Startlaphoz Csatlakozz!

13 százalékkal csökkent a dolgozók száma a válság kezdete óta

Fiókbezárás, létszámleépítés: drasztikus lépések a magyar bankoktól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 11:40

Fiókjaik 17 százalékát zárták be a magyar nagybankok a válság kezdete óta, dolgozóik létszáma pedig 13 százalékkal csökkent - mutatja a Portfolio friss összesítése. A teljes hitelintézeti szektor létszáma több mint 6000 fővel csökkent hat év alatt. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa: a szabályozói terhek ellenére reálértéken csaknem negyedével kisebb költségszinttel gazdálkodnak a magyar hitelintézetek, mint 2008-ban. Tavaly a nagybankok 44 fiókot zártak be, az UniCredit és a K&H szüntette meg a legtöbb egységét. A Portfolio elemezte az érdekesebb számokat.

   Költségcsökkentési nagyüzem volt az elmúlt hat szűk esztendőben a magyar hitelintézeti szektorban: bár nominálértéken tavaly "mindössze" 6%-kal volt alacsonyabb a működési költségeik szintje (686 milliárd forint), mint 2008-ban, ez reálértéken 23%-os visszaesést jelent (ráadásul a tranzakciós illeték elszámolása felfelé torzítja a költégszintet). Ennek ellenére a szabályozói terhek (leginkább az elszámolások) hatására tavaly 447 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedtek el a hitelintézetek. Bár a 2014-es adatok még nem teljesen állnak rendelkezésre banki bontásban, látható, hogy az általános igazgatási költségek szempontjából ennél még meredekebb lejtmenetben vannak a részvénytársasági hitelintézetek.


2008 és 2013 között nominálértéken is 21%-kal esett vissza az általános igazgatási költségek szintje náluk.


A fiókszám-csökkentés csak egyik, de mindenképp a leglátványosabb eleme a költségcsökkentési dömpingnek: míg 2008 végén (saját összesítésünk szerint) még 1451, 2014 végén már csak 1204 fiókkal rendelkezett a nyolc hazai nagybank. Ez 17%-os csökkenést jelent hat év alatt. A legtöbb, szám szerint 96 fiókot 2012-ben zárták be a társaságok, míg tavalyelőtt 52-t, tavaly pedig 44-et. A legtöbbet (-15) az UniCredit és a K&H (-10).


Arányaiban a legnagyobb fiókbezárásokat a válság kezdete óta a CIB és az Erste hajtotta végre, náluk a fiókhálózat több mint harmadával karcsúsodott. A nagybankok közül legkevésbé az OTP szűkítette hálózatát, de nem sok egységet zárt be az MKB és a Budapest Bank sem. Nagy kérdés, az állami kézbe kerülés, illetve a tervezett összevonás mennyire fogja érinteni két utóbbi bank fiókhálózatát. Legalább a párhuzamosságok (pl. egymás melletti MKB és Budapest Bank fiókok) megszüntetése miatt valamennyire biztosan.
 


  A nagybanki fiókok közel harmadával az OTP rendelkezett 2014 végén, a K&H-val együtt pedig ezek több mint a felét mondhatták magukénak. Jellemző, hogy a lakosságinál nagyobb vállalati részesedéssel rendelkező hitelintézetek (leginkább MKB, UniCredit, CIB) kisebb, a lakossági túlsúlyos bankok pedig méretükhöz képest nagyobb fiókhálózattal rendelkeznek. Ezen a válság nem sokat változtatott.

 
   Talán meglepő, de a legtöbb fiókkal azonban nem a nagybankok, hanem a takarékszövetkezetek rendelkeznek. A szövetkezeti szféra 1486 hálózati egységet tudhatott magáénak 2014 végén, míg a nagybankoknál az MNB adatai szerint 1209 (a Portfolio gyűjtése szerint 1204) fiókot találunk. Ami viszont a létszámot illeti, a nagybankok csaknem négyszer annyi alkalmazottat foglalkoztatnak, mint a takarékok.
 


   Miközben a fiókok száma 17%-kal csökkent a nagybankoknál 2008 óta, a létszám (a negyedik negyedéves adatok szerint) 13%-kal csökkent 2008 vége óta. A teljes hitelintézeti szektorban ennél még kissé nagyobb, 14%-os létszámleépítés történt az elmúlt hat évben. Tavaly 763-mal apadt a hitelintézeti dolgozók létszáma, ami a 2009-es 3838 fős elbocsátás óta a legnagyobb csökkenés.

 
   Végezetül érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amely azt mutatja, hogy a bevételekhez képest mikor hogy alakultak a költségek az egyes bankoknál. Jókora eltérések láthatók a bankok között: míg a leginkább költséghatékonynak (2013-as számai alapján) az UniCredit tűnik, az MKB-nak sok teendője van még a költségcsökkentések területén.
 


Forrás: Portfolio

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fiókbezárás, létszámleépítés: drasztikus lépések a magyar bankoktól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector