Startlaphoz Csatlakozz!

Sok dolgozónak éjszaka kell majd pakolnia

Vasárnapi boltzár: kösz szépen, jön a 13 órás munkanap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 09. hétfő, 09:32

Tegnap voltak nyitva utoljára a boltok vasárnap, mostantól hétfőtől szombatig szinte minden üzlet meghosszabbítja a nyitva tartást. Van olyan dolgozó, akinek emiatt 13 órát kell lehúznia egyhuzamban, és van, akinek éjszaka kell pakolnia. Sokan direkt vasárnapra kérték magukat a pótlék miatt, most nekik ugrik az alkalmankénti körülbelül tízezer forint. A szombatjaikat is tönkreteszi az egész vasárnapi boltzár miatti cécó, és a szabadnapjaik is kaotikusan alakulnak majd. Sok a dühös alkalmazott az országban – írja a HVG.

   Azt nagyjából előre lehetett látni, hogy ha az üzletek nagy részének zárva kell tartania vasárnap, akkor szombatonként hering módjára állnak majd a vevők sorban a bevásárlóközpontokban, hiperekben. Azt már talán kevésbé gondolták végig, hogy sok üzlet – élelmiszerlánctól kezdve műszaki vagy bútoráruházon át komplett plázákig – hosszabbított hétköznapi és szombati nyitva tartással reagál a március 15-én élesedő vasárnapi kényszerű zárva tartásra, hogy így próbálja tompítani a bevételelmaradást.
 
   Azzal pedig a jelek szerint végképp nem igazán kalkuláltak a döntéshozók, hogy a vasárnapi boltzár miatt a dolgozók nem is igazán az elmaradó vasárnapi pótlékuk miatt keseregnek, hanem azért dühösek, mert látástól vakulásig lesznek kénytelenek dolgozni.
 
   A minap a Mammut üzletközpont egyik dolgozója számolt be arról, hogy a budapesti pláza másfél órával meghosszabbította a nyitva tartását, ezért ő reggel 8-kor indul el otthonról, és este fél 11-kor ér haza. Példája nem elszigetelt, az országban majdnem mindenhol hasonló szitkozódás közepette beszéltek a hvg.hu újságíróinak a bolti alkalmazottak.
 
Hosszabb nyitva tartás, nagyobb pörgés
 
   A Móricz Zsigmond körtéren működő Lidlben – ahogyan az egész országban – március elsejétől már bevezették a hosszabbított nyitva tartást. A kasszában dolgozó nő arról panaszkodik, hogy már most nyitva kell tartaniuk este 10 óráig, egész este pörgés van, tele van a bolt egészen az új zárásig.
 
   Nem unatkozunk – mondta legyintve, szerinte már most bevált ez a lépés.
 
   A boltban zömmel egyébként is hétköznapokon van nagyobb forgalom, így mostantól majd csak sűrűbb lesz egy-egy délutáni műszak. A mellette dolgozó pénztáros közbeszól: szerencsére közel lakik, nincs családja, úgyhogy majdcsak hozzászokik, hogy egy órával később megy majd csak haza. Egyébként ő azt súgja halkan, hogy szóltak mindenkinek: nem lehet erről beszélni. Egy másik fővárosi Lidlben a pénztáros lány is csak annyit kommentált, hogy „egy órával többet dolgozunk és kész”.
 
8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás? Ne röhögtessen
 
  A hosszabbított nyitva tartásra a legtöbb ismert áruház átáll, hogy legalább így próbálják megfogni a kieső időt és forgalmat. Az egyik bevásárlóközpontban lévő Media Markt egyik eladója elárulja, azon kívül, hogy az eddigi 10-20 helyett 9-21 óra közt tartanak nyitva, még semmi biztosat nem tudnak. Se a beosztásról, se az elszámolásról – mivel erről a cég központilag még nem döntött.
 
  Eddig olyan hírek érkeztek, hogy ha 12 óráznunk kell, akkor váltott műszakot kell majd végigtolni, és ilyenkor majd egy óra ebédidőt kapunk. Vagyis 13 órát leszünk itt – magyarázta. Ami a korábbi nyitást és későbbi zárást illeti: a boltban több olyan dolgozó is van, akik egy-másfél óra alatt érnek haza – nekik ez a változás „kész istencsapása”.
 
  De az is lehet, hogy mégis inkább délelőttös és délutános munkarendre állnak át, ami azért volna problémás, mert a teljesítményalapú bérezés esetén ez a délelőttieknek anyagi problémákat okozna.
 
  Mivel vasárnap a műszaki boltban kisebb volt a forgalom a többi naphoz képest, az általunk megkérdezett eladó leginkább a szabadnapjait bánja. Eddig az volt a szokás, hogy mindig együtt kapták meg a heti két pihenőnapot. Így nemcsak pihenni tudott eleget, de a családjára is volt ideje, meg ügyeket intézni is, ha úgy hozta az élet. „Mostantól az egyik szabadnap mindig a vasárnap lesz, a másik meg ahogy kijön, összevissza a hét közepén.”
 
  Úgy látja, hogy a most meghatározott hosszabb nyitva tartásnak nem sok értelme van, mert a záráshoz közeledve már eddig is kihaltabb volt a bolt, mivel az érdeklődők és vevők hozzájuk nem korzózni, nézelődni járnak.
 
Kösz szépen, mehetünk éjjel pakolni
 
   Egy budapesti Auchanban dolgozó eladó azt panaszolta, hogy a kieső vasárnapok helyett éjjel kell majd bemenniük pakolni, készletet feltölteni. Ebből egyelőre azt a problémát látják a legnagyobbnak, hogy zárás után leáll az áruházi rendszer, így árakat kiírni, készletet ellenőrizni nem is tudnak majd, csak rakodni. Most úgy tudják, hogy az éjszakai műszakokra szombaton este 9-től (vagy 11-től) vasárnap reggel 5.30-ig kerülhet sor. Az eladó szerint ez így sokkal rosszabb lesz, mint az eddigi rendszerben vasárnap „nyugiba bemenni”.
 
   A plusz pihenőnapot egyáltalán nem bánja, eddig is összevissza voltak elosztva, és a felnőtt korú gyerekeivel eddig is alkalmazkodtak egymás szabadnapjaihoz. Másról se tud, hogy a munkarendváltozás miatt panaszkodott volna, mert a nyolcórás műszakokba beosztva úgy váltották egymást, hogy eddig is voltak szabad félnapjaik – bármikorra esett is.
 
Kevesebb pénzből kell megélniük
 
  A fővároson kívül azonban már sok eladó a vasárnapi pótlékot is siratja, mások meg rettegnek, hogy őket ne tegyék utcára.
 
   Egy éjjel-nappal nyitva tartó, dél-magyarországi hipermarketben beszéltünk egy részmunkaidős dolgozóval, aki pénztárosként eddig sok hétvégét tudott vállalni. A márciusi beosztást már kifüggesztették, de még nem merte pontosan kiszámolni, hogy mennyivel fog kevesebbet keresni. „Mivel 4 órás vagyok, amikor felvettek, kértem, hogy osszanak be minél több hétvégére, hogy a pótlékokkal tudjak legalább egy kicsivel többet keresni, mint hétköznap. Az új beosztás szerint így viszont nemcsak a hétvégi pótlékoknak mondhatok búcsút, de kevesebb a hétköznapom is. Most is csak nettó 50 ezret keresek. A férjem két helyen dolgozik, de a két iskoláskorú gyerekünk miatt, szégyenszemre a szülőknek kell segíteni bennünket és nem fordítva.”
 
  Nagy a feszültség, mert mindenki attól retteg, hogy mikor mondanak fel neki. A márciusi beosztás szerint egyelőre mindenki marad, de az asszony szerint most már mindenre fel kell készülni. Néhány idősebb kollégája örül a vasárnapi pihenőnapnak, de a többség inkább dolgozna – és pénzt keresne.
 
   A kecskeméti Auchan a hét hat napján egy órával hosszabb nyitva tartást vezet be, de a dolgozók kevésbé az így 22 órai zárás miatt nyugtalanok, elterjedt ugyanis a hír, hogy létszámleépítés lesz. Konkrétum egyelőre semmi, de a jól értesült pénztárosnő szerint „biztosan figyelni fogják a forgalmat és a bevételt, és ez alapján döntenek, hányan maradunk” – mondta.
 
  Némileg hasonló a Penny Marketben dolgozó eladó helyzete: napi egy óra plusz, és ehhez a bizonytalanság, hogy lesz-e elbocsátás. Két gyereket nevel, de egyelőre nem mer álláskeresésbe kezdeni, mert attól tart, hogy az visszajut az üzletvezetőhöz, és akkor „magamat rúgatnám ki” – mondta.
 
  Kecskeméten egy Coop ajtaján már jól látható az új nyitvatartási tájékoztató. E szerint a szombati 13 órás zárás helyett mostantól este 7-ig nyitva lesznek. „Így is kevesen vagyunk, de eddig legalább minden második hétvégém szabad volt!” – panaszkodik a pénztárosnő. Az bántja, hogy mostantól minden szombaton jönnie kell – vagy délelőttre, vagy délutánra, és mivel heti egy szabadnapja marad, arra nem kirándulással vagy templomba járással tervez, hanem mosással, főzéssel, takarítással. A lábánál lévő vödörre mutat:
 
   „Ebbe nyomnám a fejét annak, aki ezt kitalálta! Teljesen összekavarta az életünket és beleszól a családunkba. Mire fel? Hát most miért nem vagyok én olyan nagykorú, mint a szavazáskor, hogy eldönthessem, mit akarok tenni vasárnap?” – zsörtölődik.
 
   A miskolci Auchan is kitolja a napi záróra időpontját. Egy harmincas évei közepén járó pénztáros, aki egyedül neveli gyermekét, és eddig havi két vasárnapot kifejezetten azért vállalt, mert alkalmanként 1300-1400 forint pótlékot kapott óránként, elmondta: ezzel már márciusban sem számolhat.
 
Beállt valahogy az életük, és most felborul minden
 
   A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve Hevesben és Nógrádban mintegy 1500 dolgozót foglalkoztató Unió Coopnál se beszélnek létszámleépítésről, de végleges döntés csak a napokban lesz. Azonban az már biztos, hogy a korábbiakhoz képest a szombatonkénti nyitva tartást a boltokban meghosszabbítják: az eddigi 13-14 óra helyett általánosan 18 óráig lesznek nyitva ezek a boltok. Az egyik miskolci üzlet két alkalmazottja éppen emiatt aggódik. A DVTK „B” középjének tagjaiként kérdés, hogy a jövő héttől hogyan jutnak majd ki a szombati bajnokikra – az idegenbeli meccsekről nem is beszélve. Egy nem sokkal nyugdíj előtt álló eladónő viszont az elillanó pótléka miatt kesereg, az szerinte ráadásul kihatással lesz a nyugdíjára is.
 
   Heves megyében a Coopok úgy néz ki, hogy lényegében egy plusz műszakot vállalnak be a vasárnapi zárvatartási rendelkezések miatt. Az eddigi szombati délután 1 órai zárást még visszasírják, mert március 15-től valószínűleg este 8-ig nyitva kell tartaniuk. Érdekképviseleti forrásból tudjuk: a boltosok pótlékvesztés mellett a tradicionálissá vált szombat délutáni családi programok elvétele miatt is keseregnek.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi boltzár: kösz szépen, jön a 13 órás munkanap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector