Startlaphoz Csatlakozz!

60 százalék fölött van a tagdíjfizetők aránya

Megúszhatják a magánkasszák a kényszerű végelszámolást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 06. péntek, 09:11

Körülbelül három hete kampányolnak intenzíven a magánnyugdíjpénztárak a tagoknál, de máris 60 százalék fölött van a tagdíjfizetők aránya. Az állami rendszerbe csak néhány tag lépett vissza, ők komoly reálhozamot kaphatnak – írja a Világgazdaság.

   Egyre nagyobb az esély arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak megússzák a kényszerű végelszámolást. Az érintett négy intézmény az elmúlt két-három hétben sikeresen mozgósította a tagjait. Napokon belül meglehet a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a lapunkhoz eddig eljuttatott adatok szerint. A Horizontnál a tagság 67 százaléka már befizette a teljes egyéves tagdíjat, a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál is 60 százalék fölött van az arány, a Szövetségnél a hét elején összesítették az adatokat, akkor 55 százalék körül álltak.
 
   A négy hazai magánnyugdíjpénztár közül az MKB lapzártánkig nem közölt lapunkkal friss adatokat, ők voltak egyébként az egyetlen a négy megmaradt intézmény közül, amelynél korábban is volt kötelező tagdíj, ezt 2013-ban és 2014-ben a tagok több mint 30 százaléka fizette be.
Akkor azonban nem volt még olyan komoly tétje a tagdíjfizetésnek, mint az idén.
 
   A 2015-ös költségvetés megalapozásáról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy ha a magánnyugdíjpénztárak tagjainak legalább héttizede nem fizet rendszeresen tagdíjat, el kell rendelni az intézmény végelszámolását. Először októberben vizsgálja majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezeket az adatokat, és ha valamelyik intézménynél a megelőző hat hónapból két olyat talál, amelyben alacsonyabb volt a tagdíjfizetési arány, bezáratja a pénztárat. Az első hónap tehát, amikorra meg kell lennie a 70 százaléknak, az április lesz.
 
  A pénztárak az idén januárban komoly kampányba kezdtek, hogy teljesíthessék a normát, és jól haladnak. A tagdíjak nem magasak, 200-1000 forint között változnak, a Budapest és a Horizont azt kéri a tagjaiktól, hogy előre fizessék be az egész éves díjat, a Szövetség és az MKB havonkénti befizetést ajánl, amelyet csoportos beszedési megbízással vagy rendszeres átutalással is teljesíthetnek a tagjaik. Az MKB azért is ragaszkodik a havonkénti utaláshoz, mert a jogszabály jelenlegi megfogalmazásából nem egyértelmű, hogy a minimális tagdíj éves mértékének egy összegben történő befizetése mellett figyelembe vehető-e a tag tagdíjfizetőként az év minden hónapjában.
  
   A tét nagy, a megmaradt mintegy 60 ezer pénztártag számláján ugyanis tavaly szeptember végén több mint 205 milliárd forint volt. Ha egy pénztárak bezárnak, a tagok vagy átmennek egy másik intézménybe, vagy az államhoz kerül a vagyonuk nagy része, csak a tagdíjkiegészítést és a reálhozamot tarthatják meg. Ha az összes pénztárat bezárják, az államé lehet a pénztártagok vagyonának nagy része.
 
   A kasszák azt javasolják a tagoknak, hogy ha nem kívánják fizetni a tagdíjakat, lépjenek inkább vissza az egypilléres rendszerbe, passzivitásukkal ne veszélyeztessék a többiek megtakarítását. Eddig azonban csak kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, pénztáranként 10-15 visszalépőről tudnak. Ők egyébként viszonylag sok pénzhez juthatnak, a becslések szerint ugyanis a kiegyensúlyozott és a növekedési portfóliókban lévők esetében átlagosan az egyenleg 20 százalékát teheti ki a reálhozam.

Készül a törvényjavaslat

  Egyelőre még dolgoznak azon a törvényjavaslaton a pénztárak, amely alapján a magán-nyugdíjpénzári egyenlegeket úgy lehetne önkéntes nyugdíjpénztári számlákra áthelyezni, hogy az a kormány elvárásainak is megfelelhessen. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban úgy nyilatkozott, azért nem engedi a megtakarításokat egyik intézménytípusból a másikba átvinni, mert az önkéntes nyugdíjpénztárakból a nyugdíjba vonulás előtt is ki lehet venni pénzt, és élethosszig tartó járadékot sem tudnak fizetni. A tervezet valószínűleg úgynevezett elismert pénztárakat létrehozását javasolja majd, amelyek kezelni tudják a meglévő magán-nyugdíjpénztári portfóliós rendszert, és amelybe a meglévő magánkasszák egy az egyben beolvadhatnak majd.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megúszhatják a magánkasszák a kényszerű végelszámolást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector