Startlaphoz Csatlakozz!

A beígért leépítés

Brutális számok: százakat rúg ki az MTVA

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 12:01

Mintegy 200 munkatársat bocsátanak el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) és további 100 embert küldenek majd el a négy közszolgálati csontvázintézmény összevonása miatt – értesült a Népszabadság.

  Miután a parlament jóváhagyta az MTVA jövő évi 80,4 milliárd forintos költségvetését, Szabó László Zsolt, a cég vezérigazgatója hamarosan elindítja a beígért leépítést. Kapuvári Gábor, az állami médiacég központi üzemi tanácsának elnöke ugyanakkor azt kérte a vezérigazgatótól, hogy amennyire lehetséges, az elbocsátásokat ne karácsony előtt, hanem január elején kezdje meg.
 
  Leépítés azonban mindenképpen lesz, a mértéke kérdéses. Szabó László Zsolt korábban azt mondta az érdekképviseleteknek, hogy száznál több, de kétszáznál kevesebb munkavállaló elbocsátására készül, információink szerint ez a szám azonban nagyon közel lesz a kétszázhoz. Ennyi ember elbocsátása éves szinten egymilliárdos megtakarítást jelenthet a bérekben és járulékaikban.
 
  Ez már a negyedik nagy leépítés lesz a közmédiában, miközben az MTVA állami támogatása évről évre nő. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, így 2000-re csökkent a médiaszolgáltatási alap dolgozóinak létszáma.
 
  Az eddigi elbocsátások egy jelentős részét inkább tisztogatásnak lehet nevezni, mint racionális leépítésnek, mert nagyon sok szakmailag felkészült, a közönség által ismert és kedvelt műsorkészítőt távolítottak el. Ma már az a Papp Dániel az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója, aki egy híradós riportban meghamisította az Orbán Viktort kritizáló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatásáról készült riportot.
 
   Információink szerint a közmédián belül most már többen megkérdőjelezik, hogy az újabb leépítés után elegen lesznek-e az összes tévés, rádiós és MTI-s tartalom előállításához. Akkor bizonyára elegendő lesz az 1800-as létszám, ha a vezérigazgató bizonyos területeket kiszervez a cégből. Vannak arra utaló jelek, hogy a műsorgyártás egy részét is kiviheti, hogy aztán az egyes produkciókat külső vállalkozásoktól rendelje meg.
 
   A parlament hétfői döntése nyomán elindulhat a négy közszolgálati csontvázintézmény – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI Zrt. – összevonása is. Négy év után a kormánypártok is rájöttek arra, hogy a médiarendszer átalakításakor feleslegesen tartották meg ezeket.
 
 A nagy múltú intézményeket akkor egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé fokozták le, amelyek leginkább csak kifizetői helyek a kádereknek, a cégek élére ugyanis olyan személyeket neveztek ki, akik előzőleg a jobboldali médiabirodalmakhoz tartozó orgánumoknál (Lánchíd Rádió, Hír TV) dolgoztak, vagy korábban már meggyőző gesztusokat tettek a Fidesznek. A négy zrt.-nél jelenleg több mint 150-en maradtak állományban kiemelt fizetésekkel, közülük most várhatóan százat szélnek eresztenek. Ez további félmilliárdos megtakarítást hozhat, amit aztán az MTVA költhet el.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Brutális számok: százakat rúg ki az MTVA.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector