Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar munkavállalóknak nem feltétlenül a legjobb megoldás

Egylégterű iroda: átok vagy áldás?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 19. hétfő, 09:30

 Amerikából jött, de a magyar munkavállalóknak nem feltétlenül a legjobb megoldás – írja az fn.hir24.hu.

   Régóta divatos idehaza is az egylégterű iroda, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az elrendezés nem igazán passzol a magyarokhoz – vélekedik Valkár Éva irodaberendezési tanácsadó. A nyitott iroda előnyei, hogy könnyebben egyeztethet a kollégákkal vagy akár a főnökkel, de a másik oldalon több a zavaró inger, nagyobb a zaj, és aki saját élettérre vágyik, annak sem kedvez ez a nagy nyitottság.
 
  Köztes megoldásként a válaszfal már sokat segíthet. A paraván a főbb gondokat nem oldja meg, de mégis különválasztja a csoportokat. Ettől szeparáltabb elválasztást jelent az üveg- vagy bútorlapból készült fal. Idehaza egyébként az a legelterjedtebb, hogy egymásnak háttal fordított térelválasztó szekrényeket használnak. Ez tompítja a zajt, saját teret ad, és még a munkához szükséges dossziék is csak karnyújtásnyira vannak.
 
Nyitott is, meg nem is
 
  A vezetői irodáknál és tárgyalóknál a mobil, elhúzható harmónikafal is praktikus megoldás lehet.
 
Tipikus hiba: ügyfélszolgálatosok és könyvelők együtt
 
  A nyitott térből és a zajból fakadó frusztrációt és hatékonyságcsökkentés már az is nagyban ellensúlyozhatja, ha átgondolják, hogy kik üljenek együtt. Valkár Éva óva int attól, hogy „vegyítsük” a kollégákat, és összeültessünk olyanokat, akik egész nap telefonálnak, és olyanokat, akik elmélyült munkát végeznek.
 
   Milyen a jó recepció?
 
  A recepció funkciója, hogy ügyfelet fogad, és vigyáz a mögötte lévő térre, épp ezért sokszor összekötik a biztonsági szolgálattal. A munkahelyi ergonómia szempontjából fontos, hogy a pult ne zavarja a közlekedést, ne legyen balesetveszélyes. Az éles sarkokat, ahogy más bútoroknál is kerüljük. Az ívelt recepció sokkal inkább ajánlott, és még a teret is szebbé, harmonikusabbá teszi.
 
A recepciós is ember
 
  Erről sok cégnél elfeledkeznek. Például gyakori hiányosság, hogy a dolgozó nem tudja hová letenni a táskáját, üdítőjét vagy az ebédjét. Ott ül egy hatalmas terem közepén, ahol naponta több száz ember megfordul, és előfordul, hogy oldalt nincs védve. Mindenképpen ajánlott a biztonsági kamera és a riasztógomb beszerelése, valamint a saját zárható szekrény kialakítása is – tanácsolja a szakértő.
 
Ha hibás a kialakítás, mit lehet tenni?
 
   Nem biztos, hogy új bútort kell vásárolni. Például elemes bútoroknál lehet, hogy kisebb változtatásokkal ergonomikussá tehető a recepció. Ha ez nem megoldható, akkor viszont érdemes a nulláról kezdeni. Az akadálymentes irodák kialakításánál egyre inkább előtérbe kerül, hogy a mozgáskorlátozottak fogadására is legyen alkalmas a recepció. Ehhez a legjobb, ha a pult oldalsó részen kialakítanak egy alacsonyabb részt is.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egylégterű iroda: átok vagy áldás?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector