Startlaphoz Csatlakozz!

A hatórás munkanapnak nincs realitása itthon

Sokat dolgozik a magyar, de nem elég hatékonyan

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 16. szerda, 12:25

Hatórás munkanapot tesztelnek Svédországban, a göteborgi városi tanács egy részlegén 30 órás munkahetet vezetnek be, miközben a fizetések nem változnak. A többi osztályon változatlanok maradnak a munkafeltételek, majd egy év után összehasonlítják a teljesítményeket – írja a Metropol.

   Mats Pilhelm alpolgármester szerint abban reménykednek, hogy az alkalmazottak kevesebbet lesznek betegszabadságon, és mind mentálisan, mind fizikailag jobban érzik majd magukat a rövidebb munkanapok hatására.
 
Szünet után frissebb a dolgozó
 
   Klein Sándor munkapszichológus szerint tény, hogy a munkavállaló életminősége javul, ha kevesebbet kell dolgoznia. Ám a hatórás munkanap nem a hatékonyságról szól, elsődleges célja, hogy több ember dolgozhasson, és kevesebbnek kelljen segélyt fizetni.

   – Itthon ennek nincs realitása, mert bár van munkanélküliség, azokban a pozíciókban, ahol meg lehetne valósítani, kevés a megfelelő munkaerő – mondta Klein Sándor. Az pedig nem szorul magyarázatra, hogy hat órában nem lehet ugyanannyi munkát elvégezni, mint nyolc óra alatt.
   A munkapszichológus inkább azt javasolja, érdemes szüneteket, rendes ebédidőt beiktatni a napba, mert utána frissebben, hatékonyabban folytatható a munka.


   Klein Sándor szerint nagyon nagyok az eltérések abból a szempontból, ki mennyit dolgozik valójában, bár tapasztalatai alapján ritka, hogy csak lézengjenek a munkavállalók. Ennek ellenére vannak olyan helyek, ahol nem csak munkával telik a nap, bár ez kevésbé érvényes a versenyszférára. Arra is akad példa, főként a pénzügyi szektorban, hogy a pályakezdők akár napi 12 órát is dolgoznak.
 
Nem aktuális a 6 órás munkanap
 
   – A magyar munkavállalók hatékonysága elmarad a fejlett országokhoz képest – mondta a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Baja Sándor úgy véli, a felmérések szerint folyamatosan nő ugyan a nyolc órából valódi munkavégzéssel töltött idő, ám lenne még mit javítani.

  Az OECD adatai szerint Magyarországon évi 1888 órát dolgozott átlagosan egy munkavállaló 2012-ben, amelyben nem csak a főállású munkavégzés szerepel. Ezzel hazánk a negyedik helyen áll az éves munkaidőt tekintve Európában, csak a görögök (2034 óra), a lengyelek (1929) és az észtek (1889) előznek meg minket.

  Ám ha a produktivitást, vagyis az egy óra alatt egy dolgozó által megtermelt GDP-t nézzük, szinte a feje tetejére áll a sorrend. Magyarországnál egyedül Észtország kevésbé hatékonyabb, és még Törökország is megelőz minket, aztán Lengyelország, Csehország és Portugália következik. A leghatékonyabban Norvégiában, Írországban és Belgiumban folyik a munka.

   Baja Sándor ezért óva int attól, hogy hatórás munkanapot vezessenek be Magyarországon, még úgy sem, hogy csökkentenék a fizetéseket. Ennek fő oka, hogy a hazai gazdaságnak olyan nemzetekkel is versenyeznie kell – például a kínaival –, ahol rengeteget dolgoznak a munkavállalók.

   Másfelől vannak olyan munkakörök, amelyeket nem lehet napi hat órában ellátni: nem lehet valaki pénzügyi igazgató vagy ügyvezető rövidített munkaidőben, sok feladat megkívánja a nyolcórás munkát. Ennek ellenére bizonyos munkakörökben elképzelhető a részmunkaidős foglalkoztatás. Sok munkáltató például hat órában alkalmaz kismamákat. Ők nagyon hatékonyan dolgoznak, hiszen nem tudnak tovább maradni, munka után el kell menniük a gyerekért, így a rendelkezésükre álló időben teljesítik a rájuk bízott feladatot.
 
Ma már az eredmény számít
 
   Ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás aránya azért is nőhet a munkaerőpiacon, mert csak hat órára jelentik be az alkalmazottakat, miközben nyolc órát dolgoznak. Ez elsősorban fizikai munkásoknál és vidéken jellemző.

   Az, hogy a versenyszférában van-e idő munkaidőben mással foglalkozni, nagyban függ a munkakörtől, illetve a munkaadó hozzállásától és munkaszervezési képes- ségétől. Egy fix munkaidő szerint működő ügyfélszolgálaton, boltban vagy gyártósor mellett viszonylag egyértelmű a helyzet, a dolgozók általában időben tudnak hazamenni. Főként a szellemi foglalkozásoknál gyakori, hogy négy órakor nem esik ki a toll a dolgozó kezéből.

   – Egyre rugalmasabban kezelik a cégek a munkaidőt, inkább a munka eredménye számít, nem az, mikor végzik el – mondta Baja Sándor. Ez a hozzáállás a hatékonyságot is növeli, hiszen ha valaki lassabban végzi a munkáját, vagy közben mással foglalkozik, akkor csak később tud hazamenni.
 
Betegszabadság

• Folyamatosan csökkent az egy dolgozóra eső munkaidő-kiesés az elmúlt húsz évben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi Munkaidőmérleg című elemzéséből.

• A legnagyobb változás a betegszabadságok terén történt: míg 1992-ben átlagosan évi 16,9 nap volt a betegség miatti távollét, 2011-re ez 8,1-re esett vissza. Az ok elsősorban a munkaerő-piaci helyzet változása, mindenki félti az állását.

• A teljesített munkanapok száma 219 volt az 50 főnél nagyobb vállalatoknál 2011-ben. Ez 3,1 nappal több, mint 2005-ben, és 6,2-vel magasabb, mint 1992-ben, miközben mindhárom évben 255 volt a teljesíthető munkanapok száma.

• A legtöbbet a versenyszféra 5–49 főt foglalkoztató kisvállalkozásainál dolgoztak 2011-ben, 224,8 napot. A költségvetési intézményekben ez a szám 217,1 nap volt.

• Ugyanaz a munkamennyiség 10 ezerrel kevesebb munkavállalót igényelt 2011-ben, mint 2005-ben, csak azért, mert 1,4-gyel több ledolgozott munkanap jutott egy alkalmazottra.
 
Forrás: Metropol
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokat dolgozik a magyar, de nem elég hatékonyan.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector