Startlaphoz Csatlakozz!

Minden tizenegyedik magyar külföldön próbál szerencsét

Sminknek használja a statisztikákat a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 08:27

Ébredezik a versenyszféra, de a 2008-as válságot megelőző foglalkoztatási mutatóit csak mostanában kezdi utolérni. A kormány mint munkáltató továbbra is hiperaktív, s közmunkával igyekszik megszépíteni a statisztikát ahelyett, hogy a gazdaság szereplőire bízná a munkahelyteremtést. Minden tizenegyedik magyar külföldön próbál szerencsét – írja a Népszabadság.
 
  Váratlan, 14 ezer fős létszámcsökkenéssel csúfította el a 2014-es munkaerő-piaci statisztikákat a KSH. A decemberrel zárult három hónapról kiadott jelentés szerint a 15–74 éves korosztályban 4,141 millió volt a foglalkoztatottak száma, szemben az előző trimeszterben mért 4,155 millióval. Ilyen hirtelen leépülésre nem volt példa 2013 januárja óta. Az utóbbi két évben csupán egyetlenegyszer tört meg a folyamatosan felívelő foglalkoztatási görbe. Az összkép azonban még így is pozitív, hiszen az egy évvel korábbihoz képest 172 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a kérdéses korosztályban. Ezzel a foglalkoztatottsági ráta 52,5-ről 54,8 százalékra javult.
 
   A megkérdezéses statisztikai felmérés 111 ezer külföldön dolgozó magyarról tud, egy év alatt 15 ezren költöztek külföldre a kormányzati retorikában most oly divatossá vált „gazdasági bevándorlóként”. Azaz a tavaly elhelyezkedettek közül minden tizenegyedik határainkon túl próbál szerencsét. A szám a statisztika önbevallásos jellegéből fakadóan torzít, a rendszeresen külhonban dolgozók száma inkább a háromszázezerhez lehet közelebb. Hasonló elcsúszások lelhetők fel a közmunkásoknál: az év végén 146 ezer hivatalosan lejelentett dolgozóról tud a november végi statisztika, míg a megkérdezéses kutatás 178 ezerről szól azzal a megjegyzéssel, hogy az egy évvel korábbi állapotnál mindössze kilencezren többen rekedtek meg a segély és a valódi munkaerőpiac közötti, átmenetinek hirdetett, valójában szűk menekülési utakat kínáló sávban. Pedig a kormány az idén háromszázezer közmunkás foglalkoztatásához elegendő keretet különített el a költségvetésben.
 
   A tavaly 172 ezer újonnan álláshoz jutó közül 90 ezren a szolgáltatói szektorban, helyezkedtek el, az ipar kielégített munkaerőigénye 60 ezer fő volt, míg a mezőgazdaságban 19 ezren találtak munkát. A közszféra és a versenyszféra közötti megoszlásról most nem közölt adatot a KSH.
 
   A munkanélküliség a 15–74 éves korcsoportban egy év alatt 9,1-ről 7,1 százalékra mérséklődött, ehhez a látványos változáshoz nyolcvanezer fő újbóli elhelyezkedése is elegendő volt. Jelenleg 319 ezren vannak állás nélkül, közülük 34 ezer diplomás, százezer pedig alapfokú képzettséggel rendelkezik. A munkanélküliek 47,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, és átlagosan másfél év kellett ahhoz, hogy újra el tudjanak helyezkedni. A 2014-es év egészét 7,7 százalékos átlagos munkanélküliség jellemezte, ez nagyjából összecseng az előzetes elemzői várakozásokkal.
 
   Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közmunkaprogram mellett a magánszektor aktivizálódása is hozzájárult a munkaügyi statisztika javulásához. A szakértő hozzátette, hogy bár a hivatalos adatok szerint az ország valamennyi régiójában javult a munkanélküliségi ráta, jelentősek a területi egyenlőtlenségek. A múlt év utolsó három hónapjában a közép-magyarországi, valamint a nyugat- és közép-dunántúli térségben 4–5,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.
 
  Ezzel szemben a másik négy régióban (Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) 7,5–10,8 százalékos volt ez az érték, ami meghaladja az országos átlagot. Ez azt is jelzi, hogy a kirívó regionális különbségek elsimításához még sok időre, de főképp rengeteg új munkahelyre lesz szükség –lehetőleg a versenyszférában.
 
   Ezt hangsúlyozza Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője is. Szerinte ha a kivesszük a közfoglalkoztatottakat a statisztikából, akkor alacsony növekedési dinamikát kapunk. A munkaerő-piaci helyzet tényleges javulásához erőteljesebb ütemre lenne szükség.
 
  Az ING vezető elemzője, Balatoni András azt hangsúlyozza, hogy a közfoglalkoztatottak számának tervezett kormányzati bővítése a gazdaság jelenlegi helyzetében „nem feltétlenül indokolt”.
 
   A nemzetgazdasági tárca közleményében elégedetten nyugtázta a folyamatok alakulását, nem elhallgatva a kormány intézkedéseinek ebben játszott pozitív szerepét. Ezúttal a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a célzott foglalkoztatási programoknak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak tulajdonítanak kiemelt jelentőséget. A tárca a foglalkoztatás további javulását várja.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sminknek használja a statisztikákat a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector