Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet:

A nők még 70 évig kevesebbet fognak keresni, mint a férfiak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 16:41

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legutóbbi jelenése szerint alig csökkent a férfiak és a nők fizetése közötti különbség az elmúlt 20 évben - írja a The Guardian.
 
   Az ENSZ legutóbbi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők és a férfiak közötti globális munkahelyi egyenlőtlenség még mindig jelentős. Ha a nők fizetése az eddigihez hasonló ütemben növekszik, akkor csak 70 év múlva lesz egyenlő a két nem képviselőinek fizetése. Az Egyesült Államokban fél évtizede jelent meg az egyenlő fizetésekről szóló Equal Pay Act-t és az angol szabályozás is 45 éves, ennek ellenére a nők átlagosan a férfiak fizetésének 77 százalékát kapják meg. Az elmúlt 20 év során csupán 3 százalékponttal javult a helyzet az ENSZ jelentés szerint.

   A gyermekszülés után a munkába visszatérő nők várhatóan kevesebbet fognak keresni, mint a gyermektelenek. Ez a különbség egyre inkább növekszik az ILO elemzése szerint. Egy 2005-ös kutatás szerint azok a nők, akik két gyermeket nevelnek az Egyesült Királyságban, várhatóan 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a gyermektelenek. Belgiumban, Hollandiában, Írországban, Spanyolországban és Portugáliában nagyjából 10 százalék volt az eltérés. Franciaországban, Olaszországban és Dániában azonban az derült ki, hogy a két gyermekesek kicsit többet keresnek, mint azok, akiknek nincs gyerekük.

   Azok a nők „szenvednek" leginkább a jövedelembeli különbségektől, akik 25 éves koruk előtt alapítottak családot. Ennek az az oka, hogy a nők sokkal gyakrabban szakítják meg a karrierjüket, váltanak félállásra vagy választanak olyan munkahelyet, amelyet jobban össze tudnak hangolni a családdal - ezeken a munkahelyeken jellemzően a fizetés is alacsonyabb. Az alacsony fizetés összekapcsolódik más faktorokkal is, például a diszkriminációval, a nők munkájának alábecsülésével és a kormányzat politikájával. Emellett a nők gyakrabban kihagyják az előrelépési lehetőségeket - mondta el Kristen Sobeck, az ILO közgazdásza.

  A nemzetközi nőnap előtt megjelent kutatás leírja azt is, hogy alig változott meg a dolgozó nők és férfiak aránya az elmúlt két évtizedben. Az 1995-ben 189 állam által aláírt pekingi nyilatkozat óta a férfiak és a nők munkaerőpiaci aránya közötti különbség csupán 1 százalékkal csökkent. Jelenleg a nők 50 százaléka dolgozik, míg a férfiak 77 százalékának van állása. 1996-ban ez az arány a nőknél 52 százalék, a férfiaknál pedig 80 százalék volt.

   „A Peking óta eltelt 20 év legnagyobb tanulsága az, hogy még évek, sőt évtizedek szükségesek ahhoz, hogy a nőknek ugyanolyan jogaik legyenek a munka világában, mint a férfiaknak" - nyilatkozott Shauna Olney, az ILO egyik szakértője. A fejlődéshez szükség van arra is, hogy a férfiak egyre nagyobb szerepet vállaljanak a gyermeknevelésben. Az édesapák számára nyújtott támogatás az elmúlt 20 évben jelentősen megnövekedett. Azonban az ILO felmérése szerint még mindig a nőké a nagyobb felelősség, az Európai Unióban egy nő átlagosan 26 órát foglalkozik a családjával egy héten, míg egy férfi csak kilencet. A nők munkavégzését hátráltatja az is, hogy egyharmaduk fizikai vagy szexuális erőszak áldozata lesz, a Világbank legutóbbi adatai szerint 700 millió nőt érint ez a probléma.

  Vajon jobb most dolgozó nőnek lenni, mint 20 évvel ezelőtt volt? Guy Ryder, az ILO vezetője szerint igen. Azonban a fejlődés üteme nem felel meg az elvártnak. „Innovatívnak kell lennünk és új kereteket kell adnunk a vitának azért, hogy a nők munkahelyi jogaira, a nemek közötti egyenlőségre és a nők gazdasági befolyásának növelésére fókuszálhassunk" - mondta el Ryder.
 
Forrás: Figyelő

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nők még 70 évig kevesebbet fognak keresni, mint a férfiak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector