Startlaphoz Csatlakozz!

Komoly bírságra számíthatnak a cégek

Munkavédelmi előírások a hőségben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 17. péntek, 15:10

Komoly bírságra számíthatnak a cégek, ha a hőség idején nem tartják be a munkavédelmi előírásokat. Legutóbb az ellenőrzött cégek negyedénél találtak szabálytalanságot a hatóságok. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelnie a cégeknek – írja a Piac&Profit.

  A munkavédelmi hatóságok országos akciója július 4–8. között zajlott le. A hatóság az ellenőrzött 304 vállalkozás 26,64 százalékánál, azaz 81 cégnél talált valami szabálytalanságot. A dolgozóknál hasonló arányokat láthatunk, hiszen 4205 munkavállaló 25,56 százaléka, 1075 személy volt érintett a szabálytalanságokkal. A leggyakoribb mulasztás, hogy bár ital volt a dolgozók számára, ám ivópohár már nem, de olyan is előfordult, hogy bár volt ivóvíz, de nem hűtötték azt, ami szintén szabálytalan.
 
 Jó hír, hogy a megfelelő mennyiségű pihenőidőt az esetek túlnyomó többségében megadták a cégek, sokan pedig átszervezéssel kerülték el, hogy a legnagyobb hőségben is dolgozni kelljen. Ugyanakkor még mindig több helyen nincs lehetőség a pihenőidőt árnyékos vagy hűtött helyen tölteni – írta együttműködő partnerünk, a HR Portál.
 
Ezek a legfontosabb szabályok!
 
  A munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a munkáltatóknak rendszeresen pihenőidőt kell biztosítaniuk, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatosságot biztosítva. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen hely, ott lehetőség szerint gondoskodni kell megfelelő árnyékolással ellátott hely kijelöléséről, például sátorlapok alkalmazásával. A folyadékveszteség pótlására legalább 14-16 Celsius-fokra hűtött, ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani a higiénés feltételeknek megfelelően, személyenként, egyéni használatra kiadott ivópoharakkal biztosítva.
 
  A hőkimerülés, hőguta megelőzésére alkalmas lehet például a tarkót takaró fejvédő használata, a könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés – ahol a munka jellege megengedi – vagy a hideg vizes arc- és kézmosás. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell, főleg a magasban végzett tevékenységek során.
 
 A hőségriadó szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban, 11-15 óra között fokozott körültekintéssel kell eljárni a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál. A szaktárca munkafelügyeleti főosztályának felhívása szerint a lehetőségekhez képest módosítani kell az egyedüli munkavégzés szabályait, és ajánlott szem előtt tartani az életkori sajátosságokat, valamint a szervezet alkalmazkodóképességét, az aktuális tűrőképességet.
 
  Gondoskodni kell munkahelyi elsősegélynyújtó helyek kijelöléséről, az elsősegélynyújtás feltételeiről – különös tekintettel a hőségből adódó rosszullétekre -, valamint az ezekre vonatkozó tájékoztatásról is. A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy panaszok (például fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a pihenőhelyet, szükség esetén igényeljenek elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást.

Forrás: Piac&Profit
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkavédelmi előírások a hőségben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector