Startlaphoz Csatlakozz!

Impulzusok nélkül maradnak a vevők

A plázák dolgozói tartanak attól, hogy elbocsátáshoz vezethet a vasárnapi zárva tartás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 09. hétfő, 11:22

– Örülök – mondja egy középkorú hölgy, aki a Tesco kaposvári áruházában dolgozik. – Elvész ugyan a vasárnapi pótlék, de nekem többet ér, hogy a családommal lehetek – olvasható a Népszabadságban.

   Az előbbi mondatot tucatnyi alkalommal hallhattuk, amikor arról kérdeztük a hipermarketek eladóit, hogy nekik jó-e a vasárnapi zárva tartás. Ettől még nem egységes a törvény fogadtatása, mert találkoztunk sok dolgozóval, akinek hiányozni fog a vasárnapi munkáért járó 50 százalékos bérpótlék, ám utóbbiak voltak kevesebben.
 
  A kérdéseinkre adott válaszok alapján a kereskedelmi alkalmazottak kétharmada örül a pihenőnapnak. A pótlék nagyságáról nem szívesen beszéltek a kérdezettek (és egyáltalán, semmiről se beszéltek szívesen, inkább lopva, és név nélkül, mivel alkalmazóik tiltják, hogy nyilatkozzanak). Ennek ellenére kiderült, hogy a multiknál nem vezető beosztásban lévő dolgozók nettó bére 90-120 ezer között mozog, s ez eddig – attól függően, hogy hány vasárnapot vállalnak – 3-15 ezer forinttal emelkedett.
 
   A pihenőnapnak örülők érzését az is erősíti, hogy egyelőre mindenütt úgy tudják, nem lesz leépítés a hétvégi zárva tartás miatt. Sőt: a Tescónál felvételt hirdetnek. A dolgozók szerint azért, mert a cég arra számít, pénteken és szombaton erősödik a forgalom, ezért azokon a napokon kell a plusz munkaerő. Amúgy a dolgozóktól kapott válaszok alapján az áruházláncok inkább arra készülnek, hogy elenyésző lesz a visszaesés, mert az áraikkal és a kínálatukkal nem tudnak versengeni a kisboltok.
 
   A plázák nagyobb üzleteinek dolgozói bizonytalanabbak voltak, mint az élelmiszer-áruházak alkalmazottai. Ők tartanak attól, hogy kisebb lesz a forgalom, s ez elbocsátáshoz vezethet.
 
   Hrabovszki György, a békéscsabai Csaba Center Bevásárló- és Szórakoztató Központ igazgatója szerint a zárva tartásról szóló törvény megalkotói nem számoltak a jogszabály hatásaival. – A mi bevásárlóközpontunkban 80 főre taksálom azok a számát, akik majd elvesztik emiatt az állásukat. Nekünk az a szándékunk, hogy a központot nyitva tartjuk, és akikre nem vonatkozik a tilalom, azok dolgozhatnak. Így 32-34 boltunk maradhat nyitva, s ez még mindig felér egy kisebb plázával.
 
   Hrabovszki úgy véli, hogy főképp a divatáruboltokat sújtja majd a zárva tartás, mivel ezeket a cikkeket gyakran a pillanat hatása alatt vesszük meg, s az ilyen „impulzus-vásárlásokhoz" az kell, hogy legyen elég időnk nézelődni. Csökken a forgalom a vendéglátásban is, jósolja a plázaigazgató, mert azt a kávét, amit nem isznak meg vasárnapi vásárlás közben, már sosem isszák meg. A határ menti településeken csökken az összforgalom azért is, mert a külföldiek csak szombaton és vasárnap jönnek. Például Békéscsabán nagyon jelentős román vásárlóerő jelenik meg a Csaba Centerben. Ezek a vevők néha több százezer forintot hagynak itt. Ők elmaradnak. Vagyis a törvény következtében csökken a foglalkoztatás, vele az adók formájában befolyó állami bevétel, zárta gondolatait Hrabovszki György, aki egyébként Magyarországon a leghosszabb ideje hivatalban lévő plázavezető.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A plázák dolgozói tartanak attól, hogy elbocsátáshoz vezethet a vasárnapi zárva tartás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector