Startlaphoz Csatlakozz!

Rugalmasságot kérnek a dolgozóktól

Vasárnapi zárva tartás: kaszálnak a boltok, koppannak a vevők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 07:27

Az áruházláncok közül többen is arról számoltak be, hogy jelentősen megnőtt a kiesett vasárnap miatt a megelőző két nap, és a hét első napjának forgalma. Sőt, van, ahol a többi napé is –írja az fn.hir24.hu.

  Egy hónap telt el azóta, hogy a kormány megtiltotta a vasárnapi zárva tartást (kivéve azt a néhány helyet, ahol meghatározott feltételek mellett továbbra is nyitva lehetnek a kisebb üzletek). Bár messzemenő következtetéseket ennyi idő alatt nem lehet levonni, szerintünk érdekes, mit tapasztaltak az áruházláncok.
 
  Egyelőre nem panaszkodnak, viszont a válaszaikból világosan látszik, hogy erősen dolgoznak azon, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez. A feledékeny vevők meg néha nagyot koppannak.
 
Jót tett a többi nap forgalmának
 
  A Drogerie Marktnál az első hivatalos – nem munkaszüneti napra eső – zárva tartás és az azt követő hét adatai alapján azt látják, hogy a szombatjuk nagyjából egy pénteki nap szintjére erősödik fel. Ez azt jelenti, hogy egy normál szombathoz képest 10-12 százalékos forgalomnövekedést észleltek. Úgy tűnik, hogy a hétfőjük is erősödni fog, a második héten már 5-7 százalékos növekedést mértek. Náluk leginkább e két nap vásárlásait fogja a vasárnapi zárva tartás befolyásolni, de a többi hétköznapnál is volt kis pozitív elmozdulás a forgalmukban.
 
  Arra számítanak, hogy tavasz végére, nyárra lehet látni majd a vasárnapi zárva tartás tényleges hatásait, amiről egyelőre úgy vélik, sokféle lehet. Ennek fényében átállhatnak hosszított nyitva tartásra a hét második felében, vagy átrendeződés lehet náluk az utcai üzletek irányába.
 
  Az árubeszerzést, a kínálat és választékpolitikát illetve az akciós rendszert a vasárnapi zárva tartás esetünkben nem befolyásolja mint ahogy a dolgozói létszámot sem – jegyezték meg. A munkafolyamatokat egyébként a hét többi napjára összpontosítják, így kollégáik egyéb munka miatt nem mennek be az üzletekbe vasárnap.
 
  A DM-nél 10 olyan üzlet van, amely vasárnap is várja a vásárlókat. A láncnál azt tapasztalták, hogy elsősorban a külföldiek számára meglepőek a bezárt üzletek, mert ők nem hallottak a módosításról.
 
Még mindig vannak, akikben nem tudatosult
 
  A Tesco szerint is nehéz hosszú távú következtetéseket levonni az elmúlt hetek alapján, hiszen a mostani forgalmat a vasárnapi zárva tartáson kívül több más tényező is befolyásolta. Például az, hogy a legtöbben ugyan tudják, vasárnaponként zárva tartanak az áruházak, de még mindig vannak, akikben mindez nem tudatosult.Másrészt a húsvét előtti felkészülés és az időjárás is hatással volt a forgalomra. Így trendekről még szerintük is korai lenne beszélni.
Úgy látják, még néhány hónapnak el kell ahhoz telnie, hogy kirajzolódjon, hogyan alakulnak át a vásárlói szokások.
 
A péntek, szombat és a hétfő is erősebb lett
 
   Náluk főként péntek-szombaton érzékeltek jelentős forgalomnövekedést, de kisebb mértékben hétfőn is. Ennek megfelelően a Tescókban nagyobb létszámú kiszolgáló személyzettel, több nyitott kasszával és nagyobb mennyiségű áruval várják a vásárlókat, hogy a kiszolgálás rendben legyen.
 
  Szombat éjszaka és vasárnap napközben senki nem dolgozik az áruházaikban, vasárnap este tíztől viszont elkezdik a felkészülést a hét kezdésére, így az esti műszak ekkor már bent van.
 
Rugalmasságot kérnek a dolgozóktól
 
  A vasárnapi zárva tartás miatt a Tescónál senki nem fogja elveszíteni az állását - ígérik. Ezzel kapcsolatban azt írták, amellett, hogy reagáltak az átrendeződő forgalomra, a szolgáltatási színvonal emelését vették tervbe, amelyhez több emberre lesz szükségük a boltokban. És arra törekednek, hogy mindezt saját, meglévő munkatársainkkal érjék el. Viszont a vállalat annyit kért a dolgozóitól, hogy próbáljanak majd rugalmasak lenni, pl. a munkaidő beosztásánál, hogy együtt alkalmazkodhassanak a törvény által előírt változásokhoz. Arra a kérdésre nem reagáltak, hogy csökkent-e a dolgozók bére a vasárnapi zárva tartás miatt.
 
   Kíváncsiak voltunk, vajon az online bevásárlásnál érzékeltek-e átrendeződést, például olyasmit, hogy kapósabbak a pénteki, szombati vagy hétfői kiszállítási időpontok, de erre a kérdésünkre sem kaptunk érdemi választ. Viszont azt kiemelték, hogy ha kiszállítani nem is, rendelni vasárnap is lehet.
 
A keresetvesztést el akarják kerülni
 
  Mindegyik láncnak feltettük a kérdést, hogyan látják, csökken-e a varásnapi zárva tartás miatt a forgalmuk, de kikerülték a válaszadást. A Spar annyit reagált, hogy ők 2-3 hónap távlatából tudnak majd biztos választ adni.
 
  A vasárnapi vásárlások náluk is elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át. A kieső vasárnapokat pedig úgy „hasznosítják" a láncnál, hogy a leltározást betették erre a napra.
 
  Érdeklődésünkre, hogy csökkent-e a dolgozók bére a vasárnapi zárva tartás miatt, nem írták azt, hogy igen. Beszédes viszont, hogy keresik az olyan megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a munkavállalókat ne érje semmilyen keresetveszteség: idén például bevezették a dolgozói kedvezménykártyát és béremelés is lett náluk. Elbocsátást náluk sem terveznek.
 
Még kivárnak
 
   A többi megkérdezett lánctól vagy nem érkezett válasz, vagy nem akartak válaszolni, vagy nem tudtak érdemi információt adni. A CBA például azt írta, továbbra sincsenek pontos adataik arról, hogyan változott a forgalmuk a vasárnapi zárva tartás miatt. A Lidl szerint még túl rövid idő telt el, a Metro pedig úgy látja, minimum fél-egy évre lesz szükség ahhoz, hogy valódi következtetéseket tudjanak levonni.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: kaszálnak a boltok, koppannak a vevők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector