Startlaphoz Csatlakozz!

A fővárosi és a megyei kormányhivatalok intézik

Változás, a családi pótlék is érintett

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 09. hétfő, 17:17

Április 1-től a fővárosi és a megyei kormányhivatalok intézik a családi pótlékkal, családtámogatásokkal kapcsolatos kérelmeket, amiket ugyanakkor a járási hivataloknál, kormányablakoknál is be lehet nyújtani és továbbítják azokat elbírálásra a kormányhivatal felé. Korábban a Magyar Államkincstárba kellett bemennie annak, akinek gyermeke született és családi pótlékot igényelt – írja az Origo.

   Az állam havonta hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával kapcsolatos költségekhez, nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában, ezt nevezik családi pótléknak. Februárban volt 25 éve, hogy döntött az Országgyűlés arról, a családi pótlék Magyarországon alanyi jogon jár minden gyerekesnek. 1990-ben a családi pótlék összege egy gyermek után havonta 1770 forint, két gyermek után gyermekenként 2070 forint volt. Három és minden további gyermek után gyermekenként 2200 forint családi pótlék járt havonta. Ma egy gyermek után 12.200 forintot utalnak, a legtöbbet a tartósan beteg gyermeket egyedül nevelő szülők kapják, nekik havonta 25.900 forintot utal az államkincstár.

Nincs adat arról, hányan nem kérik

  2014-ben havonta átlagosan mintegy 1 millió 830 ezer gyermek után folyósítottak családi pótlékot. Az Emmi arra a kérdésre, jellemző-e Magyarországon, hogy valaki lemond a családi pótlékról azt közölte, erről nincs adat. A minisztérium szerint az ellátásról való kifejezett lemondás nem jellemző Magyarországon.
 
   Legutóbb Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ötödik gyermeke születésekor közölte, hogy a családi támogatásokat nem fogják igénybe venni. Ez azt jelenti sem anyasági támogatásra, sem gyesre sem családi pótlékra nem tartanak igényt.
 
A családi pótlék összege gyermekenként:
 
Egygyermekes család:         12.200.-
Egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő:         13.700.-
Kétgyermekes család:    13.300.-
Két gyermeket egyedül nevelő szülő:   14.800.-
Három vagy több gyermekes család:       16.000.-
Három vagy több gyermeket egyedül nevelő szülő: 17.000.-
Tartósan beteg gyermek esetén:      23.300.-
Tartósan beteg gyermeket egyedül nevelő szülő: 25.900.-
 

Januártól akár el is vehetik

   A családi pótlékot minden hónap első napjaiban elutalja a Magyar Államkincstár. 2016. január 1-jétől azonban a családi pótlék folyósítása felfüggeszhető. A kormány 2015. szeptember 1-én bevezeti a kötelező óvodai nevelésben való részvételt. Ez annyit jelent, hogy akinek a gyermeke 5 napnál többet hiányzik orvosi igazolás nélkül az oviból, ott a jegyző figyelmezteti a szülőket. Amennyiben a gyermek 20 napnál több igazolatlan hiányzást halmoz fel, felfüggeszthető a családi pótlék folyósítása.

Egyszerűbb, hatékonyabb

   A területi államigazgatási rendszer integrációja a szakárca szerint jelentős lépés az intézményrendszer egységesítése felé vezető úton. Az egységes kormányhivatali struktúrán belül koncentrálódik az állampolgárokat közvetlenül érintő hatósági ügyek egyre nagyobb hányada, ez pedig összehangoltabb, ésszerűbb, költségtakarékosabb működést és ügyintézést tesz lehetővé. Az Emmi szerint senkinek sem kell többé bolyongania a hivatalok útvesztőiben, hiszen ügyei túlnyomó részét a kormányablakokban, illetve a járási vagy a megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálatain el tudja intézni.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Változás, a családi pótlék is érintett.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector