Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan még mindig a régi szabályokból indulnak ki

Jelentősen változott a munkajogi felmondások és a korlátozások köre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 14. vasárnap, 09:42

 A felmondási védelmek, és korlátozások köre is jelentősen változott az elmúlt évek munkajogi változásainak köszönhetően, ezért ezeket érdemes részletesen áttekinteni – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Bezzegh Edina rámutatott: sokan még mindig a régi szabályokból indulnak ki, sajnos tévesen.

   Főszabály szerint mind a munkavállaló, mind a munkáltató bármikor megszüntetheti felmondással a munkaviszonyt. Az új szabályok értelmében kivételt jelent fenti általános szabály alól az a rendelkezés, mely szerint a felek megállapodása esetén - legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig - a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
 
   Így van ez azon korábbi felmondási védelem tekintetében is, mely szerint a táppénz ideje alatt a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt felmondással. Lényeges munkajogi változás ugyanis, hogy a munkáltató a táppénz, keresőképtelenség ideje alatt is közölhet felmondást a munkavállalójával, ennek jogi akadálya nincs.
 
   A táppénz alatti felmondási védelem tehát megszűnt. A felmondást a munkáltató a táppénz ideje alatt is postázhatja beteg munkavállalójának, csak a felmondási idő kezdődik később, a táppénz lejártát követő napon – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
 
   Ezen szabály alól is van ugyanakkor kivétel. Amennyiben a munkavállaló próbaidő alatt kerül táppénzre, a munkáltató azonnali hatállyal, indoklási kötelezettség nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. Azaz, a próbaidő alatti táppénz nem tolja ki a felmondás határidejét, a munkaviszony a felmondás napján a keresőképtelenségtől függetlenül megszűnik.
 
Változatlanul él a felmondási tilalom
 
   Továbbra is felmondási tilalom alatt áll ugyanakkor a munkavállaló a várandósság, a szülési szabadság, és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt, de az emberi reprodukciós eljárással kapcsolatos felmondási tilalom köre szűkült.
 
   Az emberi reprodukciós eljárással kapcsolatos felmondási tilalom csak a nőt illeti meg, másrészt pedig időbeli korlátot állított fel: a felmondási tilalom a munkavállalót a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama alatt, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap alatt illeti meg.
 
   Fontos szabály ugyanakkor, hogy a várandósság és az emberi reprodukciós eljárás miatti felmondási tilalomra a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta – figyelmeztetett dr. Bezzegh Edina.
 
A munkába visszatérő anyukák
 
   A munkába visszatérő anyukákat érintő fontos szabály, hogy míg a régi Munka Törvénykönyve alapján a gyermek 3. életévének betöltéséig automatikusan felmondási védelem alatt álltak, nem így van ez az új szabályok alapján. A jelenlegi szabályok érelmében ugyanis csak akkor áll fenn a felmondási védelem, ha valaki otthon is marad a gyermekével, tehát kizárólag a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt.
 
   Amennyiben ugyanis a munkavállaló visszamegy dolgozni, megszűnik a felmondási védelem. Felmondási védelem tehát már nem érvényesül, felmondási korlátozással azonban kedvez a jogalkotó a kismamáknak.
 
   Így csak a munkavállaló lényeges kötelezettségszegése esetén szüntethető meg a munkaviszony, illetve a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból pedig akkor, ha nincs másik, a munkavállaló számára megfelelő munkakör. További pozitív változás, ha valaki kéri, hogy őt a rendes munkaidő felének megfelelő részmunkaidőbe vegyék vissza, a gyermek három éves koráig a munkáltató a jogszabály szerint köteles ezt megtenni.
 
Üzemi tanács, szakszervezeti tisztségviselők
 
  Fentieken túl a továbbiakban is felmondási védelem illeti meg az üzemi tanács elnökét, és a szakszervezet által megjelölt szakszervezet tisztségviselőket, akiknek a munkaviszonyát a munkáltató által felmondással csak az üzemi tanács, illetve a közvetlen felsőbb szakszervezet szerv egyetértésével lehet megszüntetni.
 
  A védelem az üzemi tanács elnökét és a megjelölt szakszervezeti tisztségviselőket megbízatásuk idejére és annak megszűnését követő hat hónapra illeti meg, feltéve, ha a tisztségüket legalább tizenkét hónapon át betöltötték – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
 
Forrás: Origo
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jelentősen változott a munkajogi felmondások és a korlátozások köre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector