Startlaphoz Csatlakozz!

2018-ig még folynak a rekultivációs munkák

Nem hagyják feledésbe merülni Márkushegy emlékét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 14. szombat, 14:42

Elsősorban a hivatalos kapcsolatfelvétel volt az indítóoka az oroszlányi városvezetés és a bányász szakszervezet prominenseinek keddi találkozójának, de a közös programszervezés, a hagyományőrzés szintén felmerült a kötetlen beszélgetés során– írja a kemma.hu.

  Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője a közös munka szorosabbá tételét azért is szükségesnek tartotta, mert „a hagyományok továbbadása kiemelten fontossá válik mind Oroszlány, mind az érdekképviselet életében”. Nem beszélve az érdekvédelem folyamatosságának biztosításáról – egészítette ki –, hiszen 2018-ig még folynak a rekultivációs munkák Márkushegyen, akkor azonban végképp mindennemű foglalkoztatás megszűnik, már ami a bányát illeti.
 
  – Amikor 2010-ben tüntettünk az erőmű előtt, már akkor tudtuk, hogy közeleg a vég, most ez már itt van, de továbbra is figyelni kell a még aktív dolgozók érdekvédelmére, nem beszélve a komoly létszámot képviselő nyugdíjas közösségről, akikkel szintén foglalkozni kell – mondta a szakszervezeti vezető. 
 
  Rabi arról is beszélt, hogy az 1983-as bányakatasztrófa során 37-en hunytak el, közülük 22-en voltak oroszlányiak. Az ő emléküket őrzi a márkushegyi alakulótéren egy szikla, ami emlékeztet a katasztrófára. Ennek méltó helyet kellene találni a városban, és ott elhelyezni – fogalmazott Rabi Ferenc, aki a bányásznap színvonalas megrendezéséről, a Bányász Klub helyzetéről, a Bányászati Múzeum fejlesztéséről is kifejtette véleményét.
 
   Lazók Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a város szempontjából fontos a lakossági távhőszolgáltatás biztosítása alacsony tarifával, ugyanakkor kívánatos, hogy az ipari park cégei is méltányos áron juthassanak a szolgáltatáshoz, mert ha egyszer leválnak a rendszerről, annak súlyos következményei lesznek, már ami a gazdaságosságot illeti.
 
   A városvezető kifejezte törekvését, hogy a bezáró bányából a szakmakultúrát idéző jellegzetes tárgyakat minél nagyobb számban a Bányászati Múzeumban kellene elhelyezni, és esetleg abban is partner lenne a település, hogy a szakszervezettel közösen üzemeltesse a Bányász Klubot, már, ha sikerülne előnyösen tulajdonba venni az épületet.
 
   – A bányásznap városi ünnepség, így azt Oroszlánynak támogatnia kell – mondta a polgármester, aki szorgalmazta annak a bizottságnak a megalakítását, amely az említett esemény mellett a csilletoló versenyt, a főzőversenyt, valamint a bányászzenekar 70 éves jubileumi rendezvénysorozatát koordinálná és segítené.

Forrás: kemma.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem hagyják feledésbe merülni Márkushegy emlékét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector