Startlaphoz Csatlakozz!

Pár évvel nyugdíj előtt

Megvehető-e a szolgálati idő?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 25. hétfő, 10:56

Pénzben megváltható-e a nyugdíjig hátralévő szolgálati idő? Olvasói kérdésére az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

  „Édesapámnak már megvan a 40 év munkaviszonya, de mivel 1955-ös születésű, így csak 64 éves korában éri el a nyugdíjkorhatárt. Az lenne a kérdés, hogy van-e lehetőség arra, hogy a hátralévő négy évet pénzben megváltsuk? Sajnos mostanában nem túl jó az egészségi állapota, nehezen bírja a fizikai munkát. Ezért keresünk lehetőségeket. Hogyan szokták számolni a pénzbeli megváltást?” – kérdezte olvasónk.

  Az úgynevezett korengedményes nyugdíjazás intézménye, amikor a munkavállaló a munkáltatójával történt megállapodás alapján legkorábban öt évvel az adott személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltése előtt öregségi nyugdíjba mehetett, sajnos 2012. január 1-jétől megszűnt – emlékeztetett Winkler Róbert. Ennek a nyugdíjazásnak a lényege az volt, hogy a munkáltató előre megfizette az adott személy nyugdíjkorhatáráig megillető nyugellátás összegét.

  Az olvasó kérdésének tartalma szerint az édesapa egészségi állapota miatt nem tud munkát végezni. Ezért a szakértő arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy amennyiben édesapja nem áll semmilyen biztosításra kötelező jogviszonyban és a majdani nyugdíjazásáig további szolgálati időt szeretne még szerezni, úgy esetében lehetőség nyílik a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 34. §-ában rögzített megállapodás alapján történő járulékfizetésre, úgynevezett szolgálati idő vásárlásra.

  A fent említett paragrafus rendelkezései meghatározzák, hogy nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából 34 százalék nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet az a belföldi nagykorú természetes személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és a biztosítás semmilyen egyéb módon nem terjed ki rá.

  A megállapodás esetén a járulékfizetés alapja a megállapodás kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a mindenkori minimálbér összege. (Például: 2015. évben a minimálbér összege havi 105 ezer forint, ezért a fent említett megállapodás kötése esetén legalább 105 000x34%= 35 700 forint lesz a havi járulékfizetési kötelezettség.)

  A megállapodást a kérdező is megkötheti és fizetheti azzal, hogy kedvezményezettnek az édesapját jelöli meg.

  A megkötött megállapodás alapján a járulékfizetést havonta, a tárgyhónapot követő 12. napjáig teljesíteni kell, a járulékfizetés elmulasztása a megállapodás megszüntetését vonja maga után.

  A kérdező levelében említett négy évi járulék egyösszegű befizetésére, megváltására nincs jogi lehetőség.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megvehető-e a szolgálati idő?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector