Startlaphoz Csatlakozz!

Az elmúlt tíz évben 42 százalékkal csökkent a bírák reálkeresete

Az év közepén terjesztik a jogalkotó elé a bírói életpályamodellt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 05. csütörtök, 13:25

A bírói életpályamodell komplett, költségvetési kihatásokat is tartalmazó javaslatait várhatóan az év közepén terjesztik a jogalkotó elé - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese csütörtökön Balassagyarmaton.

    Gyarmathy Judit a Nógrád megyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a bíróságok ítélkezésében, hatékonyságában Magyarország az uniós államok listájának első harmadában helyezkedik el, a nettó illetményeket tekintve viszont az utolsó helyen áll - az elmúlt tíz évben 42 százalékkal csökkent a bírák reálkeresete -, ezért az OBH kiemelten fontos célja 2015-ben a bírói, igazságügyi életpályamodell részleteinek kidolgozása.

    Az OBH, az Országos Bírói Tanács (OBT), valamint a Magyar Bírói Egyesület is évek óta foglalkozik ezzel a kérdéssel, a három szervezet közös munkája lesz az életpályamodell, amely a bírókat és az igazságügyi alkalmazottakat is érinti, összesen 11 ezer embert. Az alapelvek között van a kiszámíthatóság, a biztonság, az esélyegyenlőség, a teljesítmény egysége, a folyamatos előmenetel lehetősége és az elkötelezettség elismerése - ismertette.

    Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy Nógrádban a járásbíróságokon az ügyek 88,6 százalékát fejezték be egy éven belül 2014-ben, 2013-hoz képest pedig 33 százalékkal csökkent az egy éven túli ügyek száma. Ez a jó időszerűségi mutató az ítélkezési bírák munkáját dicséri - tette hozzá.

    Az elnök hangsúlyozta, hogy az ítélkezés hatékonyságát segítik az olyan korábban bevezetett programok, mint a tanúgondozás, a bírósági közvetítés vagy a nyitott bíróság intézménye.

    Elmondta azt is, hogy április 17-én mutatják be Balassagyarmaton a Szemelvények Nógrád megye bíróságainak történetéből 1871-2011 című forrásmunkát, őszre pedig nemzetközi konferencia megrendezését tervezik lengyel, szlovák és osztrák bírák részvételével.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az év közepén terjesztik a jogalkotó elé a bírói életpályamodellt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector