Startlaphoz Csatlakozz!

Megbízási- vagy munkaszerződés, tagi munkavégzés

Szociális szövetkezetben végzett munka adózása, járulékterhei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 08. vasárnap, 17:37

A szociális szövetkezetben végzett munka díjazásának adó- és járulékvonzatáról kért útmutatást olvasónk – írja az adozona.hu. dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

   „Milyen adó-, illetve járulékteher tartozik a szociális szövetkezetben folytatott tagi munkavégzés keretében szerzett jövedelemhez (élelmiszer, illetve pénzbeli kifizetés esetén)? És, ha a szövetkezet tagja megbízási vagy munkaszerződés alapján végez tevékenységet a szövetkezetben, másképp adózik-e, mintha csak sima, tagi munkavégzés során részesülne jövedelemben?” – kérdezte olvasónk.

   Az 1997. évi LXXX. törvény alapján biztosítási jogviszony jön létre, ha a szövetkezet tagja, a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik. Kivételt képez ez alól, azaz nem lesz biztosított az a tag, aki a szociális szövetkezetnek tagi munkavégzés keretében munkát végző tagja. Azaz akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, ha a szociális szövetkezet tagja tagi munkavégzés keretében végzi a munkát.

Társadalombiztosítás

   A szociális szövetkezet a tagi munkavégzés keretében munkát végző tagja után havi 6 930 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, és a tag az e tevékenysége ellenértékeként kapott pénzbeli juttatás után 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet.

Kivételek:
   – A szövetkezeti tag közfoglalkoztatási jogviszonyának fennállása alatt a fenti tb-közteher fizetésére vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók.
   – A tagi jogviszony szünetelése alatt a szövetkezet nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése

   A szociális szövetkezet mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól a tagi munkavégzési jogviszony létrejöttét követő első évben, a második évben az egészségügyi szolgáltatási járulék 25, a harmadik évben 50, a negyedik évben 75, az ötödik évtől pedig a 100 százalékának megfizetésére kötelezett.

   A kedvezményt ugyanazon személy után egy időben csak egy szociális szövetkezet, továbbá ugyanaz a szociális szövetkezet ugyanazon tagja után csak egy alkalommal veheti igénybe. Négy évnél rövidebb időtartamú jogviszony esetén a kedvezmény a négy évből fennmaradó időszakra másik jogviszonyban érvényesíthető, a kedvezmény mértékének megállapításánál azonban figyelembe kell venni a korábbi tagi jogviszonyban érvényesített kedvezmény időtartamát.

   A kedvezmény igénybevételéhez szükséges a tag nyilatkozata arról, hogy másik szociális szövetkezet nem érvényesít utána kedvezményt, vagy a megelőző négy év időtartamban mennyi időre érvényesítettek utána kedvezményt.

   A szociális szövetkezetnek a tagi munkavégzési jogviszonyban álló tagjával fennálló jogviszonya szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget nem eredményez.

   Személyijövedelemadó-fizetés a tagi munkavégzési jogviszonyban álló személy személyes közreműködése alapján

  A munkaviszony, megbízási szerződés alapján végzett tevékenység ellenértéke, valamint a személyes közreműködés (tagi munkavégzés) alapján pénzben kifizetett összeg adóköteles jövedelemnek minősül, amelyből le kell vonni a 16 százalék személyijövedelemadó-előleget.

   A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 4.24. alpontja értelmében amennyiben a szociális szövetkezet nem közhasznú jogállású, utalvány formájában adómentesen a minimálbér 25 százalékát meg nem haladó értékben lehet számára a tagi munkavégzés ellenértékeként fizetni.

   Ezen felül a tag a minimálbér 75 százalékáig kaphat élelmiszer, illetve a szociális szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak formájában (természetben) adómentes fizetséget, azzal, hogy ezek értékének megállapításánál a szövetkezet értékesítési tevékenysége során alkalmazott árat, annak hiányában a szokásos piaci értéket kell figyelembe venni.

   Amennyiben a szociális szövetkezet közhasznú jogállású, a közösségi alapból az alapszabályában rögzített közhasznú céljával összhangban a szövetkezeti tagnak, vagy családtagjának élelmiszer, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben támogatásként vagy segélyként juttatott bevétel szintén adómentes.

  Az előzőek mellett a szövetkezet tagja részére a Szja tv. 71. paragrafus (2) bekezdésének d) pontja értelmében béren kívüli juttatásként is adható még a szövetkezet közösségi alapjából a szövetkezet alapszabályában foglaltaknak megfelelően nem pénzben juttatott – egyébként adóköteles – jövedelem együttes értékéből személyenként az adóévben a minimálbér havi összegének 50 százalékát meg nem haladó rész.

   E korlátig a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 14 szzalék ehót, míg a korláton felüli rész után a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót kell fizetnie a szövetkezetnek, a magánszemélyt pedig nem terheli adó, illetve más közteher.

  Olvasónk azt szerette volna még megtudni, jól gondolja-e, hogy amennyiben nem tagi munkavégzés formájában végzi a tevékenységét a szövetkezet tagja, hanem munkaviszony, vagy megbízási szerződés alapján, akkor a kifizetett bérre az általános szabályok vonatkoznak (16 százalék szja, 10 százalék nyugdíjjárulék, 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék és 27 százalék szocho).

  Szakértőnk megerősítette az olvasónk által gondoltakat, miután biztosítási jogviszony jön létre, ha a szövetkezet tagja a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik. Hozzátette ugyanakkor, hogy a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot csak munkaviszony esetén kell megfizetni.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szociális szövetkezetben végzett munka adózása, járulékterhei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector