Startlaphoz Csatlakozz!

Fáradtság, a stressz, félelmek ellen

Így doppingolnak hárommillióan a munkahelyen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 18. szerda, 07:03

A német betegbiztosító (DAK) friss jelentése szerint a német munkavállalók 6,7 százaléka - körülbelül 3 millióan - szednek valamilyen gyógyszert, hogy a munkahelyükön megállják a helyüket: leküzdjék a fáradtságot, a stresszt, félelmeiket. A szerek hatása azonban veszélyes: a szívritmuszavartól a szédülésen át a személyiség megváltozásáig sokféle következmény előfordulhat – olvasható a monster.hu oldalán.

  Hat év alatt az „agydoppingolók” aránya 4,7-ről 6,7 százalékra emelkedett. A valós szám azonban még ennél is nagyobb – írják a tanulmány szerzői.
 
  A negatív trend mögött a munkahelyi teljesítménykényszer áll: a stressz, a túlórák, a határidők, a folyamatos elérhetőség. Tízből négy „doppingoló” azt mondta, hogy bizonyos alkalmakkor – például fontos prezentációk, döntő tárgyalás – nyúl gyógyszerekhez.
 
A nők a lelki stabilitás miatt szedik
 
  A férfiaknál a teljesítmény növelése a fő mozgatórugó, emellett fontosnak tartják, hogy munka után is legyen energiájuk családjukra, szabadidős tevékenységekre. A nők motivációs a lelki stabilitás és a könnyebb munkavégzés elérése.

    Az alkalmazottak leggyakrabban a félelem, az idegesség leküzdését segítő gyógyszerek (60 százalék) és antidepresszánsok (34 százalék) után nyúlnak.

    A doppingolók nyolcada a napi fáradtságot elmúlasztó tablettákat szed.
Minden második dolgozónak orvosa ír fel gyógyszert, 14 százalék barátoktól, családtagoktól szert, 8 százalék a neten rendelve jut hozzá.
 
Emiatt veszélyes: szívrizmuszavar, szédülés...
 
  A tanulmány szerzői elmondták, hogy ugyan a munkahelyi doppingolás még nem terjedt el tömegesen, ám a számok még is riasztóak. Az agy doppingolása függőség kialakulásával és kellemetlen mellékhatásokkal járhat. A fizikai mellékhatások – szívritmuszavar, szédülés, alvászavar, idegesség, fejfájás - mellett személyiségváltozást is előidézhetnek.
 
   A tanulmány elkészítéséhez 2,6 millió munkavállaló gyógyszerbeviteli adatait vették alapul. Emellett több mint 5000 húsz és ötven év közötti alkalmazottat is megkérdeztek.

Forrás: monster.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így doppingolnak hárommillióan a munkahelyen .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector