Startlaphoz Csatlakozz!

Még nincs kész a véglegesítő végrehajtási rendelet

Ötletelnek az áruházláncok a vasárnapi zár kivédésére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 02. hétfő, 16:11

Minden áruházlánc másképp csinálja, de egy közös bennük: szeretnének valamennyi forgalmat megtartani abból, ami a március 15-étől kötelező zárva tartás miatt intézkedéseik nélkül elveszne. A kormány nem segíti azt a kreatív ötletelést, még mindig ül a szabályokat véglegesítő végrehajtási rendeleten, holott már megindult a visszaszámlálás – írja a Népszava.

   Nincs bevált gyakorlat, se Magyarországon alkalmazható külföldi példa, hogy mit lehet és mit érdemes tenni a kieső vasárnapi forgalom megtartásáért – panaszolták az üzletláncok és bevásárlóközpontok szakemberei egy közelmúltbeli konferencián. Azt mindannyian elkönyvelték, hogy hiába ösztökéli a kormányt a törvény visszavonására a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, március 22-én, akire vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, zárva tart majd. Ravasz húzás volt a kormánytól a vasárnapi zárva tartás március 15-i hatályba léptetése, hiszen ezen a napon egyébként is mindenki zárva tart. A tömegek első reakciójával csak rá egy hétre szembesül majd a kormány.
 
   A boltok, mivel pontos méréseik vannak a hétvégi forgalomról, már kalkulálják a várható veszteségeiket. Átlagosan 20 százalék körüli bevételkieséssel számolnak. Az eddigi reakciókból úgy tűnik, általánossá válik a hétközbeni hosszabb nyitva tartás. A jellemzően eddig 21 óráig nyitva tartó üzletek ezután 22-ig fogadják a vásárlókat. Korábbi kezdésre elvétve volt utalás eddig. A boltvezetők többsége úgy véli, nem valószínű, hogy teljes egészében áttevődne az eddigi vasárnapi forgalom a hét többi napjára. Bolttípusonként eltérő erősséggel, de mindannyian vallják, a hetedik napi vásárlás motivációi mások, mint egy keddi, vagy csütörtöki boltlátogatásé.
 
   A kiskereskedelmi áruházláncok közül a múlt héten a Spar tette a legérdekesebb, igaz, nem előzmények nélküli bejelentést. Ugyanis megnyíltak az első olyan SPAR express üzletek, amelyek magyarországi OMV-töltőállomásokon kaptak helyet, és amelyek áruválasztéka, de nem mellékesen, azok árai is a hagyományos Spar üzletekére hajaz. A bejelentés szerint a következő években további OMV-kutakon nyílik SPAR express üzlet, felváltva az osztrák tulajdonú kutakra jellemző VIVA boltokat. A boltok 200 négyzetméter alattiak és egy helyi kiskereskedő üzemelteti.
 
   Az ötlet életrevaló, hiszen az új kiskereskedelmi egység megnyitásával a töltőállomáson az autósok a tankolás mellett akár napi bevásárlásaikat is elintézhetik. A kínálatban megtalálhatóak a csomagolt friss zöldségek és gyümölcsök, a különféle tejtermékek, a szeletelt és vákuumcsomagolt csemegetermékek, valamint a frissen sütött pékáruféleségek is - ígéri a Spar. Az árszínvonal alacsonyabb, mint ahogy azt a vásárlók a töltőállomásokon megszokhatták, igaz, csak a saját márkás termékekre „vállalnak” árgaranciát, de ezeket a boltokat is bevonják az akciós árusítási körbe.
 
   Március közepétől kétséges válik az éjjel-nappali boltok léte is, hiszen azokban csak a tulajdonos, vagy annak közeli hozzátartozója szolgálhat ki. Mint a Népszavának nyilatkozó egyik bolttulajdonos mondta: a gondot az jelenti, hogy három budapesti belvárosi éjjel-nappali boltja van, de csak egy felesége, így az egyiket kénytelen becsukni éjszakára és hétvégén. A Spar az ilyen kényszerűen bezáró kis boltok, illetve a nagy testvér, a Tesco nyomdokaiba lép, amikor azt tervezi, hogy töltőállomáson megnyíló boltjai a nap 24 órájában árusítanak majd. Közülük az első ilyen a héten nyitott Szigetszentmiklóson. A SPAR és az OMV „házassága” csak Magyarországra korlátozódik, Ausztriában ne akarjunk nagybevásárlást csinálni a benzinkúton.
 
  Úgy tűnhet a Spar 2012-ben már megneszelte mire készül az Orbán kormány vasárnap ürügyén és folyamatosan építi franchise kiskereskedelmi hálózatát. Elsősorban vidéken gyűjti a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű, már működő boltok jelentkezését és ha megegyeznek, bekapcsolja őket a központi áruellátásba. Ezzel nem titkoltan a vasárnapi bevételt elvesztő hipermarketek forgalmát igyekszik pótolni.
 
   Más benzinkúthálózat a kiskereskedelmi lánc összeboltolásáról eddig nem érkezett hír. Hírbe hozták azonban a MÁV-ot, mivel a pályaudvari boltok a törvény szerint is a kivételek közé tartoznak. Az ide települő multi-láncokról sem hallani egyelőre, bár több nyilatkozat szerint is, ha az államvasutak lépne és tendereztetné áruházépítésre alkalmas telkeit, lenne jelentkező.
 
  Mint az egyik kereskedelmi szakember megjegyezte, amíg a kormány nem adja ki a hiányzó kiegészítő és végrehajtási rendeletét, addig minden elképzelhető - és ilyen a magyar valóság -, annak ellenkezője is. Mint az a Portfolió múlt heti konferenciáján elhangzott: 2-3 hónapos kísérleti szakasz következik, aminek kimenetelét jósolni sem nagyon lehet.

Forrás: Népszava

 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötletelnek az áruházláncok a vasárnapi zár kivédésére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector