Startlaphoz Csatlakozz!

Csütörtökön pedig folytatódik a tárgyalássorozat

Nincs egyesség a minimálbér-emelésről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 10. szerda, 07:06

 Nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről, csütörtökön folytatódhat az egyeztetés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztető Fóruma monitoring bizottságában. A közszféra szakszervezetei által megfogalmazott követeléseket azonban elutasította a kormány, így a munkavállalói oldal pénteken egyeztet a tiltakozás formájáról. Jövő hétfőre pedig félpályás útlezásáros demonstrációt szervez több szakszervezet is a korkedvezményes nyugdíj megtartása, a jövő évi béremelések, a Munka törvénykönyvének módosítása érdekében – írja a Napi Gazdaság.

   A jövő évi minimálbér emelésről szóló mai egyeztetésen sem kerültek közelebb a szakszervezetek és a munkáltatók által korábban közölt számok: előbbiek továbbra is ragaszkodnak a reálbér növekedést hozó 4-6 százalékhoz, míg utóbbiak továbbra is 1,8 százalékot ajánlottak. A kormányoldal egyébként érdekképviseleti forrásból származó értesüléseink szerint korábban már elutasított minden, az elfogadott adótörvény módosításával kapcsolatos javaslatot.
 
   Felmerült azonban egy új lehetőség, a szakszervezetek egy komplett, a kötelező bérelemeken és az országos bérajánláson túlmutató javaslatcsomagot terjesztettek elő, elfogadása esetén pedig bizonyos feltételek mellett hajlandóak lennének elmozdulni a most megfogalmazott béremelési követelésektől - mondta a Napi Gazdaságnak Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, részletekbe azonban nem bocsátkozott. A csomag kapcsán várják a kormány továbblépéshez szükséges válaszát, ami a szerdai kormányülésen akár meg is születhet. Csütörtökön pedig folytatódik a tárgyalássorozat.
 
   Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára is megerősítette a Napi Gazdaságnak, hogy a munkáltatói oldal is látja, hogy van értelme a tárgyalásoknak, szerintük is van esély az egyeztetések folytatására. A mai VKF ülést azonban nem kommentálta. Azt viszont megerősítette, hogy a munkaadói oldal nyitott a csomag elemeiről folytatott egyeztetésekre.
 
    Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) mai ülése például a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek tárgyalóasztaltól való felállásával végződött a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közreadott közleménye szerint. A kormány ugyanis egyértelműen elutasította a szakszervezetek több éves bérfelzárkóztatási programját, és annak első elemét - a közszolgálati dolgozók egységes, minimum 5 százalékos emelést januártól - is. Az NGM számításai szerint egyébként ez 50 milliárd forintot igényelne a jövő évi költségvetésből. A SZEF szerint ezzel a válasszal a kormány tovább mélyíti a dolgozói szegénységet, munkáltatóként semmibe veszi a több mint 660 ezer közszolgálati munkavállalót. Ez pedig elfogadhatatlan, ezért az OKÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek abbahagyták a kormánnyal történő további egyeztetést, és december 12-én egyeztetnek a tiltakozás közös formájának a megtalálásáról.
 
   A feszültség egyértelműen nő a munkavállalói oldalon. Az elmúlt hetekben több különböző ágazati érdekképviselet is tiltakozó megmozdulást tartott a fővárosban, több- kevesebb résztvevővel. Legutóbb, a múlt héten a korkedvezményes nyugdíj megtartása, a sztrájkjog visszaállítása, illetve a közszféra bérfelzárkóztatása érdekében. Jövő hétfőre pedig már félpályás útlezárásokat tervez a LIGA kezdeményezésére több, különböző konföderációhoz tartozó szakszervezet is. A követelések már nemcsak a korkedvezményes nyugdíj megtartásával kapcsolatosak - amire egyébként szeptember óta nem érkezett hivatalos válasz a kormányoldalról -, hanem a Munka törvénykönyve módosítása mellett a jövő évi béremelésig terjednek.
 
Forrás: Napi Gazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs egyesség a minimálbér-emelésről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector