Startlaphoz Csatlakozz!

Nem alkalmas a többletmunka honorálására

Pedagógusok Szakszervezete: igazságtalan a pedagógusok új bérrendszere

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 02. kedd, 07:10

Klik-elnök nélkül kezdődött az új tanév, de nem ez a legfőbb gond a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Igazságtalannak látják a pedagógusok új bérrendszerét, mert nem alkalmas a többletmunka honorálására, nem ismeri el a többlet-szakértelmet. A tanárok béremelésének fedezete nem látható a költségvetésben, a pedagógusokon kívül más, a köznevelésben dolgozók immár hét éve nem részesültek illetményemelésben – írja a 168 óra.

   Elkezdődött a tanév, még sincs vezetője a közoktatást és középiskolákat is felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. A 120 ezer pedagógusért felelős intézmény éléről a nyár elején közös megegyezéssel távozott Marekné Pintér Aranka, akinek munkájáról egy elhallgatott miniszteri biztosi tanulmány megállapította: hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása jellemezte tevékenységét. Az Index által nyilvánosságra hozott dokumentum számos súlyos problémát részletezett a szervezet kialakításában és a vezetés felelősségét is egyértelműen kimondta. A harmadik Orbán-kormányban Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt váltó Czunyiné Bertalan Judit azt nyilatkozta: őszig átalakítaná a Klik működését. „A Klik egy napig sem marad vezetés nélkül. Sem a nyári időszakban, sem később” – mondta egy júliusi interjúban. Marekné július 15-én távozott posztjáról, azóta sincs új elnöke a Kliknek.
 
   A Pedagógusok Szakszervezete szerint valóban gondot okoz a vezetőváltás a Klik élén. Ez azonban az úgynevezett jelzőrendszer működtetésénél jelent nehézséget, felső vezetői szinten. Ezért az elmúlt időszakban a hangsúly áttolódott az intézményi, a járási és a megyei szintű egyeztetésekre. Szükség esetén, ezeken az egyeztetéseken közvetve részt vesz a PSZ Országos Iroda érintett munkatársa, illetve vezetője. A Pedagógusok Szakszervezete – a Sztrájkbizottság tagjaként – a kormánnyal, illetve annak képviselőjével áll kapcsolatban. A kormány Balog Zoltán minisztert jelölte ki tárgyalópartnernek, s vele a szakszervezet, ha nem is közvetlenül, az elmúlt hónapokban többször is felvette a kapcsolatot. A miniszter kijelölése alapján Sipos Imre helyettes államtitkárral folytatott a PSZ tárgyalást a tanév előkészítéséről.
 
Mire elég a „párbeszédpolitika”?
 
  A szakszervezet a kormánnyal történt tárgyalás eredményének tudja be, hogy kezdeményezésükre két alkalommal is módosították a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, legutóbb például megteremtve a jogi feltételeket ahhoz, hogy a pedagógiai szakszolgálat intézményeiben dolgozó pedagógusok megkapják a 25 nap pedagógus-pótszabadságot. Ugyancsak eredményként könyvelik el, hogy az eredeti elképzeléstől eltérően minden pedagógus bekerült az életpálya hatálya alá, beleértve a gyermekvédelemben foglalkoztatottakat is. Sikerként tekintenek arra is, hogy az eredeti elképzelésektől eltérően minden eddigi közalkalmazotti jogviszonyt be kell számítani az új besorolási rendszerbe. A PSZ szerint ugyancsak eredmény, hogy fellépésükre egyszerűsítik a pedagógus-portfoliót és áttekintik a foglalkoztatás szabályait. Ehhez a szakszervezet a javaslatait írásban átadta az illetékes helyettes államtitkárnak. A legnagyobb eredménynek azt látják, hogy sikerült megóvni az intézményrendszert a radikális átalakításoktól és jogszabályban rögzíttetni a pedagógus-létszám számításának elveit. Ebből következően becsléseik szerint mintegy húszezer álláshelyet sikerült megmenteni.
 
Problémás tanévkezdés 
 
  A szakszervezet szerint mindenképpen gondot jelent az, hogy a szeptemberi béremelés fedezete nem látható a költségvetésben, s így becsléseik szerint körülbelül hatvan-hetven milliárd forint hiányzik a Klik költségvetéséből. Aggasztónak találják a szakképző iskolák helyzetét, amelyről hivatalos kormánydöntést még nem láttak, csak az újságokból értesültek a további átalakítási tervekről.
 
   A PSZ változatlanul nem ért egyet a pedagóguséletpálya-modell számos elemével. Ilyen a pedagógusok új bérrendszere, mert megítélésük szerint az elfogadott rendszer igazságtalan, nem alkalmas a többletmunka, a rendkívüli munka honorálására, nem ismeri el a többlet-szakértelmet, nem ösztönöz a többlettudás, a többletdiploma megszerzésére, az intézményen belüli minőségbiztosítási rendszer működtetésére. Az elmúlt tanév tapasztalata alapján továbbra is fenntartják javaslatukat arra, hogy felül kell vizsgálni a pedagógusok új munkaszervezési formáját, amely a kötelező tanítási órákra, a kötött munkaidőre vonatkozik.
 
   Ugyancsak „áthúzódó probléma” a szakszervezet szerint, hogy a pedagógusokon kívül más, a köznevelésben dolgozók immár hét éve nem részesültek illetményemelésben. Ugyanakkor sikerként könyvelik el, hogy fellépésükre 2015. szeptember 1-jétől a nevelő és oktató munkát segítők – akiknek felsőfokú végzettségük van – bekerültek az életpálya-modell hatálya alá. A „technikai dolgozók” azonban kimaradtak minden juttatásból. A PSZ a többi szakszervezettel közösen legalább 20 százalékos illetményemelést tart szükségesnek az oktató-nevelő munkát segítők számára.
 
Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógusok Szakszervezete: igazságtalan a pedagógusok új bérrendszere.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector