Startlaphoz Csatlakozz!

Négyéves negatív rekord

Durva munkahelyek Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 09. hétfő, 10:47

Mind a munkabalesetek, mind a halálos munkabalesetek száma nőtt tavaly 2013-hoz képest. Budapesten a legrosszabb a helyzet, míg a legtöbb munkabaleset a kisvállalatoknál történik.

   Tavaly összesen 19661 munkabalesetet regisztrált a hatóság, ez pedig az elmúlt 4 év legrosszabb adata, legutóbb 2010-ben volt több szerencsétlenség, szám szerint 19948 - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalójából. Munkabalesetnek az számít egyébként, amikor a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.
 
   Halálos balesetben 69 történt 2014-ben, ám ha a feldolgozott eseteket nézzük, akkor már 78-ra ugrik ez a szám. Ennek oka, hogy vannak olyan esetek, amikor az előző évekből áthúzódik a munkabaleseti jegyzőkönyv elkészülte, így például néha előfordul, hogy akár 30 százalékos különbség is van a két adat között. Mivel azonban a hatóság a feldolgozott esetekkel számol, így a cikkben szereplő további adatok is ezeket fogják megjeleníteni.
 
   A feldolgozott halálos balesetnél azt látni, hogy az elmúlt két évben megtört egy hét éves csökkenő trend, ekkortól ugyanis ismét nőtt az ilyen esetek száma a magyar munkahelyeken. A helyzet azonban így is sokkal kedvezőbb, mint volt, hiszen 2005-ben például még 125-en haltak meg a munkahelyükön. Az előző évihez képest egyébként 4 százalékkal nőtt a halálos balesetek száma, 14,2 százalékkal az összes baleset száma, 2,7 százalékkal a csonkulásos szerencsétlenségeké, miközben 15,4 százalékkal kevesebb súlyos csonkulást, 8 százalékkal kevesebb súlyos kimenetelű balesetet rögzítettek.
 
  Amennyiben a területi bontást nézzük, úgy azt látjuk, hogy a legtöbb munkabaleset, szám szerint 3518 Budapesten történt, őt a megyei rangsorban Pest követi valamivel több mint kétezer balesettel. Ezer feletti számokat láthatunk még Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből, míg a lista másik végén Zala található 315 munkabalesettel. A jól teljesítők között van még Nógrád (354) és Tolna (503) is, de külföldről is 494 esetet regisztráltak.
 

Munkabalesetek alakulása területi bontásban
Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya


   A legtöbb baleset miatt a dolgozók 7-13 napig voltak képtelenek dolgozni, a hatóság összesen 4707 ilyen esetet regisztrált. Sok volt még a 14-21 nap közötti kiesés (3396 esetben), de meglepően sokan, egészen pontosan 3314-en estek ki 1-3 hónapnyi időre. Fél évnél több kényszerszabadsággal 233 fő volt érintett.
 
   A statisztikából kiderül az is, hogy a legtöbb munkabaleset a kisvállalatoknál történik, hiszen a 10 és 250 fő közötti cégeknél történt az összes baleset több mint fele. A legtöbb halálos baleset azonban már a legkisebbekre jellemző: amíg az 1-9 főt foglalkoztatóknál 31 halálos baleset történt, addig az 500 főnél többet foglalkoztatóknál csak kettő.
 
   Ágazati bontás szerint a gépipar a legveszélyesebb terület, hiszen itt történt a legtöbb munkabaleset. Amennyiben viszont a halálos baleseteket nézzük úgy az építőiparban volt a legtöbb szerencsétlenség, de nem lehet túl büszke a teljesítményére a „Szállítás, raktározás, posta, távközlés” négyes sem.

A munkabalesetek megoszlása a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának
szakmai vezetése által meghatározott egyedi csoportosítás szerinti nemzetgazdasági áganként
és nemenként.



Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Durva munkahelyek Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector