Startlaphoz Csatlakozz!

Október 21-ig összesen 22021 új cég alakult Magyarországon

A vendéglátásban látjuk a jövőt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 18:36

A vendéglátásban látják a jövőt a magyarok, hiszen az idén alakult cégek többségének ez a főtevékenysége – derült ki a Céginfo.hu adatbázisából. Sokan bíznak még az építőiparban és a tanácsadásban is, ahogy az autókereskedelem felfutására is sokan látnak esélyt.

   Október 21-ig összesen 22021 új cég alakult Magyarországon, a legtöbb, az összes vállalkozás közel fele (9925) Budapesten - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Kimagasló volt még Pest megye teljesítménye (2893 új cég), míg a képzeletbeli dobogóra 855 új céggel Hajdú-Bihar megye fért fel. A lista másik végén 197 új céggel Nógrád megye található, de nem sokkal több a vállalkozó kedvű Tolnában (210) és Vas (278) megyében sem.
 
   Az összesített adatok szerint a legtöbb cég, egészen pontosan 1031 éttermi és mozgó vendéglátásban látja a jövőt, de láthatóan sokan bíznak az építőipar évek óta tartó hanyatlásának végében is, hiszen 913 cég jött létre azzal a céllal, hogy lakó és nem lakóépületeket építsen. A harmadik legnépszerűbb cél az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás (803), de igen sokan (669) bíznak a személyautók kereskedelmének felfutásában is.
 
   Az élmezőnyben találjuk ezen kívül az ingatlanok bérbeadását és üzemeltetését (513), a csomagküldő és internetes kereskedelmet (460), ahogy a közúti áruszállításnak is sikerült az élmezőnyben végezni, mivel a Céginfo.hu adatai szerint eddig 451 céget alapítottak ilyen főtevékenységgel. A könyvelőkből és adószakértőkből sosem elég, ezt bizonyítja a 330 ilyen célra létrejött új vállalkozás, míg az élelmiszer kiskereskedésben 310-en bíznak.
 
  Az adatokat böngészve kiderül, hogy csak egy olyan cég alakult, amely vállalkozói és munkaadói érdekképviseletet szeretne ellátni, ahogy ugyancsak egy seprű- és kefe, vagy éppen szőrmegyártó alakult, de a hobbiállat-eledel készítésében, illetve a kőolaj-feldolgozásban sem látnak sokan pénztermelési lehetőséget.
 
Budapest dominál
 
   Az összesített adatokat természetesen nagyban befolyásolják a fővárosi eredmények, hiszen, mint azt feljebb említettük, a megalakult cégek közel fele budapesti. Ennek megfelelően a főváros statisztikában az élmezőny megegyezik az országos statisztikákkal: a legtöbben vendéglátásban látják a jövőt, hiszen nem kevesebb, mint 487 ilyen főtevékenységgel bejegyzett új céget találunk. A Céginfo.hu adatai szerint sokan bíznak abban, hogy a válság éveit követően is szükség lesz tanácsadásra, ezt jól mutatja, az erre a célra létrejött 450 vállalkozás, míg 369 cég lakó és nem lakóépületeket akar építeni.
 
   A budapestiek körében népszerű volt még a személy-, könnyűgépjármű-kereskedelem (296 új cég), de 281 döntöttek úgy, hogy ingatlant szeretnének bérbe adni, míg a ruha, illetve cipő nagykereskedelmi forgalmazásában 259-en látnak fantáziát. Ingatlanok adásvételével 251 új cég foglalkozik idéntől, de 153 új vállalkozás indult a reklámtevékenységek támogatására, ugyanannyi, amennyi a számítógépes programozásban lát lehetőséget.
 
   Az elmúlt időszak szabályozási változásai miatt talán kevésbé meglepő, hogy mindössze 1 fővárosi cég alakult dohányáru nagykereskedelmére. Egyébként ezen kívül is számos olyan tevékenység volt, amelyre mindössze 1 cég jött létre Budapesten: ilyen a hajó-, illetve a jégkrémgyártás, a légi, vagy éppen a tengeri áruszállítás, a könnyűfémöntés, a textilszövés, a lótenyésztés, a közúti gépjármű gyártás, vagy éppen a címtárak, levelezőjegyzékek kiadása.
 
Megyei eredmények
 
   Bács-Kiskun megyében idén összesen 846 cég alakult, melyből a legtöbb, szám szerint 67 a csomagküldő, illetve internetes kereskedelemben látja a jövőt. Ennél jóval kevesebb, mindössze 30 cég alakult éttermi, mozgó vendéglátás főtevékenységgel, míg a képzeletbeli dobogóra a közúti áruszállítás került fel. A vendéglátás volt a legnépszerűbb cél a Baranya megyében, ahol az 509 új cég közül 28-at jegyeztek be ebben a kategóriában. Viszonylag sokan (19) bíznak itt az építőiparban, az autókereskedelemben és az üzleti tanácsadásban (18-18) is.
 
   A vendéglátás vitte a prímet Békés megyében is, ahol a 322 új cégből 16-nak ez a főtevékenysége. Ezután nagy a versengés, hiszen 10 cég alakult az építőiparban, de ugyanennyien gondolták, hogy gabonafélék, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével keresik meg a kenyérre valót, illetve adnak növénytermesztési szolgáltatást. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem a vendéglátás (33), hanem az építőipar volt a legnépszerűbb, a 769 új vállalkozásból 46 választotta ezt. Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel 26 idei alapítású cég foglalkozik, míg közúti áruszállítással 22.
 
  Csongrád megyében 674 cég alakult és ahogy a legtöbb helyen itt is a vendéglátás volt a legnépszerűbb (36), ezt szorosan követte a csomagküldő, illetve internetes kiskereskedelem (27), míg a képzeletbeli dobogóra a tanácsadás (21) fért fel. A 603 Fejér megyeiből 32 foglalkozik vendéglátással, 28 az építőiparban helyezkedett el, míg 23 a személy- és könnyűgépjűrmű-kereskedelemben bízik.
 
   Győr-Moson-Sopron megye sem okoz túl nagy meglepetést, hiszen a 785 új cég legtöbbje, 39 a vendéglátást jelölte be főtevékenységként, ám érdekesség, hogy a második helyen itt a saját tulajdonú ingatlan adásvétele következik, 32 cég látja ebben a pénzkereseti lehetőséget, de 24 olyan cég is van, amely saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásában, üzemeltetésében bízik.
 
   Más trendek uralkodnak Hajdú-Bihar megyében, ahol a 855-ből a legtöbb, egészen pontosan 38 cég a tanácsadásban gondolkodik, ezt az építőipar követi 34 céggel, míg vendéglátás (31) itt csak a harmadik helyre fért fel. Építőipar (31), vendéglátás (15), e-kereskedelem (13) a sorrend Heves megyében, míg Jász-Nagykun-Szolnok a legtöbb cég (16 a 382-ből) út és autópálya építésére jött létre. Az építőipar és a vendéglátás holtversenyben a második, de a megyében népszerű volt még a növénytermesztési szolgáltatás is.
 
   A Komárom megyeiek is bíznak az építőipar fellendülésében, amit jól mutat, hogy náluk magasan ez a kategória nyert, az 521 cégből 34-nek ez a főtevékenysége. A második helyen már nincs meglepetés, ahová a vendéglátás és a közúti áruszállítás 19-19 céggel fért fel. Népszerű volt még a megyében a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás is (16), de 11-en döntöttek úgy, hogy brókeri, illetve biztosítási ügynöki tevékenységbe kezdenek.
 
   A legkevesebb új céggel rendelkező Nógrádban az építőipar vitte a prímet 19 céggel, itt vendéglátással mindössze 7 új cég foglalkozik, igaz ez is elég volt a holtversenyben elért második helyhez. Ezt egyébként a tanácsadással kellett megosztania a leendő étterem-tulajdonosoknak. A megyék közül első helyet szerző Pestben nincs nagy meglepetés, 134-el a vendéglátás és az autókereskedelem az első, de 125 cég alakult az építőiparban, 102 a tanácsadási szektorban, 71 a közúti áruszállításban.
 
   A vendéglátás szerepel az első helyen Somogy megyében is, 371 új cégből 21 foglalkozna ezzel. Húszan az építőiparban, míg 13-an a közúti áruszállításban látják a jövőt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az építőipar volt a legnépszerűbb (669-ből 62 vállalkozás), ezt a közúti áruszállítás (27) követte, míg a vendéglátás csak a harmadik helyre fért fel 24 céggel. Nem úgy Tolna megyében, ahol 10 új vendéglátócég elegendő volt az első helyhez, holtversenyben az e-kereskedelemmel.
 
   Az igazi meglepetést Vas megye tartogatta, amelyben a legnépszerűbb kategória az egyéb távközlés volt, nem kevesebb, mint 11 ilyen cég alakult 2014-ben a Céginfo.hu adatai szerint. Ezt azonban már természetesen a vendéglátás követi 10 céggel. Építőipar (20), vendéglátás (19) az élmezőnyben Veszprém megyében, de a képzeletbeli dobogóra a saját tulajdonú ingatlan adásvétele (14) is felfért. A vendéglátás (26) nyert Zalában is, ahol ezen kívül a 368 cégből 13 akart tanácsokat adni, míg 10 saját ingatlanjait adná-venné.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vendéglátásban látjuk a jövőt .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector