Startlaphoz Csatlakozz!

„ A MÁV biztos státuszt, tervezhetőéletpályát jelent a dolgozóinak”

Czomba: a magyar vasút a fejlesztésről, foglalkoztatásról szól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 02. csütörtök, 11:03

Az NGM szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

   A MÁV az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója, a magyar vasút az elmúlt évek-évtizedek viharos időszaka ellenére a fejlesztésről, és a foglalkoztatás lehetőségéről szól - mondta Czomba Sándor.

   A szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár kiemelte: a kormány feladata a kialakult munkahelyi biztonságot a következőidőszakban erősíteni, a foglalkoztatás növelésébe a vasúti ágazatot is bekapcsolni. Hangsúlyozta, hogy az „ország felállt a szégyenpadról”, a munkaerőpiaci mutatókat tekintve az európai uniós átlag feletti teljesítményt ért el.

   A társadalmi párbeszéd működtetésében, a munkavállalók és a munkaadók érdekképviseleti szervezeteivel való kapcsolattartásban - ami a feladatainak egyike - a legnagyobb eredménynek nevezte, hogy a strukturális átalakulások ellenére a „legharciasabb szakszervezet”, azaz a VDSzSz is a tárgyalóasztalnál tudott maradni, és érdemi eredményt értek el. Reményét fejezte ki, hogy a következőévekben is eredményes tárgyalásokon, komoly megállapodásokat köthetnek.

   Közölte: ha szükséges, a Munka Törvénykönyvével kapcsolatos esetleges módosításokat - ha ez a munkáltatói, munkavállalói, kormányzati oldalról is igényként megfogalmazódik - készek az „asztalra tenni”.

   Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára kiemelte, hogy a vasút az ipari forradalom óta a modernizálódó Magyarország jelképe volt. A vasúti dolgozók elhivatottságát és összetartását méltatva rámutatott: a vasutas munkavállalók érdekképviseletei erősek és meghatározó szerepet töltenek be a mai napig, ezt igazolja a VDSzSz 25 éves jubileuma is. Ismertetése szerint számos fejlesztést hajtottak végre az ágazatban, az egységes menetrend, a korszerűjegyértékesítés bevezetése mellett az elmúlt 4 évben összesen 460 milliárd értékűkorszerűsítést végeztek el a vasútvonalakon.

   A vasúti fejlesztések továbbra is elsőbbséget élveznek a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban, összesen ezer milliárd forintot fordítanak majd erre. Hangsúlyozta: a MÁV biztos státuszt, tervezhetőéletpályát jelent a dolgozóinak, hiszen az átalakítás tömeges leépítés nélkül zajlott le. A kormány célja, hogy a vasút és a vasutas szakma visszanyerje régi méltóságát - mondta.

  Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében különös házasságnak nevezte a szakszervezetek és a munkaadók kapcsolatát, az utóbbi néhány évben kölcsönösen partnernek tekintették egymást. Jelentős és a VDSzSz-szel közös sikernek nevezte, hogyegyüttes erővel stabilizálták a MÁV-csoportot, megköszönte az eddigi együttműködést.

   Gaskó István, a VDSzSz elnöke beszédében kiemelte: a mindössze 58 fővel megalakult szervezet taglétszáma Magyarországon alulról építkezve a kétezres évek elejére elérte a 15 ezret, ami igazolja a hitelességét. Hangsúlyozta: a szakszervezet az 1989-es választások előtt alakult meg, nagy ellenszélben jött létre, mára a leghatékonyabb munkavállalói érdekvédelmi szervezetté vált, és jelentős nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki.

   A VDSzSz tartotta az elmúlt 25 évben a legtöbb munkabeszüntetést, az elnök reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre kevesebbszer lesz szükség a sztrájk eszközének alkalmazására. A civil társadalom jelentőségét hangsúlyozva azt mondta: a hatalom és a társadalom közötti folyamatos párbeszéd lényeges, ennek fontos szegmense a munka világa, amelynek képviselői a munkaadók és a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czomba: a magyar vasút a fejlesztésről, foglalkoztatásról szól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector