Startlaphoz Csatlakozz!

Nálunk terhelik meg legjobban a szegényeket

Túladóztatott magyar jövedelmek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 06. péntek, 11:12

Nem sikerült érdemben csökkenteni a munkabérekre rakódó adók szintjét az elmúlt években, Magyarország továbbra is vezető helyen áll a bérterheket tekintve az OECD tagországai között. A gazdagok nálunk azonban relatíve jobban járnak, míg a szegényeket itt terhelik a legjobban – írja  a Világgazdaság.
  
   Továbbra is az egyik legmagasabb az adóék szintje, vagyis a munkáltató bérköltségének és a munkavállaló nettó jövedelmének különbsége, magyarul a béreket terhelő állami elvonások aránya Magyarországon – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikai adataiból. Az összehasonlítható adatok ugyan csak 2013-ról állnak rendelkezésre, de az arányok azóta nem sokban módosultak: a gyermektelenek terhelésében nem volt változás, az alacsonyabb keresetű gyermekeseknél azonban tavaly óta a kedvezmény a járulékokból is levonható, ami javított a jövedelmi helyzetükön, és csökkentette az elvonási szintjüket is. Az adóék Magyarországon 2013-ban az átlagos keresetű munkavállalónál 49 százalékos volt, ami annyit jelent, hogy a munkáltatónak minden egyes kifizetett nettó forint majdnem kétszer annyiba került. Az egykulcsos rendszer miatt ez nálunk jövedelemtől független: a minimálbéresnél pontosan ugyanannyit kell közteherben kifizetni, mint a vezérigazgatónál. Más OECD-tagállamokban a progresszív – vagyis sávos – adózás miatt az adóék általában az alacsonyabb jövedelműeknél kisebb, míg a magasabb jövedelműeknél nagyobb. Ezért aztán amíg az átlagos jövedelmeknél a 49 százalékos magyar terhelési szint a negyedik legmagasabb a tagállamok közül (előttünk Ausztria, Németország és Belgium szerepel még a listán, utóbbi 55 százalék feletti aránnyal vezet), addig az alacsonyabb – az átlag 67 százalékát kitevő – keresetek esetében Magyarország már a második helyen szerepel. Ez utóbbi esetében még a béreket igencsak terhelő belgák sem húznak el olyan nagyon: a minimumjövedelem körüli sávnál ott sem alkalmaznak 50 százaléknál magasabb elvonást.
 
  A kimutatásokból jól látszik, hogy az egykulcsos adó bevezetésével, a járulékok emelésével és a gyermekkedvezményekkel viszonylag jó helyzetbe a gazdagabbak kerültek: náluk az elvonási szint más országokéhoz hasonlóvá vált. A gyermekeseknél a módosítások következtében pedig az átlagos jövedelmű családok a más uniós országokban alkalmazott szintek alá, az OECD átlagának közelébe kerültek.
 
   A legfejlettebb államok, az OECD tagországok átlagosan 32 százalékos elvonási szintet alkalmaztak 2013-ban, ám az összevetéskor meg kell jegyezni: az Európai Unióban a szociális biztosítási rendszerek miatt általában is nagyobb az adóék – igaz, ez is jóval alacsonyabb a magyarországinál (38,2 százalék volt az OECD-ben is tag uniós országok átlaga). Hazánk a térségi államoknál is magasabb szintet alkalmaz – tulajdonképpen hagyományosan. A bruttó bérköltség és a nettó bér közötti különbség az ezredfordulón 55 százalékos volt Magyarországon, és ugyan innen sikerült 2010-ig 47 százalék alá szorítani az elvonási szintet, ez sem volt elég ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a környező államokkal. Az ebből a szempontból legrosszabb helyzetű Szlovénia például addigra már 43 százalék alá szorította le az elvonási mutatót, míg Lengyelországban sikerült az OECD átlaga alatt tartani a szintet.
 
   Az alacsonyabb adóék versenyképességi szempontból fontos, hiszen a bérköltségeket befolyásolja az elvonások mértéke is. Ebből a szempontból Magyarország helyzete leginkább az alacsonyabb kereseti kategóriákban romlott az elmúlt évek átrendezései nyomán.  A helyzeten a forint árfolyamának romlása korrigált: miután az elmúlt négy évben a forint bő 10 százalékot veszített az árfolyamából, a bérköltségek relatíve csökkentek.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Túladóztatott magyar jövedelmek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector