Startlaphoz Csatlakozz!

Kötelező lesz az online kassza

Célkeresztben a szolgáltató szektor

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 06. péntek, 09:50

Eldőlt: a taxisoknak, a fodrászoknak és kozmetikusoknak is kötelező lesz az online kassza, a kérdés csak az, hogy mikortól – tudta meg a Világgazdaság.

  Ötvenezer pénztárgépre lehet szükség a szolgáltató szektorban, miután megjelenik az a rendelet, ami a kereskedők után újabb szakmákat vonna be az online kasszák rendszerébe – tudtuk meg Novák Zoltántól, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetőjétől. A cégnél úgy tudják, a lapunk által említett szakmák képviselőire – a taxisokra, fodrászokra, kozmetikusokra – terjesztenék ki az online kassza bevezetésének kötelezettségét. Az ügyben szakmai konferenciát is rendeztek.
 
  „A kapacitás rendelkezésre áll, de a szoftver- és hardverfejlesztéshez idő kell. Bízunk benne, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium is tisztában van azzal, hogy csak reális határidőt szabad adni a fejlesztésekre és a pénztárgépek engedélyeztetésére. Nem elég ugyanis kifejleszteni az új gépeket és a szoftvereket az előírt módosítások alapján, hanem ezeket ismét engedélyeztetni kell, épp úgy, mint másfél évvel ezelőtt az első kasszákat. Emlékezetes, hogy sok problémára derült fény akkor” – mondta Novák Zoltán
 
  Újdonság az is, hogy az NGM tavaly decemberben közzétett javaslata szerint az eddigi szabályozással ellentétben nem tiltanák az újra-megszemélyesítést. Ez azt jelenti, hogy most ha egy bolt bezár, az online pénztárgépet ki kell dobni. A gyártók és forgalmazók szerint a kereskedőknek és a szolgáltatóknak jelentene könnyítést, ha egy pénztárgépet nem csak egy felhasználó használhatna. Ugyanakkor az valószínűleg a továbbiakban sem lesz megoldható, hogy egyszerre, tehát egy időben több felhasználó kapcsolódhasson ugyanahhoz a pénztárgéphez. Pedig éppen a szolgáltató szektorban – fodrászoknál, kozmetikusoknál – szükség volna erre.
 
   A piac képviselői a Magyar Pénztárgép Szövetségen keresztül kérték, hogy az NGM vonja be őket a rendelet-előkészítésbe. Érzékelhető, hogy a kormányzat nyitott a szakmai vélemények meghallgatására, és hogy szeretné elkerülni az első időszak hibáit. A szakma tavaszra várja a módosított – egyebek mellett az újra-megszemélyesítést lehetővé tevő – rendelet megjelenését. A szolgáltató szektor online-osításával kapcsolatos kérdéseinkre az NGM lapzártánkig nem válaszolt.
 
   Végh Zsuzsanna, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) ügyvezető igazgatója azt mondta: próbálnak készülni a változásra, de egyelőre nekik nincsenek információik arról, mely szakmákra vonatkozik majd a készülő rendelet, és azt sem tudni, mikor jelenik majd meg. Márciusról és júniusról is hallottak már. Úgy tudják, a korábbi tervekkel ellentétben az online kassza bevezetésének kötelezettsége nem csupán azokra a fodrászokra, kozmetikusokra, műkörmösökre vonatkozik majd, akik termékértékesítéssel is foglalkoznak, hanem mindenkire. Mindez azért probléma, mert a szépségszalonokban jellemzően több szakember – fodrász, pedikűrös, manikűrös, műkörmös, masszőr, kozmetikus – dolgozik, de nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként, széket bérelve. Így (ha nem lesz lehetőség többes kapcsolódásra) nekik minden bizonnyal egyenként kell majd megvásárolniuk a pénztárgépeket – azaz egy szalonban 3, 6 vagy akár 12 kasszára is szükség lehet.
 
   „Ellenőrzésre szükség van, de nem így. A fodrászok fizetik a székbérletet, és jellemzően katás vállalkozók, azaz a járulékokat is maguk után fizetik, most pedig ki kell majd gazdálkodniuk a pénztárgép árát és a havi internet előfizetést” – mondta lapunknak Berendi László, az Országos Fodrász Ipartestület elnöke. Szerinte elsősorban a kis vendégkörrel rendelkező, vidéki szakemberek kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az online kasszák bevezetése ezen a területen nemhogy nem fehéríti a gazdaságot, hanem a felmerülő költségek miatt még több embert terel majd a szürke, illetve a feketegazdaságba – véli.
 
Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Célkeresztben a szolgáltató szektor.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector