Startlaphoz Csatlakozz!

Nem bíznak a magánszféra munkaerőigényében

Tobzódunk a közmunkás állásokban jövőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 14. péntek, 14:40

Úgy tűnik, a kormány nem bízik abban, hogy a piac képes lenne nagy számban új munkahelyeket létrehozni. A foglalkoztatásbővülésben szinte egyáltalán nem is építenek erre a tényezőre. Így ha jövőre állna munkába, nagyobb eséllyel lehet közmunkás Önből – olvasható az mfor.hu oldalán.

   Varga Mihály a jövő évi költségvetési törvényjavaslat hivatalos benyújtásakor ismertette a főbb makrogazdasági számokat, köztük azt is, hogy a foglalkoztatottság 1,3 százalékkal növekszikmajd jövőre. Egy nappal korábban Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár az is elárulta, hogy a közfoglalkoztatást tovább bővítik, 50 ezer új ember bevonását teszik lehetővé a programokban.
 
  Gyors fejszámolás után rögtön össze is állt a kép: a kormány még 2015-ben sem bízik abban, hogy a piac, a magánszféra munkaerőigénye olyan fellendülést mutatna, mely érdemben képes lenne a foglalkoztatás bővítéséhez hozzájárulni. Igaz, mindezt könnyen be lehet csomagolni az óvatosság leplébe, mely alatt összeállították az egész jövő évi költségvetést. Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása, jövőbeli lefolyása ugyanis jókora kérdőjeleket rajzol a számok mögé. Bár ez a munkaerőpiac alakulására csak meglehetősen közvetett módon és korlátozottan fejtheti ki hatását. Visszatérve a számításainkhoz, az idei év az első három negyedévi átlagából indultunk ki, mely szerint 4,107 millió foglalkoztatott volt Magyarországon. Ha azt feltételezzük, hogy ez a szám az utolsó negyedévben jelentős mértékben nem fog elmozdulni, akkor jövőre az 1,3 százalékos foglalkoztatásbővülés 4,16 millió foglalkoztatottat eredményezne 2015 átlagában. Vagyis 53 ezer fős a növekedés. Igenám, de a kormány plusz 50 ezer közmunkást szeretne bevonni, vagyis ha ezt levonjuk a növekményből, akkor mindössze 3 ezer fős közmunkán kívüli munkahelyteremtésre számít.

   Ha megnézzük egyébként azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank mit prognosztizál a versenyszféra létszámnövekedésével kapcsolatban, akkor látható, hogy a kormány rendkívül pesszimistának tűnő várakozása egyáltalán nem meglepetés. A jegybanki szakemberek a szeptemberi inflációs jelentésükben ugyanis mindössze 0,1 százalékos alkalmazotti létszámbővülést vetítettek előre a veresenyszférában.
 
  Ez azt jelenti, hogy az idei átlagos 1,862 milliós létszám jövőre 1,864 millióra növekedhet, tehát lényegében a jegybank még a kormánynál is pesszimistább a mindössze 2000 új dolgozóra vonatkozó várakozásával. Vagyis némi túlzással jövőre könnyebb lesz közmunkás állást összeszedni, mint bármilyen más magánszektorbeli pozícióban elhelyezkedni.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tobzódunk a közmunkás állásokban jövőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector