Startlaphoz Csatlakozz!

Nem vehetik igénybe az egyösszegű juttatást

Pórul járhatnak a KLIK miatt az álláskereső pedagógusok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 09. hétfő, 14:27

Nem jogosultak a munkahely elvesztése után legfeljebb 90 napig járó álláskeresési járadék egyösszegű kifizetésére azok a munkavállalók, akik ugyanannál a munkáltatónál helyezkednek el, ahol a járadék megállapítását megelőzően utoljára dolgoztak. Ez elég komoly probléma lehet egy utcára kerülő, majd újra elhelyezkedő pedagógusnak, aki nem nagyon tud máshova menni dolgozni, mint a KLIK-hez – olvasható az ATV oldalán.

  A hazai munkanélküli-ellátás legnagyobb összegű formája, az álláskeresési járadék legfeljebb 90 napig illeti meg azokat az álláskeresőket, akik legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek és semmilyen ellátásban nem részesülnek, továbbá vállalkozói tevékenységet sem folytatnak. A járadék maximális összege 2015-ben havi 105000 forint.
 
   Ha az álláskereső talál magának állást, bizonyos feltételek mellett (ha korábban határozatlan idejű, teljes vagy legalább napi 4 órában végzett munkaviszonya volt, stb.) jogosult a fennmaradó járadék egyösszegű kifizetésére. Amennyiben például 90 napra megítélik az álláskeresési járadékot és az illető 30 nap után munkába áll, a fennmaradó 60 napra jutó több mint 200 ezer forintnyi járadékot kaphatja meg egy összegben.
 
Egy bökkenő
 
  A szabályozásban azonban van egy kitétel, amely szerint nem veheti igénybe az egyösszegű juttatást az az álláskereső, aki az álláskeresési járadék folyósítása alatt ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amellyel a járadék megállapítását megelőzően utoljára munkaviszonyban állt.
 
  A megszorítás nyilvánvalóan a visszaéléseket akadályozná meg, például a szabályozás nélkül „megoldható” lett volna, hogy egy cégnél az alkalmazottat elküldik pár hónapra, ez idő alatt járadékot kap, majd, amikor ismét szükség van rá a vállalatnál, visszaveszik. Azonban a szabályozás figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a magyarországi pedagógusok nagy része egyetlen munkáltató, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) állományába tartozik.
 
   Ennek következtében egy Debrecenben állását vesztő, majd egy hónap múlva egy fővárosi iskolában elhelyezkedő pedagógus több százezer forinttal rosszabbul járhat, mint egy ugyanott az utcára került, majd elhelyezkedő más szakmabeli munkavállaló, mivel formálisan ugyanannál a munkáltatónál kap újra állást, ahonnan elbocsátották.
 
   A fentiekkel kapcsolatban kerestük a Klebersberg Intézményfenntartó Központot is. Mint írták, az érintett pedagógusokat a hatályos jogszabály szerint belső álláshely keresésével segítik. Kérdésünkre válaszolva azt is közölték, hogy nem rendelkeznek információval arról, az elmúlt időszakban hány pedagógust érinthetett negatívan ez a szabályozás. 
 
Forrás: atv.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pórul járhatnak a KLIK miatt az álláskereső pedagógusok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector