Startlaphoz Csatlakozz!

David Cameron korlátozná az uniós munkavállalók hozzáférését a jóléti juttatásokhoz

Európa ragaszkodik a szabad mozgáshoz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 13:20

Támadások kereszttüzébe került David Cameron brit kormányfő terve, amellyel korlátozná az uniós (elsősorban kelet-európai) munkavállalók hozzáférését a jóléti juttatásokhoz. A két legnagyobb buktató: 1. a kezdeményezés ellentétes az Európai Unió alapelveivel; 2. módosítani kellene miatta az uniós alapszerződést, s erre az összes tagállam biztosan nem bólintana rá – írja a Népszabadság.

   – Cameron terve egyértelműen diszkriminatív, hiszen a brit és az egyéb uniós munkavállalók nem ugyanannyi szociális támogatást kapnának – mondta lapunknak John Springford, az Európai Reformközpont (CER) londoni kutatóintézet szakértője. Márpedig az EU-ban „szentségnek” számító személyek szabad áramlása azt jelenti: bárki szabadon dolgozhat egy másik tagországban, és a nemzetisége miatt nem érheti hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatás, a fizetés vagy a munkakörülmények terén. Ugyanilyen fontos az egyenlő elbánás elve, miszerint senki sem részesülhet kevesebb jóléti juttatásban, mint a helybéliek.
 
   S éppen azért, mert a londoni kormány ennyire érzékeny területen szeretne szigorítani, hozzá kellene nyúlni az EU-alapszerződéshez is. – Szerződésmódosítást elérni felettébb valószínűtlen, mivel ezt mind a huszonnyolc tagállamban parlamenti úton vagy népszavazással ratifikálni kell. Így aztán a reformok, amelyeket David Cameron végül elfogadtat, jóval enyhébbek lesznek – jósolta a Népszabadság kérdésére a brit szakértő.
 
   Van miből visszavenni: a konzervatív miniszterelnök azt javasolta, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó uniós polgárok csak négy év ott-tartózkodás és munkavégzés után kapjanak (például) szociális lakástámogatást, adókedvezményeket vagy családi pótlékot. Ha pedig a külföldi EU-munkavállaló fél éven belül nem talál állást, kiutasíthatják az országból. Igaz, számszerű korlátozást vagy kvótát nem jelentett be Cameron, ez már túl világosan sértené ugyanis a munkaerő szabad mozgását. Ez utóbbi alapelv megpiszkálásától Angela Merkel német kancellár óva intette Londont, noha a toryk most tagadják, hogy a német nyomásgyakorlás hatására visszakoztak volna.
 
   – London azzal érvel, hogy a tervezett korlátozások nem ellentétesek a személyek szabad áramlásával, hiszen továbbra is bárki szabadon jöhet munkát vállalni. Cameron azt mondta, csak kevésbé szeretné a Nagy-Britanniába költözésre ösztönözni az uniós polgárokat – magyarázta John Springford. Ám a reakciók arra utalnak, hogy mindenki érti, mi forog kockán. Ewa Kopacz lengyel kormányfő jelezte: Varsó nem egyezik bele semmilyen változtatásba, amely az EU-n belüli szabad mozgást korlátozza. Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő szerint „a mozgás szabadsága és az uniós polgárokkal szembeni diszkrimináció tilalma az EU-állampolgárság és a belső piac két alappillére”.
 
   Diplomatikusabban nyilatkozott Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szóvivője. Margaritisz Szkinász úgy vélte, hogy a brit elképzeléseket „meg kell vizsgálni, anélkül, hogy drámát csinálnánk belőle”. Drámaian fogalmazott viszont az EU-ellenes és populista Függetlenségi Párt (UKIP) vezére, Nigel Farage: Cameron javaslatait úgysem fogadják el, az egyetlen megoldás kilépni az unióból.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európa ragaszkodik a szabad mozgáshoz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector