Startlaphoz Csatlakozz!

Tömeges elbocsátások, intézménybezárások?

PSZ: a jövő évi büdzsé katasztrofális helyzetbe hozza köznevelés rendszerét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 03. hétfő, 17:00

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig.

    Ezt az érdekvédelmi szervezet közölte hétfőn az MTI-vel, kiemelve: nemcsak az ellátórendszer kerülne veszélybe, nemcsak pedagógusok tízezrei, hanem a gyermekek jövője, Magyarország fejlődése is.

    A tömörülés nyílt levelében kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése az idei összeget sem éri el. Mint írták, az eredeti 484 milliárd forintot 60 milliárd forinttal egészítette ki a kormány. A javaslatban ennél kisebb összeg, 524 milliárd forint szerepel. Ez nem elégséges a szeptemberi béremelés áthúzódó költségeinek, a soros előrelépések, a pedagógus II. fokozatba lépőknek, a szeptemberi béremelés további költségeinek, az életpálya szeptemberi, mintegy hétezer emberre történő kiterjesztésének fedezetére - sorolták. Nagyon mérsékelt számítások szerint csak a személyi kiadások kifizetéséhez az állami fenntartású intézményekben legalább további 150-200 milliárd forintra lenne szükség - tették hozzá. 

    Kitértek arra is, hogy bár a személyi kiadások terhére megduplázódott a dologi kiadások előirányzata - 26 milliárd forintról 53,5 milliárdra -, ez még a legszükségesebb kiadásokra sem elég, fejlesztésre pedig egy fillér sem jut. 

    Az óvodák fenntartására szánt többletforrások (139 milliárdról 142 milliárdra nőttek), a gyermekétkeztetésre szánt keret (53 milliárd forintról 58 milliárd forintra nőtt) jól érzékeltetik, hogy sem az önkormányzatok, sem az állami intézményfenntartók, sem a magánintézmények fenntartói nem tudják ellátni a köznevelésről szóló törvény jelenlegi rendelkezései szerinti kötelező feladataikat - írták.

    A PSZ tiltakozik az ellen, hogy a köznevelés működéséhez, fejlesztéséhez szükséges hiányzó forrásokat megszorító intézkedésekkel - tömeges elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal, a tanulmányi idők csökkentésével, a pedagógusilletmény előmeneteli rendszerének a minimálbértől való elválasztásával - teremtsék elő. 

    Az érdekvédelmi szervezet kéri a parlamenti pártokat és a képviselőket: szólítsák fel a kormányt olyan hatástanulmány benyújtására, amelyből megállapítható, milyen mutatók alapján számolták ki a javaslatban szereplő összegeket, továbbá ezeknek az összegeknek az elfogadása milyen következményekkel járna, valamint, hogy a jelenlegi intézményrendszer változatlan működtetéséhez milyen forrásokra lenne szükség. Térjen ki a hatástanulmány az ellátórendszer fejlesztésére. Kérik, kötelezzék a kormányt arra, hogy adjon részletes tájékoztatást a gyermekszegénységről, a probléma kezeléséhez szükséges forrásokról és a javaslatban szereplő összegek elfogadásának következményeiről.

    Jelezték: a PSZ országos vezetősége november 10-i rendkívüli ülésén áttekinti a költségvetési törvényjavaslatban foglaltakat, és meghatározza a teendőket arra az esetre, ha a kormány, majd a parlament nem hozza meg a szükséges döntéseket a köznevelés rendszerének megmentése érdekében.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PSZ: a jövő évi büdzsé katasztrofális helyzetbe hozza köznevelés rendszerét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector