Startlaphoz Csatlakozz!

Novák Katalin az ENSZ-ben:

A családpolitika nem állítható szembe a női egyenlőséggel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 09:44

A családpolitika nem állítható szembe a női egyenlőséggel, azt a nőpolitikával párhuzamosan hatékonyan lehet folytatni - jelentette ki szerdán a New York-i ENSZ-székházban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki a világszervezet nők helyzetét vizsgáló bizottságának 59. ülésén szólalt fel.

    Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: a tanácskozás középpontjában a Nők Negyedik Világtalálkozója által 20 éve elfogadott Pekingi Nyilatkozat és Cselekvési Terv felülvizsgálata állt, annak mérlegelése, hogy a tagállamok az elmúlt két évtized során milyen eredményeket értek el a nemek közötti egyenlőség terén.

    A fórumon beszédet mondott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és Ellen Johnson Sirleaf Nobel-békedíjas libériai elnök is.

    Felszólalásában Novák Katalin rámutatott, hogy Magyarországon az alaptörvényben és törvényi szinten is garantált a nők és férfiak egyenlősége.

    „Ugyanakkor azt is fontosnak tartottam elmondani - amiről itt kevesebb szó esett - hogy a családok megerősítése, a családpolitika egyáltalán nem állítható szembe a nők és a fiatal lányok egyenlőségét szolgáló intézkedésekkel. Tehát a nőpolitikát a családpolitikával párhuzamosan nagyon hatékonyan lehet végezni, és mi ezt is tesszük Magyarországon” - hangsúlyozta az államtitkár.

    Novák Katalin az ENSZ székházában szerdán ünnepélyesen megnyitotta a Semmelweis Ignác munkásságát bemutató kiállítást. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagain alapuló tárlattal kapcsolatban egyebek között arról beszélt, hogy miért fontos a szüléskori, a születéskori és kisgyermekkori egészség és a nők védelme.

    „A Semmelweis-hatás kifejezés azt jelenti, hogy ha valami újszerű, innovatív és szembe megy az aktuálisan ismert paradigmákkal, akkor azt automatikusan sokan elutasítják. Így volt ez Semmelweis Ignác esetében is az ő korában. Ezt talán most párhuzamba lehet állítani a fiatal lányok és nők helyzetbe hozásával és jogainak érvényesítésének ügyével” - nyilatkozott.

    „Ezt is sokan úgy látják, mintha szembe menne a korábbiakkal, vagy mintha paradigmaváltás történne. Azt szeretnénk, hogyha ez nem visszautasítást szülne, hanem éppen azt ismerné fel mindenki, hogy milyen fontos, hogy támogassuk és előrelépjünk ezen a téren” tette hozzá.

    „Azt az ambiciózus célkitűzést, amit az ENSZ tanácskozásán megfogalmaztak, vagyis hogy 2030-ra érjük el a nőknek és a férfiaknak a döntéshozatalban való 50-50 százalékos részvételét, természetesen magyar oldalról is támogatni tudjuk” - mondta.

    Novák Katalin kedden felszólalt egy miniszteri kerekasztal-vitában is, amely arról szólt, hogyan lehetne a gazdaságot a lányok és asszonyok érdekébe állítani. Arról beszélt, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel segít a nőknek a munka és a családi élet összeegyeztetésében.

    Kitért egyebek között a részmunkaidős munkavállalásra és a munkahelyvédelmi akcióra, amelynek keretében a munkaadók kapnak járulékkedvezményt, hogyha kisgyermekes édesanyákat alkalmaznak. Elmondta, hogy a kormány óvoda- és bölcsődeépítési programokkal segíti azt, hogy az édesanyák napközben el tudják helyezni gyermekeiket. Ismertette azt a célkitűzést, hogy 2018-2020-ra el kell érni a teljes foglalkoztatottságot, ami természetesen a nőkre is kiterjed.

    „Ezeknek az intézkedéseknek is köszönhetően 2014 évégére 20 éves csúcsot ért el Magyarországon a nők foglalkoztatottsága és a női munkanélküliség is jelentős mértékben csökkent. Ebben a tekintetben Magyarország az európai élbolyhoz tartozik” - mondta.

    Az államtitkár szavai szerint kedden a Citizen GO nemzetközi civil szervezet a New York-i magyar ENSZ-képviseleten egy olyan petíciót nyújtott át neki és Bogyay Katalin nagykövetnek, amelynek 22 ezer aláírója köszönetet mondott Magyarországnak elkötelezett családpolitikájáért.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A családpolitika nem állítható szembe a női egyenlőséggel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector