Startlaphoz Csatlakozz!

LIGA Szakszervezetek kezdeményezésére

NGTT napirendjén az egykulcsos személyi jövedelemadózás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 26. hétfő, 18:08
Százmilliárdos lyukat ütött a költségvetésen, ráadásul a gazdaságot sem pörgette fel az egykulcsos adózás, ami a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását is megnehezíti – írja a Szakszervezetek.hu-nak megküldött közleményében az adórendszerről a LIGA Szakszervezetek. A LIGA április 12-én plenáris ülésen érdemben kívánja megtárgyalni az egykulcsos rendszer eredményeit, és az esetleges korrekció lehetőségeit.

    A LIGA Szakszervezetek kezdeményezésére, a munkavállalói oldal támogatásával, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) április 12-i plenáris ülésén napirendjére vette az egykulcsos személyi jövedelemadózás eredményeinek áttekintését.

    Ahogyan azt a LIGA Szakszervezetek már az egykulcsos adó bevezetése előtt is jelezte, a szolidaritási elv megszüntetése a jövedelemadózásban nem csak százmilliárdos lyukat üt a költségvetésen, de az elsősorban a gazdagoknak kedvező rendszer nem jár együtt a gazdaság motorjának felpörgésével, a fogyasztás növekedésével, a munkahelyek számának megugrásával. Ráadásul a bevezetés nyilvánvaló hátrányait kiküszöbölni hivatott bérkompenzációs rendszer végül több bonyodalmat okozott, mint amennyi hasznot a jóváírások kivezetésétől remélt a kormány. Hasonló a helyzet a minimálbér rendkívüli mértékű emelésével, amely a foglalkoztatás növelése helyett, munkahelyek tízezreinek megszűnésével járt.

    Magyarország hátrányos foglalkoztatási helyzetét alapvetően a szakképzetlen vagy alacsony szakképzettséggel rendelkező munkavállalók állástalansága határozza meg, körükben az uniós foglalkoztatási szinttől való elmaradás tetemes. Az egykulcsos adó ennek a nagy létszámú rétegnek a foglalkoztatási feltételeit tovább nehezíti, a 2012-es évben szinte már lehetetlenné is teszi.

    Az adójóváírás kivezetésével, a kötelező minimálbér 19 %-os emelésével, az elvárt béremelés rendszerével olyan helyzet áll elő, amely a munkáltatók számára kb. 26%-os béremelést jelent. Ennek eredményei az év eleji statisztikai adatokban tetten is érhetőek: január hónapban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok 32 ezer fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztattak, mint decemberben, és 30 ezer fővel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

    Az egykulcsos adó gazdasági növekedésre gyakorolt hatását nehéz elválasztani a többi tényezőtől. Az bizonyos, hogy átütő siker sem önmagában, sem a gazdaságpolitika többi elemével együtt nem áll fenn.

    Magyarország 2011-ben - számos gazdasági nehézsége ellenére - a KSH becslése szerint - 1,7%-os GDP növekedést könyvelhet el. Ez kétségtelen siker, amelyet azonban árnyalni kell. Egyrészt, a régiós versenytársaink - hasonlóan nehéz feltételek mellett - ennél nagyobb növekedést értek el. Másrészt, a gazdaság teljesítményét nagyban meghatározta az időjárásfüggő mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye, amely volumenben 10, értékben közel 30%-os növekedést hozott. A következő évek növekedési kilátásaira utal azonban az, hogy a beruházások 4,5%-kal estek vissza.

    Mindezek miatt a LIGA Szakszervezetek az NGTT soron következő ülésén érdemben kívánja megtárgyalni az egykulcsos rendszer eredményeit, és az esetleges korrekció lehetőségeit.{/subtitle}

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - NGTT napirendjén az egykulcsos személyi jövedelemadózás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector