Startlaphoz Csatlakozz!

Marad a falusiaknak a közmunka

60-70 dolgozójától válik meg a Sziget-Hús Kft.

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 12:25

Szinte biztos, hogy a 147 embernek munkát adó Sziget-Hús Kft. a nyár végén megválik 60-70 dolgozójától. Ez a cég a járás második legnagyobb foglalkoztatója. A történet pikantériája, hogy a vállalkozás egyik tulajdonosa Vass Péter polgármester – írja a Népszabadság.

  Vass Péter, Szigetvár baloldali támogatással megválasztott, független polgármestere mindent megpróbál, hogy elkerülje a leépítést a Sziget-Hús Kft.-nél, ám a körülmények nem adnak okot a reménykedésre
 
   A megválasztásáig állatorvosként dolgozó Vass évek óta látja, hogy a szépen fejlődő cégét – a Fidesz-kormány által életbe léptetett jogszabályok – megrokkantják. A kft. a járás tönkrement agrárvállalkozásainak ingatlanjait felvásárolva épült a kilencvenes években. Négy gazdasági társaságot integrált Vass Péter és három társa a Sziget-Hús Kft.-be, amelynek van egy marha- és sertéstelepe. Előbbin 500 tehénről évi 4,5 millió liter tejet fejnek, utóbbiról ezer anyakoca felhizlalt szaporulatát, 24 ezer vágóállatot értékesítenek minden évben. A két telepet korszerűsítették, ehhez a tulajdonosok 500 millióval, az unió 900 millióval járult hozzá. A beruházásokra a kft. 1,8 milliárd forint hitelt vett fel, tartozása jelenleg 1,2 milliárd. A nyereségesen gazdálkodó Sziget-Hús Kft. éves árbevétele 2,8–3,2 milliárd forint.
 
  A cég az állatok takarmányát megtermeli, ehhez 2400 hektárt magánszemélyektől bérel, 3100 hektárt pedig az államtól. Az idén lejár az állami földbérlet, s a cég nem is pályázhatott ennyi szántóra, hisz a Fidesz-kormány úgy módosította a törvényt, hogy egy cég 1200 hektárnál nagyobb területet nem bérelhet. Márpedig ennyi föld – még ha nyerne is a kft. a pályázaton, amire egy balos polgármester cégének a tapasztalatok alapján fikarcnyi esélye sincs – nem elég az állattartó telepek eltartására.
 
   Ha 2005 és 2007 között Vass Péter és tulajdonostársai nem integrálják cégeiket egyetlen kft.-be, akkor jogi akadálya nem lenne annak, hogy pályázzanak az állami földekre. Csakhogy a korábbi szabályozók a fúzióra ösztönözték a tulajdonosokat, így jutottak könnyebben támogatáshoz, hitelhez, s így tudtak racionálisabban gazdálkodni. A szabályozók változtak, így mostanra hátrányos helyzetbe került a vállalkozás. A Sziget-Hús gazdái esetleg úgy tudtak volna a megváltozott helyzethez alkalmazkodni, hogy újra négyfelé hasítják a kft.-t, ám ennek gátja volt a vállalkozást terhelő hitel.
 
   Adódik a kérdés: miért nem próbál magántulajdonosoktól bérelni földet a kieső állami területek pótlására a kft.? Vass Péter szerint ekkora területet – gazdaságos távolságon belül – képtelenség „összeszedni”, ha pedig mástól kell vásárolni a takarmányt, akkor az állattartó telepek elvesztik rentabilitásukat. Az is gond, tudom meg Vass Pétertől, hogy a nemeskei marhatelepről a hígtrágyát a kft. által bérelt állami földre juttatják ki, miután ez a telep szomszédságában lévő szántó más kézbe kerül, a trágyával nem tudnak mit kezdeni.
 
  Amikor megjegyeztem, hogy a marhatrágya esetleg jól jönne az új földbérlőnek is, akkor Vass legyintett: biztos, de az is biztos, hogy a kijuttatásról alkudozni kellene, s a telep vállalhatatlanul kiszolgáltatott helyzetbe kerülne. A fentiekből következik, hogy a kft. vezetői rákényszerülnek a marhatelep eladására. Miután a potenciális vevők tudják, hogy a Sziget-Hús Kft.-nek nincs mozgástere, az ár nyomott lesz. Ha a telepet ma meg akarná valaki építeni, akkor belekerülne másfél milliárdba. Az állatállomány értéke félmilliárd.
 
   Vass megérti, ha keveset ígérnek majd a telepért. Áprilistól megszűnik az unióban a tejkvóta, s akkortól a tagállamok termelői annyi tejet dobhatnak a piacra, amennyit akarnak. Vass Péter szerint más országokban az unió szabályrendszerét kijátszó ártámogatások általánosak, emiatt a tej literenkénti átvételi ára lemehet 70 forintra, holott a hazai termelők többsége a mostani 82 forintos áron sem képes nyereségesen gazdálkodni.
 
   Ezért Vass Péter arra készül, hogy nem lesz kuncsaft a telepre, s le kell vágni a marhákat. A polgármester hozzáteszi: – Amikor 1982-ben állatorvos lettem, Magyarországon 11 millió sertést és 960 ezer tehenet tartottak. Mostanra 2,8 millió sertés és 178 ezer tehén maradt. Marad a falusiaknak a közmunka. Ami értéket, adóbevételt nem teremt, csak a nyomort tartósítja. Azok is közmunkások lesznek, akiket majd elbocsátunk. Sajnálom őket, de nem tehetek semmit.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 60-70 dolgozójától válik meg a Sziget-Hús Kft. .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector