Startlaphoz Csatlakozz!

Júliustól újabb változások jöhetnek a közmunkában

A közfoglalkoztatásban részt vevők is közvetíthetők lehetnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 11. hétfő, 09:13

Nyár végére 260 ezer főre emelkedhet a közfoglalkoztatottak száma, a kormány kisebb átalakításokat tervez a rendszeren, amelyek javíthatják a dolgozók helyzetét, nagyobb bérért idénymunkát vállalhatnak a mezőgazdaságában, s mintegy ötvenezren vehetnek majd részt továbbképzésekben – írja a Napi Gazdaság.

  Hamarosan a kormány elé kerülhet az a jogszabálytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő munkavállalók is közvetíthetők legyenek – derült ki Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetőjének beszámolójából. Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának e heti ülésén példaként említette, hogy erre abban az esetben nyílna lehetőség, ha egy mezőgazdasági vállalkozó vagy termelő a közfoglalkoztatási bérnél magasabb fizetségért kínál idénymunkát a dolgozónak. A közfoglalkoztatottak jogállását módosító törvénytervezet szerint a jövőben az érintettek álláskeresőként lennének nyilvántartva.
 
  További komoly változás lehet, hogy akár kilencven napra is kizárhatják majd a közfoglalkoztatásból azokat a személyeket, akik noha fizikailag alkalmasak lennének egy versenyszférában felkínált munkára, azt mégis visszautasítják. Azt azonban továbbra is tiltaná a szabályozás, hogy a közmunkával elsődleges elhelyezkedési lehetőséget váltson ki a munkáltató, vagyis nem bocsáthat el embert csak azért, hogy közfoglalkoztatottat vegyen fel helyette – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Várakozása szerint a jelenlegi átlagosan havi 213 ezer fős közfoglalkoztatotti létszám nyár vége felé 260 ezerre emelkedhet. A kabinet úgy tervezi, a kormányhivatalok augusztus végén osztják szét az erre a célra fordítható pénzügyi keretek nagyobbik hányadát. E forrás felhasználásával 2016 márciusáig további 43 ezer munkavállalónak biztosítanak majd közfoglalkoztatási lehetőséget. Ezen túlmenően júliustól kezdi megvalósítani a Belügyminisztérium (BM) azt a kormányzati tervet, amelynek eredményeként 2016 júliusáig 25 százalékkal – nagyjából 30–35 ezer fővel – csökkentenék a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagyis a munkanélküli segélyben részesülők számát a közmunka révén. Jelenleg az álláskeresők harmada kap ilyen támogatást.
 
   A nyár végével kifutó uniós forrásból (TÁMOP) fenntartott képzési és foglalkoztatási program helyébe értesülésünk szerint egy, a gazdaságfejlesztési- és innovációs, illetve az emberierőforrás-fejlesztési operatív programokból finanszírozandó intézkedés lép majd. A kormányzati tervek értelmében már az idén 50 ezer fővel indulna el az új rendszer, de egyelőre nem tudni, hogy az érintettek mekkora hányada kerülne be a szakképzési, foglalkoztatási, illetve kompetenciafejlesztő programelemekbe. Az akár 300–500 órás képzéseket a munkaerő-piaci igények alapján választják majd ki, és elvégzésük idejére közfoglalkoztatotti bért kapnak majd a résztvevők a BM keretéből. 2018-ig egyébként összesen 80 ezer főt vonnának be ebbe a programba.
 
  Réthy Pál szerint a tárca továbbra sem tervezi, hogy a minimálbérnek megfelelő összeget kapjanak a közmunkások, mivel akkor már a munkaerő-piaci szereplőkkel versenyeznének, és az eddiginél is többen ragadnának be ezekbe a programokba. Tavaly az első nyolc hónapban 43 865 egykori közmunkásnak volt nyílt munkapiaci állása a BM adatai szerint a közfoglalkoztatását követő 180. napon.
 
Közmunka után fél évvel a versenyszférában dolgozók száma 2014. 1–8 hónap  
Foglalkozások Létszám  
Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások 2858  
Fegyveres szervek foglalkozásai 57  
Felsőfokú képzettség önálló alkalmazást igénylő foglalkozások 937  
Gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók 147  
Gépkezelők, összeszerelők, járművezetők 3811  
Ipari és építőipari foglalkozások 2972  
Ipari és építőipari foglalkozások 2972  
Irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozások 1993  
Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások 3642  
Mezőgazdasági és erdőgazdasági foglalkozások 499  
Szakképzettséget nem igénylő foglalkozások 15955  
Nem ismert a foglalkozás megnevezése* 10994  
Összesen 43865  
Forrás: BM
* a NAV felé hibásan teljesített adatszolgáltatás miatt
 
 

Forrás: Napi Gazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közfoglalkoztatásban részt vevők is közvetíthetők lehetnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector