Startlaphoz Csatlakozz!

A Liga szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul majd a bérpótlék ügyében

Adventkor lesz csak duplabér vasárnap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 04. szerda, 09:19

Csak március 15-e után fogadja el az Országgyűlés a vasárnapi duplabérről szóló törvényt, igaz, a legújabb verzió szerint az inkább adventi bérpótlékról szól majd. A Liga szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul majd a bérpótlék ügyében, szerinte ugyanis a tervezett rendelkezés is diszkriminatív less – írja a Világgazdaság.

  Nem foglalkozik a vasárnapi bérpótlék bevezetésével március 15. előtt az Országgyűlés – derül ki a benyújtott napirendből. Az előzetes tervek szerint a vasárnapra bevezetendő dupla bér ügyében csak a március 16-i héten hoznak döntést a honatyák, holott a jelenlegi verzió szerint a jogszabály ekkor már hatályba is lépne. Valójában azonban már ez a változat se él, a kormány új megoldást dolgoz ki.
 
 
  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már a múlt héten jelezte: a kabinet szándéka, hogy a duplabért csak azoknál a boltoknál vezessék be, ahol a zárva tartásról szóló törvény értelmében csak adventkor és az általuk választott napon lehet kinyitni – ráadásul ezeknél is csak ebben az időszakban. A kormányzat egy hétfői egyeztetésen azt jelezte: ilyen értelmű módosítással készülnek. Bár nem tudni, pontosan mivel.
 
   Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint alaposabb egyeztetésre lett volna szükség a vasárnapi zárva tartás ügyében, hiszen számtalan kérdés maradt nyitva, amit így menet közben kell majd rendezni. A szakszervezeti vezető szerint ugyan a munkavállalóknak érdeke a pihenés és a bérpótlék emelése is, ám az nem, ha a másik oldalon az intézkedés eredményeként elvesztik a fizetésük egy részét, vagy akár a munkájukat. A dolgozók például eddig 50 százalékos pótlékot kaptak vasárnap, most azonban ezzel a jövedelemmel nem számolhatnak majd. Nem tudjuk, hogyan reagálnak majd a munkáltatók az új szabályokra – mondta Sáling, aki fájlalta, hogy a változás akkor éri az iparágat, amikor más előírások szintén megnehezítik az ágazat helyzetét. Szerinte van, aki a zárva tartás miatt hosszabban lesz nyitva hétköznap és szombaton, és az emelkedő forgalomból átadja majd a jutalékot a dolgozóknak. Mások azonban nem hoztak ilyen intézkedéseket.
 
  A szakszervezeti vezető úgy véli, hogy a nyárig tarthat a kísérleti időszak, addigra kiderül, visszaesik-e az üzletek forgalma, mi történik a piacon, és ezt követően a tapasztalatok fényében pedig lehet hangolni a jogszabályon.
Dávid Ferenc , a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára viszont abban reménykedik, hogy a kormányzat visszavonja a jogszabályt, hiszen az irracionális, tönkreteszi a turizmust, a kereskedelmet.
 
   Szlovéniában egy év, Horvátországban fél év múlva vonták vissza a hasonló törvényt, a szervezet azonban népszavazási kezdeményezéssel is élt, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot. Dávid szerint ez természetes reakció, hiszen kisvállalkozói érdekképviseletként fel kívánnak lépni a tagságot sújtó jogszabályok ellen.
 
   Gaskó István a VOSZ népszavazási kezdeményezéséhez is csatlakozó LIGA szakszervezetek elnöke azt mondta: a bérpótlékról szóló rendelkezéseket meg fogják támadni az Alkotmánybíróságon, hiszen azok diszkriminatívak lesznek. Azoknak a kereskedelmi dolgozóknak ugyanis jár majd a száz százalék az adventi napokon, akik egyébként zárva tartó üzletekben dolgoznak, de azoknak nem, akik a kivételezett kör üzleteiben (benzinkutaknál, vagy patikákban, illetőleg a pályaudvarok vagy a belvárosi üzleteiben).

Szatmáry: szakmai alapú korrekciókról lehet még szó

A gyakorlatban sok kérdés elődőlhet, a kormányzati szervek pedig iránymutatással is segíthetik az eligazodást – véli Szatmáry Kristóf, a kancellária kereskedelem-politikával foglalkozó miniszteri biztosa. Szerinte a tapasztalatok fényében akár a jogszabályok is korrigálhatóak lesznek, amennyiben a vita szakmai alapon marad a kereskedőkkel.

– Miért gondolták meg magukat a bérpótlék ügyében?

– Az eredeti szándék nem változott, ám a jogi megfogalmazás bonyolultabb, mint vártuk. Azt szerettük volna, ha a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek – adventkor és a boltok által választott egy vasárnapon – megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta, mi az ő megoldásukat vettük át. Időközben azonban kiderült, hogy a Munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás hátrányosan érintene más szakmákat. Ezért változtattunk a jogszabály szövegén úgy, hogy az eredeti szándékokat tükrözze.

– A kormányzat szándékai nem mindenütt teljesen világosak a szereplőknek.

– A kormányzat iránymutatásokkal is segítheti és segíti is az eligazodást. Az új jogszabályok értelmezésénél mindig adódhatnak problémák, ám általában kialakul egy jogértelmezési gyakorlat, amit persze segíthetnek a hatóságok is. Természetesen lehet olyan helyzet, amikor reagálnunk kell, és ezt meg is teszük ha szükséges. Most is azért pontosítottuk a zárvatartási törvényt, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amikor az egyik szereplő – épp az, amelyik kis- és nagykereskedelemmel egyaránt foglalkozik – a többi lánccal szemben óriási előnyhöz jut a nem kellően precíz megfogalmazás miatt.

– A VOSZ szerint azonban a törvény koncepciója a rossz.

– Nem tartom helyes iránynak, amit a szövetség választott, hiszen ők a szakmai vita helyett egyre inkább politikai síkra terelik a vasárnapi zárvatartás ügyét. Nem véletlen, hogy a kezdeményezésükhöz a valódi szakmai szövetségek nem is csatlakoztak. Mindenki látja, hogy értelmes szakmai alapokon nyugvó párbeszédet lehet folytatni a kormánnyal – a VOSZ javaslatát is befogadtuk a bérpótlékról –, de zsarolni nem hagyjuk magunkat.
 
Forrás: Világgazdaság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Adventkor lesz csak duplabér vasárnap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector