Startlaphoz Csatlakozz!

A Nemzeti Földalapba tartozó ingatlanokat adnak ingyenes vagyonkezelésbe az önkormányzatoknak

Közmunka a földeken is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 16. péntek, 09:12

 Közel kétmilliárd forintot biztosít a kormány arra, hogy a közmunkára földeket adnak az önkormányzatoknak. A téli közfoglalkoztatás képzéseibe bevont közel százezer főből 86 ezren fejezték be sikeresen a tanfolyamokat – írja a Világgazdaság.

   A kormány 1 milliárd 941 millió forintot biztosít arra a programra, amelyben a közfoglalkoztatási program megvalósítása céljából egyes, a Nemzeti Földalapba (NFA) tartozó ingatlanokat önkormányzatoknak ingyenes vagyonkezelésbe ad – közölte lapunkkal a Belügyminisztérium. A kormányrendelet szerint a települések az NFA-ba tartozó földrészleteket 5 évre kapják meg. A program az ország 12 megyéjének 39 településén (például Dusnok, Kaszaper, Méhkerék, Hajdúnánás, Jászladány, Kétpó) indul, 1001 fő bevonásával, összesen 228,3309 hektárt (4871,90 aranykorona értékben) adtak át. Ezek a programok jellemzően 2015. február 28-ig futnak.
 
   A területek többsége szántó, emellett rét, legelő, gyümölcsös, kert, zártkert, kivett mocsár, kivett út, kivett anyaggödör is van a listán. A földeket sokrétű hasznosítás alá vonják. A Belügyminisztérium példái szerint burgonya-, (takarmány)kukorica-, őszi búza-, lucerna-, primőr zöldség-, alma-, napraforgó-, gomba-, fűszerpaprika termesztése, gyümölcs-, akác- és tölgyfa nevelésére. Az NFA nemrég közölte: az önkormányzatok nemcsak a saját területükön lévő, hanem attól 30 kilométeren belüli belterületi földet is igényelhetnek közfoglalkoztatásra. Ebben az esetben a vagyonkezelés ideje 15 év.
 
  A téli közfoglalkoztatási programok április 30-án zárultak, az április 20-i zárónapon (minden hó 20-án szolgáltatnak adatokat) 230 448 fő állt közfoglalkoztatási jogviszonyban. A teljesen állami finanszírozású kistérségi startmunka mintaprogramokban, a hosszabb időtartamú közmunkában és az országos programokban áprilisban (március 21. és április 20. között) 35 858 fő kezdett dolgozni. A téli közfoglalkoztatásban, a munkáltatásban és a képzésben nagyságrendileg 100 ezer-100 ezer fő vett részt. 2013. december 21. és 2014. április 20-a között a közmunkások átlagos létszáma 210 614 fő volt.
 
   A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkkal közölte, hogy a téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésekbe – a megyék általi korrekciót követően – 2014. április 30-ig 99 607 személyt vontak be. A képzéseket sikeresen befejezők száma április 30-án 86 040 volt, melyből 26 253-an betanító képzésen, 17 223-an OKJ-s képzésen, hatósági képzésen 258, további 103 fő felzárkóztató képzésen vizsgázott.
 
   Megkezdődött az alapkompetencia, illetve a kompetencia fejlesztésére irányuló képzések zárása is. Ezen képzéseket 42 203-an fejezték be április 30-ig sikeresen. Az NGM szerint a képzéseket befejezők, illetve a lemorzsolódottak létszámában még várható változás, mert jelenleg a pótvizsgák zajlanak. A megyékhez még nem érkezett be minden záródokumentum.
 
   A résztvevők többek között az alábbi képzéseken szereztek bizonyítványt: motorfűrész-kezelő, konyhai kisegítő, targoncavezető, építészeti képzések (például térkő-burkoló, építési mázoló, építési vakoló, építési kisgép-kezelő), házi betegápoló, betanított varrómunkás, hegesztő, segédmezőgazdász, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó.
 
Pluszforrások szükségesek
 
   A kibővített közfoglalkoztatási programok akár már július 15-e előtt is elindulhatnak – közölte lapunkkal a Belügyminisztérium. A kormányrendelet szerint májustól december végéig havi átlagban 200 ezer fő folyamatos napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítják. Július 15-ét szabták meg határidőként a belügyminiszternek, hogy a szükséges pluszforrások volumenéről javaslatot tegyen. A Belügyminisztérium közölte, hogy a közfoglalkoztatásra idén már eddig is 183,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ami 3,9 milliárddal több a tavalyi összegnél. Ez az összeg egyesek szerint azonban 140 ezer fő közfoglalkoztatására elegendő, a Policy Agenda szerint 200 ezer főnél 8 órában 290 milliárd lenne szükséges.
 
Forrás: Világgazaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunka a földeken is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector