsak annak a jele, hogy én vagyok a legfiatalabb – ami, mint ahogy az idősebb kollégák oly kedvesen emlékeztettek rá, egy gyorsan múló állapot –, hanem annak az egyik jele is, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakítása nem csak papíron jelent új minőséget, hanem mi, alapítók komolyan gondoljuk a már sokszor, sokak által kitűzött célt, a szakszervezeti megújulás megvalósítását.
 
    A szakszervezetekben sajnos jelenleg kevés a fiatal tag. Amennyiben ez így marad, az sok szervezet esetében a taglétszám várható további csökkenése miatt veszélyeztetheti a szakszervezetek jövőbeni működését is. Ezért az ifjúság helyzetének megerősítése, a fiatalok bevonása a szakszervezetekbe és az ezáltal elérhető megújulás nem  tűr  halasztást,  és  az  egyik  alapvető  célja  kell,  hogy  legyen  a  létrejövő  új szövetségnek.
 
    Kutatások szerint ma Magyarországon a 40 év alattiak több mint 80 százaléka sosem volt szakszervezeti tag, ami óriási potenciált jelent a szervező munkánknak. Meg kell találni tehát azokat a módszereket, azokat a csatornákat, melyeken keresztül egyre több fiatalhoz tudjuk eljuttatni a szakszervezeti szolidaritás üzenetét, s meggyőzni őket arról, hogy ehhez a közösséghez igenis jó és érdemes tartozni. Vannak már jó kezdeményezések, amelyeket tovább lehet fejleszteni, és nemzetközi gyakorlatok is, amelyeket adaptálhatunk. A lényeg, hogy meglegyen az elhatározás és a kellő anyagi és humán erőforrás.
 
    Hiszem, hogy átgondolt stratégiával és a tagszakszervezetekben már most is aktív tagságot vállaló lelkes fiatalokkal olyan terveket tudunk kidolgozni és megvalósítani, amelyek az egész magyar szakszervezeti mozgalomnak új lendületet adnak.
 
    Ma egy történelmi pillanathoz érkeztünk. A széttagolt magyar szakszervezeti mozgalom nagyobbik része úgy döntött, hogy összefog és ezentúl közös erővel lép fel a magyar munkavállalók érdekében.  Ez az egység egy olyan előremutató törekvés, amelyre méltán lehetünk büszkék, de amely ugyanakkor nagy felelősséget is rak a vállunkra.  A mai nappal megkezdődik az építkezés időszaka, melyben szerepet kell vállalnunk nekünk, fiataloknak is, hogy az új konföderáció szilárd alapokra épülhessen, bázisában megerősödhessen, s ezáltal a szakszervezetek visszanyerjék társadalmi megbecsültségüket és betölthessék a szociális párbeszéd rendszerében megérdemelt helyüket.
 
    Zárógondolatként megosztanám Önökkel Seneca egy általam nagyon igaznak tartott mondatát: "Aki önmaga is akarja, azt vezeti a sors, aki nem, azt a sors magával sodorja.".
Kedves Kolléganők és Kollégák! Mi a mai nappal a kezünkbe vettük a sorsunkat, kinyilvánítottuk, hogy azt akarjuk, vezessen minket előre az integráció útján. Kívánom magunknak, hogy ne legyen semmi, ami minket ettől eltántorít, ne hagyjuk, hogy a sorsunk magával sodorjon!
 
    Köszönöm, hogy meghallgattak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagy Viktória: A fiatalok felelőssége is, hogy a szakszervezetek visszanyerjék társadalmi megbecsültségüket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector