Startlaphoz Csatlakozz!

Olvasói kérdés

Nyugdíj a nők 40 alapján: van-e mindig kereseti korlát?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 08. vasárnap, 09:22

 Olvasónk a nyugdíjba menetelét fontolgatja, a nők kedvezményes nyugdíjazása alapján. Dolgozna továbbra is. Vonatkozik-e rá a kereseti korlát? Winkler Róbert, az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

  „1955-ben született nő vagyok, 2007. óta családi gazdaság tagjaként, mint főállású őstermelő dolgozom, és ez alapján lettem biztosított, vagyis fizetem a mindenkori minimálbér után a járulékokat. 2015. január elején határozatot kaptam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy 2014. december 31-éig 40 év 185 nap szolgálati idővel rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e a nyugdíjazásomat úgy, hogy mellette továbbra is maradnék a családi gazdaság tagja, és az éves jövedelem esetleg meghaladja a minimálbér 18-szorosát, vagy pedig ez kizáró tényező?” – kérdezte olvasónk.

   Az öregségi nyugdíj, az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén, abban az esetben állapítható meg, ha az adott személy azon a napon, amelytől a nyugdíjat megállapítják nem áll a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban – kezdte válaszát Winkler Róbert.

   Hozzátette: az őstermelő biztosítással járó jogviszonyát a Tbj. 5. § (1) bekezdés i) pontja szabályozza, ezért az őstermelői jogviszony fennállása nem akadálya az öregségi nyugdíj megállapításának.

  A megállapított nyugellátásnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 83/B §-a szerinti, a biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelem, úgynevezett keresetkorlát miatti szüneteltetése tárgyában felhívta az olvasó figyelmét, hogy a Tbj. rendelkezései szerint a mezőgazdasági őstermelő biztosítottnak akkor tekintendő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve a saját jogú nyugdíjast.

  A nyugdíjas őstermelő tehát e tevékenysége alapján nem biztosított, ezért a nyugdíjasként folytatott őstermelői tevékenységből származó jövedelem a nyugdíjnak a Tny. 83/B §-ban szabályozott szüneteltetését nem alapozza meg, azaz ezeket a kereseteket nem kell majd figyelembe venni.
 
Forrás: adozona.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj a nők 40 alapján: van-e mindig kereseti korlát?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector