Startlaphoz Csatlakozz!

3,5 millió magyar maradhat háziorvos nélkül hamarosan

A praktizáló orvosok többsége nyugdíjaskorú

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 10:02

Súlyos ellátási problémákat okozhat az egészségügyben, hogy pár év alatt közel 1 millióan mennek nyugdíjba a Ratkó-korszakban születettek közül. Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint a fokozódó betegszám miatt a kórházak kiadásai megnőnek, a nyugdíjba vonulók ugyanakkor kiesnek az adózási és járulékfizetési körből, ami több 100 milliárdos bevételkiesést jelent. Ráadásul a praktizáló orvosok többsége is nyugdíjaskorú. Tíz éven belül csak az alapellátásban négyezer orvossal lesz kevesebb – írja az mno.hu.

  Az idős, ellátásra szoruló betegek száma a következő 4-5 évben megsokszorozódhat – Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint –, hiszen csaknem 1 millióan érik el a nyugdíjkorhatárt azok közül, akik a „Ratkó-korszakban”, vagyis 1949 és 1957 között, az abortusztilalom idején születettek.
 
  „A magyar kórházi rendszer, döntően a fekvőbeteg-ellátórendszer, de az ellátórendszer másik része sincs felkészülve erre a keresleti túlnyomásra. És kiemelten nincs felkészülve arra, hogy az idősödő lakosság aránya emelkedni fog” – hívta fel a figyelmet az egészségügyi közgazdász.
 
  A nyugdíjas korosztálynál egyre nagyobb a kockázata a krónikus szív- és érrendszeri, a daganatos, az ízületi, a stroke-os megbetegedéseknek, illetve a cukorbetegség kialakulásának. A fokozódó betegszám miatt az egészségügyi ellátórendszer kiadásai drasztikusan megemelkednek, azt viszont egyelőre nem tudni, miből finanszírozzák majd az idősek növekvő tömegének ellátását.
 
  „Ez a kör kiesik a járulékfizetési körből, másik oldalról abba az életszakaszba érkeztek egészségügyi szempontból, amikor használni kezdik az egészségügyi szolgáltatást. Egy erős keresleti és finanszírozási nyomás alatt áll majd az egészségügyi rendszer. Hogy ennek a nagyságrednje mekkora lehet, az attól függ, hogy a nyugdíjba menők keresete mekkora volt, de 100 milliárdos nagyságrendű bevételkieséssel kalkulálhatunk” – mondta Bodrogi.
 
  Az idősek ellátásában ráadásul további fennakadást okozhat, hogy a praktizáló orvosok nagy része szintén nyugdíjaskorú. Tíz éven belül csak az alapellátásban négyezer orvossal lesz kevesebb. „Például a háziorvosok szintjén a kollégák egyharmada már így is nyugdíjkorhatár felett dolgozik. Egy másik harmada öt éven belül kerül erre az életkori területre, Ugyanakkor a kórházi szakrendelői orvosoknál is 50 körül van az átlagéletkor. Elöregedő szakmával állunk szemben, ahol az utánpótlás akadozik. Ez azt jelenti, hogy 3 és fél millió embernek Magyarországon nem lesz háziorvosa sem” – erre már Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet.
 
  A szakemberek szerint a szociális adó emelése, vagy a támogatott egészségügyi ellátások körének szűkítése jelenhet átmeneti megoldást, hosszú távon azonban csak az otthoni szakápolási rendszer fejlesztése segíthet.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A praktizáló orvosok többsége nyugdíjaskorú.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector