Startlaphoz Csatlakozz!

Árfolyamgát

Sok meglepetés a jogszabályban a közszolgáknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 08:17

Hétfőtől elvben a közszolgák már igényelhetik az árfolyamgát II. megoldást, ennek kapcsán kissé megkésettnek tűnik, hogy csak pénteken jelent meg az érintettek kamattámogatásáról szóló kormányrendelet. E szerint a kamattámogatás mértéke 3 százalékos, amelyet minden, a családban nevelt gyermek további 1 százalékkal növel − a felső szintet a gyűjtõszámlahitel ügyleti kamatának mértéke jelenti.

    Eza jogszabály ugyanakkor sok meglepetést tartogat. Csak az kaphat ugyanis kamattámogatást, aki az eredeti devizakölcsön és a gyűjtőszámlahitel adósa vagy adóstársa, s az adott lakásban legalább 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, az adott lakásba van bejelentve és abban életvitelszerűen lakik. Ugyancsak kizárja magát a kamattámogatásból az, akinek az érintett lakóingatlanon kívül más ingatlana is van − kivéve, ha az adott ingatlan válás utáni tulajdonközösség megszüntetése, öröklés vagy ajándékozás révén került a birtokába.

A pénzintézetek igyekeztek maximálisan felkészülni az indulásra

    A bankoknál történő jelentkezés feltétele, hogy a munkáltató − a szokásos jövedelemigazoláson túl − írásban jelezze a bank felé, hogy a közszolgálatban dolgozó bejelentette neki, hogy élni kíván az árfolyamgát II. megoldással és igényli a kamattámogatást. Fontos feltétel, hogy kamattámogatást csak addig kaphat a dolgozó, amíg közszolgálati jogviszonya él az adott közintézménnyel.

    A hazai bankok a meglehetősen hiányos információk ellenére − maga az árfolyamgát II. törvény is csak a múlt hét közepén jelent meg − igyekeztek maximálisan felkészülni az indulásra. Az OTP Bank − amely a konstrukcióban érintett devizahitelek körülbelül ötödét, mintegy 130 ezer kölcsönt kezel − arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hetekben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ügyfeleit megfelelő minőségben és határidőre kiszolgálhassa az év során. A jelentkezéshez szükséges dokumentumok és igénylési feltételek 2012. április 1-jétől elérhetőek a bank honlapján.

    A végtörlesztéshez hasonlóan az árfolyamgát esetében is felkészültünk a nagyarányú érdeklődésre és több fronton is támogatjuk a gördülékeny ügyintézést − mondták lapunknak a CIB-nél. A bank a honlapjára kikerülő információs anyag mellett részletes, személyre szóló levélben is felhívja érintett ügyfelei figyelmét a jogosultság tényére és tájékoztatja őket az igénybevétel alapfeltételeiről. A bank igénylési egységcsomaggal is készül, amelyet az ügyfél otthon − szükség szerint a CIB24 telefonos ügyfélszolgálat segítségével − ki tud tölteni és a fiókba már a kész anyaggal érkezhet. A bank a háttérterületek kapacitásait is növelte. Az árfolyamgát igénybevételéhez szükséges folyamatok automatizálásával és az erőforrások átszervezésével fogja segíteni a Budapest Bank is az ügyfeleket. A K&H-nál is fontosnak tartották jelezni, hogy a lehetőségekhez képest igyekeznek zökkenőmentes ügyintézést biztosítani az árfolyamgátasoknak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sok meglepetés a jogszabályban a közszolgáknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector