Startlaphoz Csatlakozz!

London mellett Skócia is egyre kedveltebb célpont

Gyorsuló migrációs körtánc

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 02. vasárnap, 07:08

Különleges járat ingázik hetente Skócia és Magyarország között. A külhoniaknak magyar ízeket visz – például Túró Rudit, szilvóriumot, pirospaprikát –, az itthoniaknak meg különféle ajándékokat hoz. Régebben elég volt havonta fordulni, de az elmúlt egy-két évben egyre sűrűbben fordul a furgon. London mellett Skócia is egyre kedveltebb célpontja a külföldön szerencsét próbáló honfitársainknak – olvasható a Népszabadságban.
 
   Gerti Andrásék is rendelnek ezt-azt. Főként a gyereknek. Attila éppen az elsőt kezdte volna itthon, amikor úgy döntöttek: nekivágnak. Nem sok mindent hagytak maguk mögött. Jószerével csak a kilátástalan küszködést. A Dunaharasztiban álló házon is a bátyja családjával osztoztak. De biztatták magukat, hogy majd jobb lesz, csak húzni kell. Jól ment a régi haverral indított üzlet, de a válság beköszöntével egyre kevesebben szánták rá magukat ablak-, ajtócserére. A barát előbb adta fel. Négy éve úgy döntöttek, kiköltöznek. Angolul beszélt, így arrafelé indult a feleségével meg a kicsi lányával. Előtte mindent dobra vertek. Az utca még soha nem látott ilyet. Egy óriási garázsvásáron egy hétvége alatt eladtak mindent: bútorokat, gépeket, még a konyhai eszközök, ágyneműk, ruhák és játékok javát is. Annyit vittek magukkal, amennyi az Opelba befért. A házat is eladták. Azt a keveset, ami az árából maradt – a nagyobbik rész a banké lett – elvitték kezdőtőkének. Meg se álltak Skóciáig, mert nyugodt, békés vidéket kerestek, távol a nagyvárosok zajától. Végül Edinburghtól nem messze egy kisvárosban találtak kiadó lakást és kedves embereket a bürokratikus akadályok legyőzéséhez. Először csak alkalmi munka akadt, mígnem a helyi halfeldolgozó éjszakai munkára keresett embereket. A magyar férfit is felvették. Azután minden elsimult. A következő nyáron már Spanyolországba mentek nyaralni. Nem élnek nagy lábon, de a mindennapos gondok is elkerülik őket. Ezután kezdték csábítgatni az otthon hagyott régi havert. Két évig szólt a szirénének, mire András és a felesége döntésre jutott. Úgy érezték, ha maradnak, soha nem lesz testvére Atinak. Itthon nem engedhetik meg maguknak. Túl az első idegenbe szakadt éven, úgy érzik, jól döntöttek, és belevághatnak a babaprojektbe. Azt tervezik, hogy hazatérnek, ha egyenesbe jönnek. De Ati már egyre kevesebbet emlegeti a magyar rokonokat és az ovistársakat.Történetük az elmúlt években sablonsztorivá vált.
 
   A migráció kézzelfogható közelségbe került. Szinte mindenki ismer olyan családot, ahonnan kivándorolt valaki, esetleg évek óta ingázik, netán kint tanul. S egyre kevésbé számít ritkaságnak, hogy egy család valamennyi gyermeke külföldön keresi a boldogulását. A Balaton-felvidéki Morva Szabolcséktól gyakran kérdezik az ismerősök: nem sajnálják-e azt a sok pénzt, amit a lányaik iskoláztatására költöttek? A nagyobbik ugyanis kommunikáció szakon végzett Budapesten, a kisebbik gyógypedagógusnak tanult. Az egykori bányász csak ingatja a fejét: ha kaptak volna munkát itthon, akkor ma is itt lennének. Mert így történt. Az idősebbik kiválóan beszélt németül és angolul, ezért is vette fel egy bankár a gyerekei mellé bébiszitternek, miután sehol sem kapott állást. De amikor szakácsként dolgozó barátját Ausztriába hívták, vele tartott. Pincérként se keres kevesebbet, ráadásul együtt vannak. A kisebbik sokáig tartotta magát. Állása éppen akadt, csak megélni nem tudott belőle. A szülei segítették a korai bányásznyugdíjból meg az adminisztrátori fizetésből. Egy idő után mégis elunta a dolgot, vette a kabátját, és elment Salzburgba szállodát takarítani. Ha sikerül honosíttatni a diplomáját, haza se jön. A szülők rendszeresen járnak ki a lányokhoz. Ha végleg kint ragadnak – mondják –, akkor ők is felszámolnak itt mindent. Ami kincsük van, az már úgyis odakint van. Legfeljebb hazajárnak barátot látogatni. Ha marad itt közülük valaki.
 
   A jelenlegi kivándorlási tendenciát követve néhány évtized alatt hatszázezer fős népességveszteséget könyvelhet el Magyarország. És ez még csak nem is a legrosszabb forgatókönyv. A KSH legfrissebb összegzése szerint 350 ezer kivándorló magyar él szerte a világban. Többségük diplomás, családalapítás előtt álló fiatal.
 
   A migráció nemzetközi folyamatait, társadalmi és gazdasági hatásait vizsgáló SEEMIG projekt nyolc európai ország részvételével indult el 2012-ben. A programot idehaza összefogó Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október elején ismertette a kutatás eddigi eredményeit: a három különböző adatforrásból összeálló helyzetkép szerint 2013 elején nagyságrendileg 350 ezer olyan kivándorolt magyar élt a világban, aki a rendszerváltozás után hagyta el az országot, s legalább egy éve külföldön lakik. De az adatgyűjtést több tényező is akadályozta, így például az országonként eltérő meghatározások, illetve az óriási hazai bizalmatlanság, amellyel a kérdezőbiztosokat fogadták. Így a fenti szám Németh Zsolt KSH-alelnök szerint akár tízezer fővel is eltérhet felfelé és lefelé.
 
   Blaskó Zsuzsa, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa még hozzátette: a 2013. eleji adatfelvétel óta akár több tízezren is elhagyhatták az országot. Ráadásul ebbe nem számolták bele a Magyarországon is jelen lévő cég külföldi telephelyén dolgozókat – cirka 90 ezer –, a naponta Ausztriába átjáró ingázókat – 100 ezer –, az egyhuzamban egy évnél rövidebb időt külföldön töltőket és azt a 110 ezer embert sem, akik dolgoztak már ugyan külföldön rövidebb-hosszabb ideig, de a legutóbbi népszámláláskor éppen itthon tartózkodtak. Holott lehet, hogy közülük sokan elmentek megint. A visszatérők ugyanis sokkal könnyebben kerekednek fel újra, főként azért, mert többségük a külföldi munkatapasztalat ellenére sem talál itthon megfelelő munkát magának. A migráció pozitív hatásaként emlegetett braingain (a kint felszedett tudás itthoni hasznosítása és átadása) Magyarországon gyakorlatilag nem létezik. S minél hosszabb időt tölt külföldön valaki, annál valószínűbb, hogy végül nem tér vissza. A 2009 után kiköltözöttek alig tíz százalékáról valószínűsíti a KSH, hogy visszatér. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként tavaly nagykövetségi becslésekre hivatkozva a SEEMIG projektnél mértnél jóval többre – félmillióra – becsülte a külföldön dolgozó magyarok számát.
 
   Bár a migráció a rendszerváltozáskor és az Európai Unióhoz való csatlakozáskor is új lendületet kapott, a folyamat 2007 után, majd 2011-től gyorsult fel igazán, miközben a visszatérők aránya 2009 óta jelentősen csökkent. Az elmúlt években a KSH szerint is majdnem kétszeresére nőtt a Magyarországról elvándoroltak uniós államokban regisztrált száma. Az unión kívüliek arányát a Tárki egy korábbi felmérésben az összes migráns 10 százalékára becsülte. Egyelőre meg sem közelítjük Románia, Albánia, Lengyelország és a balti országok riasztó kivándorlási adatait, de Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki kutatója már tavaly arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi trend fennmaradása elvezethet ahhoz, hogy Magyarország felzárkózik a jelentősebb emigráns országok szintjéhez.
 
   A hazai migráció kiindulópontja elsősorban Közép-Magyarország és vidéki nagyvárosok sora. A SEEMIG-kutatás cáfolta azt a téveszmét is, miszerint a kitántorgók többsége képzetlen munkanélküli, a migránsok 18-36 százaléka ugyanis – célországtól függően – diplomás. A legtöbb felsőfokú végzettségű fiatal az Egyesült Királyságba megy. Az érettségizettek aránya is igen magas: 43 százalék. Az átlagéletkoruk 33 év, többségük még családalapítás előtt áll. A másik két jellemző célország Németország és Ausztria, amelyek zömmel a szakmunkásokat – 37-41 százalék –, illetve az érettségizetteket – 32-43 százalék – vonzzák. A Németországban élők átlagéletkora 39, míg az Ausztriában letelepedetteké 37 év. A kivándorlók többsége – 84 százaléka – dolgozik, alig 3 százalék tanul, a többiek háztartásbeliek vagy éppen munkanélküliek. A diplomás kivándorlás azonban mégsem tekinthető teljes értékű agyelszívásnak. A Tárki ugyanis már korábban rámutatott, hogy a Nagy-Britanniába kivándorló diplomások körében nagyarányú a szakképzettséget nem igénylő munkakörben való elhelyezkedés. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a diplomás migráció meglódulásakor végzett kutatása szerint 2008-ban az itthon diplomázók többsége még Magyarországon kezdett karrierépítésbe, és csak néhány évi sikertelen próbálkozás után keresett szebb jövőt másutt. Ma már ez aligha igaz.
 
   A Népességtudományi Kutatóintézet tavaly április és június között végzett, a migrációs terveket firtató kutatása szerint a 18–40 évesek harmada, a 18–24 évesek csaknem fele – 47 százaléka –útra kelne. A megkérdezettek 27 százaléka csak néhány hónapra, 28 százalék több évre költözne ki, míg 6 százalékuk végleg elhagyná az országot. A fenti képet még sötétebbre színezi, hogy ennek a korosztálynak a 8 százaléka már most külföldön él. A kivándorlást komolyan tervezők fele már jelentkezett is külföldi munkára és tájékozódott a lakhatási lehetőségekről. Többségük – 84 százalék – már korábban is élt más országban. A célországok: Ausztria, Németország és Nagy-Britannia, de növekszik az Egyesült Államok és a skandináv államok vonzereje is.
 
  A kutatás a kivándorlás okaira is rákérdezett. A friss diplomások kalandvágya mellett jelentős arányt képviselnek az újrakezdők. Így például az elváltak, a saját és az ország helyzetének romlását érzékelők. A komoly tervezők többsége beszél legalább egy idegen nyelvet, szakképzett, illetve diplomás. A Tárki tavalyi tanulmánya a jobb életkörülményeket – magasabb fizetés, élhetőbb környezet, kiszámíthatóság stb. – jelölte meg a kivándorlás fő okaként. Bár a migrációs szándékok jó része nem teljesül, a kutatást végző Gödri Irén és Feleky Gábor Attila arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági-társadalmi kényszerek erősödése, illetve a migráció kockázatát csökkentő – a kivándoroltak növekvő száma miatt sűrűsödő – külföldi kapcsolati hálók azokat is migrációra ösztönözhetik, akik korábban nem is készültek erre.
 
   Bár a térség országaihoz képest még egész jól állunk, már most jelentős veszteségeket könyvelhet el hazánk a fiatalabb korcsoportok és a magasan iskolázottak körében, illetve bizonyos szakterületeken – például az egészségügyben. A migráció – a termékenységi és halandósági adatok mellett – immár a népesség-előrejelzésekben is szerephez jut. A KSH úgy számol, hogy már akkor is jelentős népességcsökkenéssel kell számolni, ha az el- és bevándorlási egyenleg 2030-ra kiegyenlítődik. De erre egyelőre nem sok esély látszik. Az elvándorlást és a természetes fogyatkozás tendenciáit is számítva 2060-ra alig 7,3 millióan élhetnek Magyarországon. S ez a jobbik eset.
 
   De már addig is számolnunk kell néhány következménnyel. Ha a népesség csökken, akkor – főként, hogy hazánkból a képzettek és a nagyobb termelékenységgel dolgozó fiatalok mennek el – az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) is csökken. Így kevesebb adót lehet beszedni – kivéve, ha emelik az itthon maradottak adóját –, aminek következményeként kevesebb pénz jut a közfeladatok ellátására. Másrészt a népesség csökkenésével csökken a belső fogyasztás is, ami visszahat a hazai piacra termelő, illetve beszállító cégek tevékenységére is. Nemzetgazdasági szempontból jelentős hátrány a munkaerő fogyásának béremelő hatása, illetve az idekészülő, de a hiányzó szakemberek miatt végül máshol megtelepülő vállalatok elpártolása. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén közreadott tanulmánya egyúttal arra is figyelmeztet, hogy a társadalombiztosításba befizetők arányának és a befizetések összegének csökkenése megkérdőjelezheti a hazai nyugdíj- és szociális ellátórendszer fenntarthatóságát. Mindez együtt pedig rontja az ország versenyképességét és a hosszú távú növekedési kilátásokat. S ezzel el is értünk az ördögi kör kezdőpontjához: a romló gazdasági teljesítmény még többeket késztet kivándorlásra. Már a KSH is egy migrációs bizottság összehívását sürgeti.
 
   Az országvezetők szerint erre semmi szükség. Nincs ok a borongásra. Orbán Viktor miniszterelnök két éve úgy számolt, hogyha 2014-ben megnyerik a választást, akkor 2018-ra „itt olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar majd jönni”. Megnyerték. Csak győzzük fogadni a visszaáramló tömegeket.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gyorsuló migrációs körtánc.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector