Startlaphoz Csatlakozz!

Aki nem végzi el a tanfolyamot, annak bevonják az igazolványát

Kamuvizsgáért fizethettek a vagyonőrök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 20. péntek, 08:36

Egy 2012-ben elfogadott törvény értelmében 2014. január elsejéig minden személy- és vagyonőri igazolvánnyal rendelkező munkavállalónak és vállalkozónak speciális tanfolyamon kellett – volna – részt vennie, majd a tanultakból sikeres záróvizsgát tennie. Később ezt a határidőt 2014. május 31-re módosították. A jogszabály úgy rendelkezik: aki nem végzi el a tanfolyamot vagy megbukik a vizsgán, annak bevonják az igazolványát, azaz vagyonőrként nem dolgozhat tovább. Se alkalmazottként, se vállalkozóként – írja a Népszabadság.
 
   Bár a szakma számos neves képviselője szerint a tananyag elsajátítása még bírói, ügyészi és ügyvédi szakvizsgával is többheti kőkemény tanulást igényelt, a vizsga nevetségesen egyszerű volt. Nem véletlen, hogy csak páran buktak meg a számonkérésen. Ezek után senki sem csodálkozott azon, hogy a vagyonőrökben tovább élt a kezdeti gyanú, az egész továbbképzésnek egyetlen célja van: a pénzbehajtás. A tanfolyamok szervezéséért és a vizsga lebonyolításáért fizetett összeg egy része ugyanis a jog szerint a szakmai kamarát illeti meg.
 
   Akárhogy is, sokan a kerülő utat választották. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. május 21-én indított nyomozást üzletszerűen elkövetett vesztegetés gyanújával. Hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara Fejér Megyei Szervezetének feljelentése nyomán.
 
  Később kiderült, hogy nemcsak Fejér, hanem Pest, Veszprém, Heves és Zala megyében, valamint a fővárosban is voltak, akik öt- és tizenhárom ezer forint közötti kenőpénzért tanfolyam és vizsga nélkül is hozzájutottak a továbbképzés befejezését igazoló tanúsítványhoz.
 
  A dolog érdekessége, hogy a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara országos elnöke még áprilisban figyelmeztette a képzés feletti szakmai felügyeletet ellátó Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóságát, hogy a törvényben előírt 11 595 forintos képzési és vizsgadíj helyett a képzést végző egyes vállalkozások különszerződéseket kötnek a tanfolyamra hozzájuk jelentkező vagyonőrökkel és a törvényben előírt díjon felül különböző összegeket, jellemzően 5000 forintot is kérnek tőlük.
 
   A kamara a tárca állásfoglalását kérte, mivel magánfelek jogügyleteibe nem avatkozhat bele, így viszont arról sem voltak ismeretei, mi célt szolgál a különszerződésben meghatározott összeg A Belügyminisztérium majd egy hónappal később egyebek azt válaszolta: „…nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a képzésre kötelezett és a képző intézmény között jogszerűen olyan szerződés jöjjön létre, amely feltételezi a magasabb színvonalú oktatást, illetve a kötelező tananyaghoz képest a bővebb ismeretek átadását”.
 
  Lehet, hogy ez nem zárható ki, ám a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon folyó nyomozás eddig nem ezt támasztja alá. Hanem azt: R. Árpád, K. Katalin és N. Róbert, a kamara Pest megyei szervezete nevében eljáró szervezők az általuk kért öt-tizenhárom ezer forintos pluszbefizetés fejében úgy állították ki a tanfolyam elvégzéséről és a sikeres vizsgáról szóló tanúsítványt, hogy az érintett vagyonőröknek sem a tanfolyamon, sem a vizsgán nem kellett részt venniük.
 
   A kamara nem kívánt reagálni a történtekre, mivel – mint mondták – ők is megtették a maguk feljelentését az ügyben. Ha majd lezárul a nyomozás, értékelik annak tanulságait és szükség esetén kezdeményezik a vonatkozó szabályok szigorítását.
 
   Az üzletszerűen elkövetett vesztegetésért a szervezők – ha a bíróság jogerősen bűnösnek mondja ki őket – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.
 
 
 Forrás: Népszabadság


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kamuvizsgáért fizethettek a vagyonőrök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector