Startlaphoz Csatlakozz!

A szabad vasárnap új lehetőségeket teremt a turizmusban?

Már tudja a kormány, mit csinálunk vasárnap bevásárlás helyett

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 28. szerda, 07:30

A szabad vasárnap új lehetőséget teremt a turizmusban, és a szabadidőiparban: fellendítheti a turisztikai szolgáltatók forgalmát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára több érintett intézménnyel, szervezettel tartott közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

    Ruszinkó Ádám azt mondta, a szállodaiparban és a vendéglátásban dolgozók, azaz a turisztikai szakma egyetért a pihenőnap bevezetésével, a szabad vasárnap ugyanis a szabadidő-turizmus fellendülését vetíti előre. Kitért arra, hogy az ágazatban dolgozók - a munkavállalók mintegy 11 százaléka - felkészültek a megnövekvő forgalom kiszolgálására.

    A kormány alapvető célja az emberek életminőségének javítása, amelynek több fontos tényezője van, köztük a magasabb jövedelem, amiből egyre több pénz marad a családoknál - mondta, hozzátéve: az életszínvonal javulásának másik fontos tényezője, hogy minél több szabadidő álljon az emberek rendelkezésére, amelyet a családok tartalmas, közös programokkal tudnak eltölteni.

    Utalt az Institute for Health and Productivity Management (Egészség és Munkahelyi Termelékenység Intézet) nemzetközi felmérésére, miszerint a munkahelyi hiányzások 50-60 százaléka a fáradtságra és a stresszre vezethető vissza. Az amerikai székhelyű nonprofit intézet szerint a dolgozók egészségére, rekreációjára fordított összeg a vállalatoknak legalább 2-3 szoros megtérülést eredményez, a kipihent munkaerő jobban teljesít.

    A motivált munkavégzéshez szükség van a feltöltődésre, amihez a vasárnapi pihenőnap bevezetése is hozzájárulhat - mondta Ruszinkó Ádám.Kitért arra is, hogy a kormány a SZÉP-kártya rendszer megerősítésére törekszik a rekreáció elősegítése érdekében, ami idén is megtartja kedvezményes adózását.

    A sajtótájékoztatón a szabadidő- turisztikai ipar ismert szereplői, a múzeumok, a fürdők, és az állat- és növénykert képviselői egyetértettek abban, hogy a szabad vasárnapok bevezetésével megélénkül a forgalmuk, nőhet a látogatottságuk.

    Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a múzeum látogatóinak 45 százaléka 26 év alatti, 12 százaléka 6 év alatti, akik többnyire hétvégén a családjukkal látogatnak el a tárlatra. A hétvégi forgalom egyébként is jelentős, arra számítanak, hogy a szabad vasárnapok bevezetésével kétnapos kirándulásokat tesznek majd a családok, amellyel az ország több múzeumának látogatottsága megnőhet.

    Hanga Zoltán, a Budapesti Állat- és Növénykert szóvivője ismertette: 1,77 millió látogatót fogadtak tavaly, ezzel az állatkert az ország leglátogatottabb kulturális intézménye. Fő vonzereje, hogy a család minden tagjának nyújt tartalmas szórakozást.

    Győri Tamás József, a több száz egyesületet, 12 ezres tagságot tömörítő Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója szerint az intézményeiket összeköti az, hogy a virtuális világ helyett a valóság megismerésének lehetőségét nyújtják az embereknek. Magyarország 20 ezer kilométernyi turistaút-hálózattal rendelkezik, az infrastruktúra komplex fejlesztésével szeretnék elérni, hogy az emberek kimozduljanak a természetbe, amihez a szabad vasárnap teszi lehetővé az időt.

    Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára ismertette, hogy a mintegy kétszáz magyarországi fürdőhely jelentős nemzetgazdasági értéket képvisel: a szektor fürdőszolgáltatásból származó bevétele megközelíti az évi 50 milliárd forintot, a látogatóik száma meghaladja a 30 milliót. Ezt a fürdők az elmúlt 3-4 évben folyamatosan tartani tudták.

   Az egészségturizmushoz is jelentős hozzáadott értéket képviselnek. Úgy vélte, a kereskedelemben bevezetendő vasárnapi zárva tartás a szabadidő eltöltésére ösztönzi majd a családokat, a szövetség a fürdők forgalmának élénkülésére számít, és 20 százalékos bővülést vetít előre a SZÉP-kártyák felhasználásával.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Már tudja a kormány, mit csinálunk vasárnap bevásárlás helyett.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector