Startlaphoz Csatlakozz!

A gyermekvállalás jogi, lelki és technikai vonatkozásai

Érdemes korán bejelenteni a terhességet a munkáltatónak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 13:22

Jogi értelemben sokáig nem kell beszélnünk a terhességről a munkaadónknak, a szakértők szerint azonban érdemes már korán bejelentenünk, ezzel is jelezve az együttműködési szándékunkat – írja a Piac&Profit.

  A szülési szabadság kezdete és hossza egyénfüggő, de a jogszabályok pontosan meghatározzák a kereteket. A Profession.hu Dr. Cselédi Zsolt munkajogász, Dr. Répáczki Rita munkapszichológus, és Sámson Dorottya, az állásportál toborzási szolgáltatások csoportvezetőjének segítségével összegyűjtötte a gyermekvállalás jogi, lelki és technikai vonatkozásait.
 
Mikor közöljük a terhességet?
 
  Dr. Répáczki Rita munkapszichológus szerint amint tényként kezelhető a terhesség, ajánlatos közölni azt a munkáltatóval. Ez azért fontos, mert így a munkaadó láthatja az együttműködési szándékot a kismama részéről, és időben egyeztethet vele a szülési szabadságot követő terveiről és arról, hogy mikor szeretne visszatérni a munkahelyre. Jogi értelemben azonban a munkavállaló csak abban az esetben köteles közölni terhességét, ha az adott munkakör esetében egészségügyileg alkalmatlannak minősülne a munkavégzésre. Fontos azonban, hogy a várandósság alatti felmondási védelem csak akkor érvényesül, ha a kismama tájékoztatja a munkáltatót a várandósságról.
 
  A munkapszichológus szerint várandósság ideje alatti munkavégzés teljes mértékben anyafüggő. Sokan vannak, akik a szülést megelőzően lehető legkésőbbi időpontig dolgoznak, mert erre lelkileg szükségük van, azonban sokan vannak, akik szívesebben töltenék otthon a szülést megelőző heteket. „Főszabály szerint a szülés előtt legfeljebb 4 héttel lehet megkezdeni a szülési szabadságot, azonban a munkavállaló és munkáltató megállapodhatnak ettől eltérően is, így akár korábban is elkezdődhet a szülési szabadság.” – mondta Dr. Cselédi Zsolt munkajogász. A szülési szabadság azonban semmilyen esetben sem haladhatja meg a 24 hetet.
 
A szülési szabadság alatt
 
  A szülési szabadság idejére csecsemőgondozási díj jár, amely egy társadalombiztosítási eljárás. A csecsemőgondozási díj összege a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 naptári nap jövedelem átlagának 70%-val egyezik meg. Az így megállapított bruttó összeg után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem, a személyi jövedelemadót azonban meg kell fizetni, ez a folyósításkor eleve levonásra kerül. Amennyiben a foglalkoztatott rendelkezik kifizetőhellyel, a csecsemőgondozási díjat onnan folyósítják, amennyiben nem, az összeget az állam fizeti. A 24 hetes szabadság letelte után a munkavállaló a gyermek 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe, melynek tartalmára az első két évben gyermekgondozási díj (GYED), majd gyermekgondozási segély (GYES) jár.
 
   A munkáltató részéről a helyes eljárás az, ha határozott időre, mégpedig a kismama gyermekgondozás miatti távollétére vesz fel helyettesítő munkaerőt. Így az anyuka visszatérésével a helyettesítő munkavállaló határozott idejű jogviszonya megszűnik. Sámson
   Dorottya munkaerő-piaci szakértő szerint egyre gyakoribb, hogy az anyukák egy-másfél év után visszatérnek a munkahelyre. A szülést követő egy év az anyának inkább a befelé fordulásról szól, azonban sok esetben otthonról is dolgoznak a szülési szabadságon levő kismamák. Dr. Répáczki Rita kiemeli: „Ez az időszak alkalmas lehet új dolgok elsajátítására, új lehetőségek felfedezésére önmagával kapcsolatban, amit aztán később a karrier területén is hasznosítani tud.”
 
A sikeres visszailleszkedés
 
   Dr. Répáczki Rita szerint az otthon töltött idő alatt sem érdemes teljesen elszakadni a munkahelyi környezettől. A visszailleszkedést segítheti a kezdeti részmunkaidőben végzett munka, illetve ha a szülési szabadság ideje alatt is tartjuk a kollégákkal a kapcsolatot. Érdemes elmenni a céges, családosra tervezett rendezvényekre, így a kismama ez alatt az idő alatt is tudni fogja, mi a helyzet a cégnél. „Értesüljünk a nagyobb változásokról és figyeljük a piacot. Ne essünk el teljesen mindentől. A prioritások változnak, de ez így normális.” – tette hozzá Sámson Dorottya.
 
   A visszatérő kismamát ugyanabba a munkakörbe kell visszahelyezni, amelyben a szülés előtt dolgozott. A főnök és a kollégák hozzáállásán is sok múlik, de fontos, hogy a dolgozni visszatérő anya részéről ne legyen evidens az, hogy vele elnézőek, mert ez a visszájára fordíthatja a kollégák hozzáállását.
 
   Abban mindhárom szakértő egyetért, hogy a kismamát sem a szülési szabadságot megelőzően, sem a szülést követően nem érheti semmilyen diszkrimináció. Sámson Dorottya hozzátette, hogy amennyiben az állásinterjú során felmerülne a gyermekvállalási szándékunkra vonatkozó kérdés, hangsúlyozhatjuk, hogy pillanatnyilag a karrierünkre szeretnénk fókuszálni, illetve kifejthetjük, nagyjából mikor szeretnénk gyermeket. Amennyiben egy-két éven belül mennénk szülési szabadságra, érdemes elkerülni a munkahelyváltást.
 
Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Érdemes korán bejelenteni a terhességet a munkáltatónak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector