Startlaphoz Csatlakozz!

A racionális átalakítás magában hordozza a létszámcsökkentést

MOSZ: a Volán-társaságcsoport átalakításával nem érheti veszteség a munkavállalókat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 02. szerda, 18:29

 A   Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja szerint a Volán-társaságcsoport szervezeti átalakításával racionálisabb működés, jobb technikai színvonal, minőségibb kiszolgálás valósul meg a tömegközlekedésben, és fontos, hogy ebben a folyamatban a munkavállalók érdekei se sérüljenek.

    A Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége a Volán-cégcsoportot érintő aktuális kérdésekről szerdán tartott fórumot Zalaegerszegen.

    Palkovics Imre, a szövetség elnöke a rendezvényen az MTI kérdésére elmondta: a szervezeti átalakításról zajlanak a tárgyalások, a MOSZ folyamatos kapcsolatot tart a munkáltatókkal. Céljuk a kompromisszumkeresés, hogy a folyamat során mindkét fél lehetőségei és érdekei érvényesüljenek - hangsúlyozta az elnök.

    Szólt arról is, hogy a vállalatcsoportok között regionális egyeztetés zajlik több kérdésben is, ami az eddigi cégenkénti kollektív szerződések összehangolását eredményezheti. Emlékeztetett: a munkavállalók juttatásait mindeddig eltérő módon állapították a különböző cégeknél, így ezek egységesítése nem kis problémákat és feladatot jelent mind a munkáltatónak, mind a szakszervezetnek.     

 A szervezeti átalakítás (jogi egységesítés) után nem lehetséges, hogy különböző bérek és juttatási rendszerek működjenek egyazon cégen belül - mutatott rá Palkovics Imre. A szakszervezetek számára lényeges kérdés, hogy a kiegyenlítődési folyamatok során ne érje veszteség a munkavállalókat - tette hozzá.

    Palkovics Imre kiemelte, hogy a munkáltatók részéről eddig nyitottságot tapasztaltak. Hangsúlyozta: átlagos szinten nem éri veszteség a munkavállalókat, de amíg a Volán-társaságok gazdaságos működése a piaci viszonyok között el nem jut a „helyben képződött eredmény szabad felhasználásáig, a plusz jövedelem felosztásáig”, addig bizonyos juttatások (például a cafetéria) leszállítása is megtörténhet. Összjövedelmi szinten azonban nem fog bekövetkezni csökkenés – mondta a MOSZ elnöke.

    Az átalakulás másik fontos elemének nevezte, hogy miként alakul a foglalkoztatás biztonsága. A racionális átalakítás ugyan magában hordozza a létszámcsökkentést, de szolgáltatói szinteken a kapacitási igény nem fog csökkenni. Ugyanakkor létrejön egy központi adminisztrációs rendszer, így ezen a területen létszámcsökkentés várható - jelezte.

    A kétkezi munkavállalók, gépjárművezetők esetében viszont semmiféle direkt leépítésre nem kerül sor – hangsúlyozta Palkovics Imre.      

    Elmondta azt is, hogy az év elején kapott tájékoztatás szerint a cégeknél 4-5 milliárd forint áll rendelkezésre az elöregedett gépjárműpark részleges megújítására, így jobb technikai színvonal, minőségibb kiszolgálás lesz a tömegközlekedésben. 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MOSZ: a Volán-társaságcsoport átalakításával nem érheti veszteség a munkavállalókat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector